Na co se těšit v lednu: Zavzpomínáme na Davida Stypku i Michala Ambrože, Rock Café oslaví narozeniny a Arakain zahraje v O2 universu

Vydáno 30.12.2022 | autor: Barbora Kubalová

Ačkoliv leden bývá jedním z koncertně slabších měsíců, můžeme se na začátku roku 2023 těšit na zajímavá jména. Ze zahraničí dorazí například Royal Republic a Palaye Royale, Rock Café oslaví své 32. narozeniny a výročí budou slavit také Arakain a Dara Rolins. Nabídka vystoupení je ale trochu hořkosladká. Proběhne také několik vzpomínkových koncertů, kdy si připomeneme ty, kteří už nejsou mezi námi. Jasná Páka a Hudba Praha uctí památku Michala Ambrože, Ewa Farna, Mirai Navrátil a Kateřina Marie Tichá Davida Stypky a Štefan Margita se svými hosty Hany Zagorové.

Na co se těšit v lednu: Zavzpomínáme na Davida Stypku i Michala Ambrože, Rock Café oslaví narozeniny a Arakain zahraje v O2 universu Na co se těšit v lednu: Zavzpomínáme na Davida Stypku i Michala Ambrože, Rock Café oslaví narozeniny a Arakain zahraje v O2 universu

Royal Republic
Praha, Divadlo Archa
6. 1. 2023

Švédská rokenrolová parta Royal Republic dorazí do Prahy hned zkraje roku v rámci turné s všeříkajícím názvem RATA-TATA. S sebou přiveze jako předskokany francouzské Ko Ko Mo. Původně měl koncert proběhnout na pražském Výstavišti, z logistických důvodů byl ale přesunut do prostor Divadla Archa. Koncert je už nyní beznadějně vyprodán, lístky tak seženete už jedině z druhé ruky.

Vzpomínka na Michala Ambrože
Praha, Velký sál Lucerny
10. 1. 2023

Koncert kapely Jasná Páka v Ledárnách Braník se měl podle původního plánu odehrát v létě. Přestože Michal Ambrož byl už tehdy v nemocnici, přál si, aby Jasná Páka odehrála koncert bez něj a “poslali Putina a covid do prdele.” Vzhledem k onemocnění Davida Kollera ale musel být koncert přesunut a náhradního termínu se Michal Ambrož už bohužel nedočkal. Proto se v rámci večera, nazvaného Od začátku do konce (Michal Ambrož 1954 – 2022), kromě plnohodnotného koncertu Jasné Páky odehraje také vystoupení Hudby Praha, které na pódiu doplní zpěváci z řad Ambrožových přátel, například Márdi, Karel Malík nebo Michal Prokop.

G3 K poctě Davida Stypky
Ostrava, Gong
10. 1. 2023

Na druhém konci republiky se 10. ledna bude také vzpomínat. Bude to totiž přesně dva roky od předčasného úmrtí Davida Stypky. Jeho skladby za doprovodu ostravské Janáčkovy filharmonie představí Ewa Farna, Mirai Navrátil, Kateřina Marie Tichá a samozřejmě nesmí chybět kapela Bandjeez.

Michal Prokop Trio
Praha, Divadlo pod Palmovkou
20. 1. 2023

Trio leadera kapely Framus Five Michala Prokopa, nadžánrového kytaristy Luboše Andršta a neméně všestranného houslisty Jana Hrubého, vystoupí 20. ledna 2023 v Divadle pod Palmovkou. Poslední vstupenky jsou k dispozici zde.

32. narozeniny Rock Café (7krát3)
Praha, Rock Café
20. 1. 2023

Rock Café v lednu oslaví už své 32. narozeniny! A to se vší parádou. Organizátoři se rozhodli zavzpomínat na devadesátky a kdo vytáhne ze šatníku nějaký kousek právě z tohoto období, dostane welcome drink zdarma. V roli headlinera se představí českobudějovický 7krát3, který dorazí i se svým live bandem. O zábavu na after party se pak postará Safari Duo. Vstupenky zakoupíte zde.

