János Kóbor - Nezaměnitelný zpěvák stál u zrodu maďarské rockové legendy Omega

Vydáno 11.12.2021 | autor: Roman Jireš

Své poslední album s názvem Testamentum vydala maďarská rocková legenda Omega koncem minulého roku. Další už asi nenatočí. Ve věku 78 let 6. prosince zemřel její frontman János Kóbor. Nejen kvůli své vysoké postavě a hřívě světlých vlasů nepřehlédnutelný zpěvák byl totiž posledním ze zlaté éry kapely známé díky hitu Gyöngyhajú lány, který tuzemští fanoušci znají v podání Aleše Brichty pod názvem Dívka s perlami ve vlasech. V příštím roce by Omega oslavila 60 let od svého vzniku. Plánovala při té příležitosti velké vystoupení v budapešťské Puskás Aréně.

János Kóbor - Nezaměnitelný zpěvák stál u zrodu maďarské rockové legendy Omega János Kóbor - Nezaměnitelný zpěvák stál u zrodu maďarské rockové legendy Omega

Podle agentury DPA byl  Kóbor od začátku listopadu v nemocnici v kritickém stavu způsobeném covidem-19. Paradoxně se proti němu odmítl očkovat s tím, že se těšil po celý život dobrému zdraví a nikdy vážně neonemocněl, takže jeho imunitní systém je dostatečně odolný. Nedejte se však zmýlit, Kóbor nebyl žádným zavilým odpůrcem očkování. V rozhovoru pro server Ripost.hu uvedl, že vždy dodržoval hygienická opatření, i když mu vadily problémy s dýcháním skrz roušku. Zdůraznil, že každý, kdo považuje vakcínu za důležitou, by se měl nechat očkovat.

Narozeniny Sono centra v Brně: Maďarská legenda Omega hrála pro pamětníky

János Kóbor se narodil 17. května 1943 v Budapešti. Svoji první kapelu hudebník s přezdívkou Mecky založil ještě jako student gymnázia Józsefa Attily. Nástroje si prý tehdy rozdělili pomocí losu. Na Kóbora vyšla kytara. Jediným, kdo vzhledem ke svým muzikantským schopnostem nemusel losovat, byl pozdější bubeník Omegy József Laux.
Kóbor později získal titul v oboru architektury na budapešťské Technické a ekonomické univerzitě, ale v této oblasti nikdy nepracoval. Jeho hlas zní na všech albech Omegy s výjimkou anglicky zpívaného Omega The Red Star From Hungary z roku 1968, neboť se tehdy nepodařilo vyřídit Kóborovo vycestování do Anglie, kde se album natáčelo. Na dalším anglicky zpívaném albu Transcendent z roku 1996 se sice nahrávání zúčastnil, ne však jako hlavní zpěvák. Této role se ujmul Edwin Balogh.

Kromě zpěvu byl Kóbor spoluautorem některých písní, pro Omegu pracoval i jako producent. Jedinou jeho aktivitou mimo skupinu byla v roce 2009 účast na koncertech skupiny Scorpions v Budapešti a v Košicích. Byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství měl syna Daniela, z druhého dceru Lenu. Věnoval se atletice a jachtingu, sportu však kvůli zranění zanechal. "Ještě před pár lety jsme v Budapešti spolu zpívali Jasnou zprávu a měli velké plány na spolupráci kapel Omega a Olympic," reagoval na nečekanou zprávu o  Kóborově úmrtí Petr Janda.

Na východ i na západ

Omega patřila spolu s Locomotiv GT v 70. a 80.l etech k významným maďarským interpretům progresivního rocku. Její historie se datuje od začátku šedesátých let,  kdy se 23. září 1962 uskutečnil její první koncert v klubu na Technické univerzitě v Budapešti. O rok později se zúčastnili v budapešťské Národní sportovní hale beatového festivalu, kde vedle nich vystoupili i jejich konkurenti Illés, Metro nebo Benkó Dixieland Band.

