Michal Ambrož - Rocker, který stál u zrodu Jasné Páky, Hudby Praha a Divokýho srdce

Vydáno 06.11.2022 | autor: Roman Jireš

Zpráva o tom, že 31. října dobilo "divoký srdce" Michala Ambrože, nebyla pro lidi obeznámené se zdravotním stavem frontmana skupin Jasná Páka, Hudba Praha a Divoký srdce zase tolik překvapivá. To však neznamená, že by byla méně bolestná. "Po dvaceti letech v éteru nevíme, co říct. Ve věku 68 let zemřel Michal Ambrož. Náš kamarád, kolega moderátor, hudebník, kytarista, skladatel a hrozně fajn chlap. Bude tu moc chybět," objevilo se na webu Radia Beat, kde Ambrož působil jako moderátor.

Michal Ambrož - Rocker, který stál u zrodu Jasné Páky, Hudby Praha a Divokýho srdce Michal Ambrož - Rocker, který stál u zrodu Jasné Páky, Hudby Praha a Divokýho srdce

Ambrožova první kapela Jasná páka se na začátku 80. let minulého století stala jedním ze souborů svázaných s pražským klubem Na Chmelnici, který tehdy byl centrem novovlnné a punkové scény. V sestavě kromě něho působili baskytarista Jan Ivan Wünsch, frontman Vladimír Dáda Albrecht a začínající bubeník David Koller. Jasná páka si záhy získala popularitu písněmi jako Ryba Badys, Paralet nebo Majolenka. Oslovila zejména příznivce "mišíkovského bigbítu" odkojené britskými The Rolling Stones nebo The Yardbirds. Díky triu sboristek, jejichž živelný projev měl daleko k běžnému popovému křoví, neušli srovnávání s americkou skupinou The B-52's.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Jasná páka se rychle stala kultovní kapelou, nikdy ale nepatřila k radikálnímu undergroundu. Přestože nikdy nenadbíhala komunistickému totalitnímu režimu, bylo poměrně překvapivé, že se její jméno objevilo v článku Nová vlna se starým obsahem v časopise Tribuna. Jasnou páku jmenovala Tribuna kvůli názvu coververze starého hitu The Yardbirds, česky hrané jako Pal vocuď, hajzle. Nelíbil se ani text písně Špinavý záda. Obě skladby jsou však politicky naprosto nevinné a nemají nic společného s protestsongy.

Článek, který byl podepsán fiktivním jménem Jan Krýzl, odstartoval perzekuci alternativní české rockové scény, jež zasáhla především představitele punku a nové vlny. Postižen byl kromě Jasné páky třeba Pražský výběr nebo Žlutý pes. Kapely nebyly oficiálně zakázány, ale ztratily zřizovatele, bez kterých tehdy nemohly existovat.

Několik podob Hudby Praha

Po zákazu Jasné páky Ambrož kapelu přestavěl a použil tehdy hojně používaný trik - soubor přejmenoval na Hudbu Praha. V již lepších časech po roce 1989 vydal v podstatě vše, co s Hudbou Praha a Jasnou pákou do začátků 90. let složil a nahrál. Novinky však nechyběly - roku 1993 zveřejnil trochu nedoceněné album Hudby Praha nazvané Maelström. První etapa Hudby Praha se uzavřela v roce 1996. Důvodem bylo přetížení skupiny a sólové projekty jejích členů. Ambrož se věnoval projektu Divoký srdce.

Druhé období zahájil v roce 1999 charitativní Koncert pro Kosovo. Na podzim roku 2006 oslavila kapela označovaná tou dobou Jasná páka/Hudba Praha 25. výročí založení a vstoupila do Beatové síně slávy. Další studiové album s názvem De Generace pokřtila Hudba Praha v Paláci Akropolis v roce 2010. V roce 2013 Hudba Praha na stejném místě uspořádala oslavu 30. narozenin spojenou se křtem kompilace ... All the Best!!!. Výběr hitů nabízí také bonus v podobě čtyř písní, které dosud na deskách kapely nevyšly.

V roce 2015 se po 33 letech existence členové Hudby Praha s Ambrožem rozešli. Oficiálně z důvodu rozdílných názorů na hudbu. Kytarista Vladimír Zatloukal a baskytarista Jiří Jelínek se obrátili na bývalé členy Hudby Praha kytaristu Bohumila Zatloukala a bubeníka Ludvíka Emana Kandla, aby vytvořili novou skupinu. Formace se nazývá Hudba Praha Band. "S bývalými spoluhráči nemám trable," reagoval později smířlivě Ambrož a o dva roky později založil soubor Michal Ambrož & Hudba Praha.

Srdeční příběh s Kollerem

Ještě předtím David Koller produkoval Ambrožům projekt s názvem Srdeční příběh, na který zařadili nově nahrané písně Ambrožovy kapely Hudba Praha. V roce 2019 vyšlo studiové album s názvem Michal Ambrož & Hudba Praha. Přestože ho natočila nová sestava, hudebně navazuje na náladu písní z poloviny osmdesátých let. Na zvukové podobě alba se podíleli noví spoluhráči: kytaristé Radovan Jelínek a Michal Pelant, klávesista a kytarista Matěj Belko, baskytarista Jakub Vejnar, bubeník Roman Vícha, saxofonista Jakub Doležal a zpěvačky Tereza Kopáčková, Veronika Vítová a Markéta Foukalová. Osm skvělých textů napsal Michal Ambrož. Zbylé dva pocházejí od Petra Váši a J. H. Krchovského.

Michal Ambrož interview: Na starý kolena jsem se postavil na svoje nohy

Ze staré Hudby Praha se Ambrož pokusil na nové album přenést atmosféru písní, které podle něho vždy byly "o chlastu, bolševikovi a o ženskejch". "Myslím, že to je pořád o tom, jenom bolševik už není úplně bolševik, trochu se zamaskoval. Přes mezipartnerské vztahy se dostávám ke společenským otázkám. A ženy budou tématem vždy, o nich zpívají i století bluesmani, kteří při hraní sotva sedí na židlích," konstatoval.

Uměl bejt starej

Jasnou páku, kterou označoval především za rokenrolovou zábavu, obnovil Ambrož roku 2008 opět s bubeníkem Davidem Kollerem a nově také charismatickým brněnským zpěvákem Petrem Vášou. Ambrož s nimi vystupoval ještě letos, přestože kvůli problémům s revmatismem se postupně vzdával hraní na kytaru. "S Jasnou pákou už hraju jenom zbytkově, spíše je to show. Kytary se držím a snažím se jim to nekazit," prohlásil nedávno. Každý koncert Jasné páky bral jako společenskou událost. "Vždycky když se potkáme, je to svátek," konstatoval.

Poslední nahrávkou Ambrože se letos v dubnu stalo EP skupiny Jasná páka s názvem Starej bejt každej neumí. Kapela vydala EP se čtyřmi písněmi. "Já už hraju jenom 'zbytkově' s Jasnou pákou, ale spíše je to show, kytary se držím a snažím se jim to nekazit. Ale hlas mi naštěstí zůstal," uvedl v jednom z posledních rozhovorů.

Text: Roman Jireš, foto: Petr Hanč, Iveta Valentová, archiv Michala Ambrože
Témata: Michal Ambrož, Hudba Praha, Jasná páka, Divoký srdce

zavřít