Palaye Royale
Praha, Malá sportovní hala
20. 1. 2023

Kanadská bratrská formace, která má u nás velkou fanouškovskou základnu, nedávno vydala svou třetí řadovku Fever Dream, ke které ihned vyrazila na turné. Jako support se představí britská kapela Yonaka, kterou jsme mohli vidět třeba na posledním ročníku Rock for People. Vstupenky rychle mizí, kupujte v síti GoOut.

Life of Agony + Prong + Tarah Who?
Praha, Futurum Music Bar
21. 1. 2023

Life of Agony slaví letos třicet let od vydání svého debutového alba River Runs Red. A protože bylo pro kapelu obrovským milníkem, časopis Rolling Stone ho dokonce označil za Nejlepší metalové album všech dob, rozhodla se k němu vyrazit na turné. Do České republiky sestava zavítá už 21. ledna. Společnost jí budou tvořit newyorští veteráni Prong a rockové duo Tarah Who?.

Heaven Shall Burn + Trivium Tour
Praha, Forum Karlín
22. 1. 2023

Heaven Shall Burn a Trivium dorazí do Fora Karlín už 22. ledna. Snad nikdo nepochybuje o tom, že to bude opravdu velké hudební dobrodružství plné silné muziky a emocí. Show Heaven Shall Burn je vždy do detailu propracovaná, přímo překypuje energií. Málokdo dokáže tak působivě propojit politická a sociální témata, jako jsou práva lidí i zvířat s metalem. A večer plný ničivé síly mají připravený také Trivium.

Štefan Margita a hosté
Praha, O2 arena
24. 1. 2023

Štefan Margita na konci ledna vystoupí v O2 areně, aby uctil svou manželku Hanu Zagorovou, která letos zemřela. V jeho a v podání hvězdných hostů zazní písně jako Můj čas, Rybičko zlatá, přeju si a další hity, které jsou se zpěvačkou spjaté.

Dream Theater
Brno, Winning Group Arena
28. 1. 2023

Do České republiky zamíří opět legenda progresivního metalu Dream Theater. Stopu své hudby zanechali na mnoho místech - od zimních olympijských her až po Broadway, kde dvakrát vyprodali Radio City Music Hall. Skupina špičkových instrumentalistů uznávaných po celém světě od začátku své kariéry mění dějiny hudby. Za jejich nejprodávanější album je považováno druhé studiové album - Images and Words, které je v jejich tvorbě označováno za klíčové. Nejen skladby z něj zazní v Brně už 28. ledna.

Dara Rolins
Praha, O2 arena
28. 1. 2023

Dara Rolins zve fanoušky na největší narozeninovou párty svého života. Padesátiny oslaví už 28. ledna v pražské O2 areně, kde zmapuje celou svou kariéru. Zahraje skladby od Arabely a Anjelika přes Zvonky štěstí až po Nebo Peklo Ráj. Do toho široká škála kostýmů a tanečníci... Zkrátka, je na co se těšit!

Arakain
Praha, O2 universum
28. 1. 2023

Arakain celý rok 2022 věnovala oslavám čtyřiceti let na scéně. Zakončí je ve velkém stylu výročním koncertem v O2 universu už 28. ledna. "Tím se tento slavnostní rok uzavře a dá-li metalový Bůh, pošle Arakain do páté dekády své existence," říká sestava.

INEKAFE
Made in Czechoslovakia Tour

Stejnojmenná deska Made in Czechoslovakia vyšla 11. listopadu a obsahuje 10 coververzí českých a slovenských hitů, které měli členové kapely rádi, když byli ještě děti. Kromě celého nového alba nás na tomto turné čeká také výběr toho nejlepšího z dosavadní tvorby INEKAFE. A kam na ně vyrazit? 12. 1. do pražské Lucerny, 13. 1. do zlínského Masters of Rock Café, 19. 1. do brněnského Sona, nebo 26. 1. do ostravského Barráku.

Text: Barbora Kubalová, foto: Alexandra Laňková, archiv Arakain, archiv iREPORT
Témata: Royal Republic, Michal Ambrož, Hudba Praha, David Stypka, Michal Prokop, 7krát3, Rock Café, Palaye Royale, Heaven Shall Burn, Trivium Tour, Štefan Margita, Dara Rolins, Arakain, INEKAFE

zavřít