VIDEOROZHOVOR - Dan Bárta (I.): Nová deska J.A.R. je tvrdší a stručnější

Vydáno 06.02.2017 | autor: redakce

Na novou desku Eskalace dobra lákají J.A.R. už od loňského podzimu, kdy absolvovali stejnojmenné turné s tradičním vrcholem 17. listopadu v Lucerně. Během několika týdnů by mělo album vyjít, a protože s Danem Bártou jsme se sešli při příležitosti jeho chystaného vystoupení s Alicí na vyhlášení hudebních cen Žebřík 10. března v Plzni, zeptali jsme se i na tuto očekávanou novinku. 

VIDEOROZHOVOR - Dan Bárta (I.): Nová deska J.A.R. je tvrdší a stručnější Dan Bárta s J.A.R. na Metronome festivalu v Praze. Foto: Tomáš Klíma

S vydáváním desek J.A.R. obvykle nespěchají, ta zatím poslední Dlouhohrající děcka pochází už z roku 2011. "J.A.R. je v podstatě volnočasová aktivita, pro nikoho z nás to není těžiště jeho tvorby, kromě Oty, Michala, to jsou úplný kmeny. Pro Romana Holého je to zase protipól Monkey Business, kdy si může víc 'zaúchylačit'," vysvětluje Bárta. 

NA VYHLÁŠENÍ ŽEBŘÍKU VYSTOUPÍ DAN BÁRTA A ALICE, TOMÁŠ KLUS I VYPSANÁ FIXA

VIDEOROZHOVOR - Dan Bárta o Alici: Propadli jsme krásnýmu sebeklamu, že hrajeme líp než tehdy

S výsledkem nahrávání je spokojen. "Je to tvrdší a stručnější, než to bylo dřív, je to hodně neurotický. Přistihl jsem se při tom, že tomu věřím, což je v mých sedmačtyřiceti letech už podstatná součást mé práce," dodává. Finální podobu desky ale v době pořizování rozhovoru ještě neslyšel. Další zajímavosti o novém materiálu prozradil ve videu výše. 

vložte odkaz, text nemažte

Dan Bárta bude 10. března jedním z koncertních hostů vyhlášení výsledků hudební ankety Žebřík v Plzni. Vystoupí se skupinou Alice. Dále se představí Tomáš Klus, Slza, Ivan Mládek & Banjo Band, Vypsaná Fixa a Thom Artway. Moderují: Iva Pazderková, Jakub Kohák. Více se dozvíte na www.anketazebrik.cz

Druhá část rozhovoru s Danem Bártou, která bude zaměřena na loňský comeback skupiny Alice, vyjde na iREPORTu v úterý 7. února. 

text: Jarda Hudec, Josef Martínek, video: Karel Holubička (www.polas.cz), foto: Tomáš Klíma (Metronome festival), Matěj Třasák (Lucerna), Čestmír Jíra (promo), Jiří Fait (archivní)

Témata: J.A.R., Dan Bárta, Žebřík Alice, funk, nová deska, Eskalace dobra

zavřít