VIDEOROZHOVOR | Michal Pavlíček: Hlavním kouzlem Kloboučků bylo jamování a následné mejdany

Vydáno 30.03.2023 | autor: Jarda Hudec

Sedět u jednoho stolu s kytarovým bohem, Ježíšem a Máří Magdalenou, to se jen tak někomu nepoštěstí. Nešlo však o Poslední večeři, nýbrž o poutavé a místy velmi emotivní setkání tří osobností, které spolu psaly naší rockovou historii. Nejen o Stromboli, BSP či Jesus Christ Superstar jsem si povídal s Michalem Pavlíčkem, Bárou Basikovou a Kamilem Střihavkou.

VIDEOROZHOVOR | Michal Pavlíček: Hlavním kouzlem Kloboučků bylo jamování a následné mejdany VIDEOROZHOVOR | Michal Pavlíček: Hlavním kouzlem Kloboučků bylo jamování a následné mejdany

Vzhledem k tomu, že Stromboli po oslnivé derniéře v lomu Velká Amerika prý definitivně „vyhasla“, BSP vystupují spíše sporadicky a každá z těchto tří hvězd dnes kráčí svou vlastní hudební cestou, bylo tohle odpoledne vskutku jedinečnou příležitostí vidět Báru, Michala a Kamila takhle pohromadě.

A i když už na tuto otázku jistě v minulosti odpovídali, byl bych hřích se jich nezeptat na vzájemná osudová setkání.

„Mám to dodneška před sebou. Když jsem byl v roce 85 Martinem Němcem pozván koncert na Precedens, netušil jsem, že tam objevím takový skvost a zjevení, jakým byla Bára,“ vzpomíná Michal. Ta kontruje vtipnou historkou o tom, jak si s mistrem vyměnila telefonní čísla…

„Když jsem se poprvé potkal s takovou ikonou, jakou už tehdy Michal byl, třásla se mi kolena,“ poté dodává Kamil k historce o vzniku BSP, iniciovaný Otou Balagem.

ROZHOVOR | Michal Pavlíček: Byl jsem asi první a poslední skladatel, který odmítl texty Jiřího Suchého

Myslel jsem, že se hlavní protagonisté Jesus Christ Superstar, kde excelovali v rolích Ježíše a Máří, setkali až na muzikálových prknech divadla Spirála, ale byl jsem opraven: „Já jsem Kamila viděla už dávno předtím v televizním studiu, měl zařízlý džínový šortky a zpíval tam s Motorbandem,“ směje se Bára.

 

Stromboli byli jak hrací strojek vzájemně jiskřících lidí

Druhá část povídání s Bárou Basikovou a Michalem Pavlíčkem je věnována fenoménu Stromboli – mluvilo se o dlouho odkládané ale nakonec velmi vydařené, byť prý definitivně poslední šňůře legendární kapely.

K nejdojemnějšímu momentu dochází ve chvíli, kdy Bára popisuje období bezprostředně po skončení turné: „Odjela jsem na chalupu a byla jsem týden, čtrnáct dní, jak mrtvá, bylo ve mně prázdno…,“ a neubrání se slzám.

Ve třetím díle našeho rozhovoru se Michal PavlíčekBára Basiková a Kamil Střihavka nostalgicky ohlížejí za legendárními jam sessions Na Kloboučku, kde vznikala spontánní a neopakovatelná hudební spojení.

Nebýt Kloboučku, nikdy bychom se hudebně takhle nepotkali

„A vzájemně jsme si hostovali ve svých skladbách, já jsem si třeba zazpíval s Davidem Kollerem Ameriku,“ vybavuje si Kamil, který na natáčení legendárních pořadů nejvíc oceňoval bezprostřednost, spontaneitu a že to bylo naživo, protože do té doby se v televizi hrálo takřka výhradně na playback.


Rozhovor:
 Jarda Hudec, video: Karel Holubička, foto: Jaroslav NoskaTomáš Jeřábek, archiv Michala Pavlíčka, Jarda Hudec
Témata: Michal PavlíčekBára BasikováKamil StřihavkaNa KloboučkuStromboli

zavřít