Po častém střídání členů skupiny v roce 1967 přišel hráč na baskytaru Tamás Mihaly, bubeník Jozsef Laux a kytarista György Molnár. První album Trombitás Frédi és a rettenetes emberek z roku 1968 bylo ještě ovlivněno hudbou jejich západních vzorů, ale následující 10 000 lépés už přineslo osobité pojetí rocku s hity jako Petróleumlámpa, Spanyolgitár legenda a především Gyöngyhajú lány. Píseň, jejímž autorem je klávesista Gábor Presser, se v mnoha verzích objevila v různých zemích. Vedle českého zpracování zaznamenala úspěch jako White Dove na albu německých Scorpions Live Bites z roku 1994.

Po spolupráci na třech albech Presser Omegu opustil a spolu s Józsefem Lauxem založili další populární maďarskou kapelu Locomotiv GT. Po příchodu  nového bubeníka Ferenca Debreceniho ze skupiny Neoton Família vznikla sestava, ve které Omega hrála následujících 30 let. Jako jedna z mála rockových skupin z tehdejšího východního bloku se prosadila i v západní Evropě. Důkazem je mimo jiné cena, kterou získala v roce 1970 na hudebním festivalu ve španělském letovisku Palma de Mallorca. Omega se v sedmdesátých letech díky spolupráci s německým producentem Peterem Haukem uchytila i na německém trhu. "V době vzniku Omegy mě byl jeden rok, ale později jsem měl několik jejich desek. S kolegy muzikanty jsme jim záviděli, že mohou na rozdíl od kapel z komunistického Československa hrát v západní Evropě," uvedl Ota Balage.

Ani Omeze se však nevyhnula cenzura. V roce 1972 plánovala vydat album 200 évvel az utolsó háború után, nakonec mohla vyjít jen okleštěná verze bez dvou písní. Vedle titulní skladby byla druhou zakázanou Szex-apó (Sexy dědek), ve které se údajně poznal ředitel tehdy monopolního maďarského hudebního vydavatelství Hungarotonu. Ke zbylým nahrávkám byl přimíchaný potlesk vyvolávající klubovou atmosféru, čímž vznikl sice "falešný", ale každopádně pozoruhodný živák Elő Omega.

Změny kolem Kóbora

Skupina označovaná pro svou dlouhověkost jako maďarská obdoba českého Olympiku vystupovala i na tuzemských pódiích. V České republice se představila například před pěti lety v Brně nebo v roce 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. V pražské Lucerně zahrála v rámci turné k 50 letům od svého vzniku, kdy ji v programu s názvem Rhapsody doprovodil symfonický orchestr z německého Halle, nebo v roce 2017, kdy na stejném místě oslavila 55 let své existence.

Sestava kolem zakládajícího člena Kóbora v té době prošla změnami. Mezi nové členy patřili kytarista Tamas Szekeres nebo baskytaristka Katy Zee. Baskytarista Mihály, který byl až do své smrti považovaný za člena nejslavnější maďarské rockové skupiny, s Omegou vystoupil naposledy v roce 2014 na budapešťském náměstí Hrdinů, kde kapela hrála společně se Scorpions. Nesouhlasil s vystupováním Omegy v kostelech s projektem Oratorium a odmítl rovněž hrát na stadionu v rodné obci premiéra Viktora Orbána v obci Felcsút, když koncert označil za politickou akci. "Je to podobné fotbalovému týmu, kterému vždy prospěje, když je doplněn mladšími hráči," podotkl před časem Kóbor.
Omega svůj poslední koncert odehrála 8. listopadu 2019 v Budapešti, kde jí předskokana dělali slavní Nazareth. Skupina letos plánovala koncertní turné, které zrušila kvůli koronakrizi. S nezaměnitelným hlasem Kóbora vydala téměř dvě desítky alb, kterých se celosvětově prodalo více než 50 milionů kusů.

Text: Roman Jireš, foto: Karel Prchal
Témata: Omega, János Kóbor, smrt

zavřít