Braňo Alex - punker tělem i duší, stál u zrodu kapel Zóna A a Slobodná Európa

Vydáno 15.05.2021 | autor: Roman Jireš

Slovenská punková scéna ztratila jednu ze svých výrazných osobností. Ve věku 55 let zemřel ve čtvrtek 6. května baskytarista, skladatel a textař Braňo Alex, který byl v 80. letech spoluzakladatelem dvou nejznámějších slovenských punkových kapel Zóna A a Slobodná Európa, jejímž členem byl třiadvacet let.

Braňo Alex - punker tělem i duší, stál u zrodu kapel Zóna A a Slobodná Európa Braňo Alex - punker tělem i duší, stál u zrodu kapel Zóna A a Slobodná Európa

"S velkou bolestí v srdci oznamujeme, že zemřel náš přítel a celoživotní souputník Braňo Alex. Sbohem, příteli. Těžko se hledají slova," napsali na svůj Facebook členové kapely Slobodná Európa, ze které Alex kvůli zdravotním problémům odešel v roce 2012. Okolnosti smrti hudebníka známého také pod přezdívkou Šimpy, jehož život provázely problémy s drogami a zápasy s různými démony, zveřejněny nebyly.

Neshody a rozchody

Populární Zónu A Braňo Alex spoluzaložil v roce 1984, o pět let později stál u zrodu Slobodné Európy, ke které měl blíže. Hned po jejím založení Zónu A, pro kterou napsal podstatnou část repertoáru, opustil. Od začátku byl na jejich tvorbě patrný vliv zvuku písní Lou Reeda nebo Rolling Stones, přičemž skupina měla také punkový nádech. V roce 1991 vydala Slobodná Európa v sestavě Braňo Alex (baskytara), Peter Hurtig (bicí), Sveťo Korbel (kytara) a zpěvák Miloslav Láber (Whisky) debutové album Pakáreň, na které Braňo přispěl mimo jiné písněmi Som ten, Lovesong nebo Dievča z horných 10 000. Vedle nich se na nadšeně přijatém albu objevila i cover verze písně Růže z Texasu Waldemara Matušky. Kapela v té době patřila k největším koncertním lákadlům tehdejší federální hudební scény.

Zemřel Braňo Alex, zásadní postava slovenského punk rocku

Druhé album Unavení a zničení vyšlo v roce 1994. Jeho název shrnul tehdejší pocity muzikantů vyčerpaných rockerským životem a zkušenostmi s drogami. Docházelo také k častým změnám sestavy, na postu bubeníka se krátce objevil i Juraj Černý ze skupiny Tublatanka a vše vyvrcholilo přerušení činnosti v roce 1995.

V roce 1999 vydal Braňo Alex sólové album This Is Punkrock From Transylvania a Slobodnú Európu se snažil vrátit na scénu aspoň tím, že použil pro tento projekt její jméno. Rok a půl hrál s českými hudebníky ze Squad 96 (ex-SPS) pod názvem Braňo Alex & Slobodná Európa. "Nebylo to úplné obnovení Slobodnej Európy, bylo to jenom moje jméno a použití toho názvu," vysvětloval.

K opravdovému obnovení Slobodné Európy došlo až na Whiskyho svadbě s herečkou a hudebnicí Dorotou Nvotovou v roce 2002. "Hráli jsme na ni jako svatební dar a potom jsme se rozhodli, že v tom budeme pokračovat," vzpomínal Braňo Alex.

Když se kapela znovu dávala dohromady, Whisky i Sveťo Korbel prohlásili, že heroinové období už mají za sebou a všichni jsou čistí. "Jsme úplně v pohodě, je to v pořádku a pořád lepší a lepší," hýřil Braňo optimismem.
Třetí deska Trojka vyšla v roce 2003 a už zůstane posledním řadovým albem, na kterém se Braňo podílel písněmi Tak to už chodí, Zbytočné slzy nebo Nič sa nedeje. Ale dělo se. Po turné v roce 2005 opět oznámila, že dočasně přestane vystupovat.

Ivan Minárik - Slovenský "král zvuku" spolupracoval s kapelou Slobodná Európa, Dežem Ursinym, Mekym Žbirkou a dalšími

Její další návrat pak už nikoho moc nepřekvapil. Kvůli problémům se šlachami nakonec musel Braňo Alex ze skupiny odejít. Když v březnu 2012 odložil kytaru, nepředpokládal, že by se ještě někdy mohl vrátit na koncertní pódia. "Ruce mě prostě přestaly poslouchat, ztrácel jsem v nich cit, nemohl jsem ani pořádně ohýbat prsty... Neměl jsme jinou možnost, než basu po těch dlouhých desetiletích pověsit na hřebík. Hlava ještě chtělo, ale tělo bohužel protestovalo," konstatoval.

Punk bude žít dále

Braňo Alex se na hudební pódia před pěti vrátil jako zpěvák v rámci svého vlastního projektu This Is Punkrock From Transylvania, což byl název jeho vzpomínaného sólového alba z roku 1999, ze kterého pocházejí pecky jako I´m Dracula, Muž s kožušinovým límcom, Krajina nevšedných chvíľ nebo Bolo to už dávno. Nahrávka se před dvěma lety objevila s lepším zvukem na LP. "Texty rozevlátě poletují mezi surreálnými motivy, horrorem, osobními výpověďmi i čirými pitomostmi měnícími se v úsměvnou punkovou dada. Dadaistickou ujetost asi nejmarkantněji reprezentuje píseň Punkrock, složená pouze z názvů oblíbených punk kapel. Té navíc dominuje Braňův přehrávaně komický akcent angličtiny, do které tu a tam i jinde v lyrice sklouzne, a je vlastně kouzelně sexy," napsal v recenzi Martin Suicide.
Nakonec se díky tomuto projektu na jevišti po letech sešel s dávným kamarádem Sveťom Korbeľem, který zatím s novou sestavou Slobodné Európy v roce 2014 vydal album Štvorka.

"Punk není mrtvý, má velký smysl, možná větší než kdy předtím," prohlásil v té době Braňo Alex. "Punk funguje a bude fungovat. Jednou se narodil, je na světě a bude žít dále." Dnes už víme, že punk ho opravdu přežil.

Text: Roman Jireš, foto: archiv iREPORT, archiv kapely
Témata: Braňo Alex, Zóna A, Slobodná Európa, punk

zavřít