Na co se těšit v únoru: Do Prahy se vrátí Depeche Mode a Nothing But Thieves, bude se vzpomínat na Michala Ambrože a Petra Hoška

Vydáno 31.01.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Únor bude koncertně velmi bohatý. Těšit se můžeme na Depeche Mode, kteří v Praze v rámci svého Memento Mori Tour zahrají hned dvakrát. Dorazí i Nothing But Thieves. Britská charismatická sestava představí v Česku album Dead Club City. Dorazí i Bad Omens, Fatboy Slim nebo James Arthur, který všem učaroval před lety v X Factoru. Z koncertů českých interpretů doporučujeme show Vypsané fiXy v Rock Café i vzpomínková vystoupení na Michala Ambrože a Petra Hoška. Odstartoval i JazzFestBrno, který v únoru přiveze Bélu Flecka a Michaela Leagua s Billem Laurencem.

Na co se těšit v únoru: Do Prahy se vrátí Depeche Mode a Nothing But Thieves, bude se vzpomínat na Michala Ambrože a Petra Hoška Na co se těšit v únoru: Do Prahy se vrátí Depeche Mode a Nothing But Thieves, bude se vzpomínat na Michala Ambrože a Petra Hoška


Alessandra
Praha, Lucerna Music Bar
3. 2. 2024

Finalistka letošní Eurovize, napůl norská a napůl italská zpěvačka a skladatelka Alessandra si v pouhých dvaceti letech podmanila publikum svou silnou hlasovou technikou a charismatickým projevem. Do pražského Lucerna Music Baru zavítá 3. února v rámci svého turné The Queen of Kings. Těšit se můžete na jedinečnou kombinaci italského temperamentu se severskou vážností a rozhodností.

Michal Ambrož 70
Praha, Lucerna - Velký sál
4. 2. 2024

Michal Ambrož by se 23. ledna dožil sedmdesáti let. Oslavu, kterou ke kulatinám plánoval, mu proto připraví jeho spoluhráči. Už v neděli 4. února se odehraje ve Velkém sále Lucerny speciální koncert, který zahájí muzikantova Hudba Praha doplněná řadou kamarádů Ambrože. Představí se například Márdi z Vypsané fiXy, Milan Cais a Mardoša nebo Olin Nejezchleba. Na playlistu nebudou chybět skladby Srdeční příběh, Časy zlý nebo Máma, táta. Večer pak plnohodnotným koncertem uzavře Jasná Páka, jejíž nehrající člen Karel Haloun se s Luďkem Kubíkem postará také o vizuální stránku.

Michal Ambrož - Rocker, který stál u zrodu Jasné Páky, Hudby Praha a Divokýho srdce

Nothing More
Praha, Meet Factory
6. 2. 2024

Alternativní rocková senzace Nothing More, která minulý rok zahrála na Rock for People, směřuje do Prahy. Kvarteto z texaského San Antonia staví z chytlavých melodií neokázale masivní hymny a jejich hity vyklízejí cestu opojné, zpovědní emocionalitě. Nothing More vystoupí v pražské MeetFactory už 6. února 2024. Těšit se můžeme na dva předskokany - SiM a Siamese.

Plexis - 40 let
Praha, Lucerna Music Bar
8. 2. 2024

Oslavu čtyřicítky si zřejmě Plexis představovali jinak. Koncert se nyní ponese především v duchu uctění památky loni zesnulého Petra Hoška. Do Lucerna Music Baru dorazí spousta hostů a zazní všechny zásadní hity sestavy. Ty zahrají Dušan Lébl (kytara), Martin Švec (bicí) a Eda Frohlich (basa), tedy sestava, která se Sidem hrála nejdéle. Svou účast přislíbili Petr „Hraboš“ Hrabalík, Jarda Stuchlý, Honza Haubert, Honza „Skleník“ Sklenář, Zdeněk Růžička, Jaromír „Jerry“ Machek, Zdeněk „Zdenál“ Petr, David Koller, Jitka Asterová, Filip Kolací, Johny Jukl, Míra Imrich, Kryštof Michal, Petr Rudee Adamík.

TOP 10 písní Plexis | Pro Petra Hoška byly světem báry. Historii českého punku psal s Půlnočním rebelem, Sidem Viciousem i Televizí

Bad Omens
Praha, Forum Karlín
9. 2. 2024

Losangeleská metalová parta se vrací do Prahy. Popularita Bad Omens neustále roste, což dokazuje přesunutí koncertu ze SaSaZu do Fora Karlín, a i ten je beznadějně vyprodaný. Čekají nás úderné breakdowny a hymnické refrény, které evokují například jejich současníky Bring Me The Horizon. O support se postará Poppy.

LIVE: Bad Omens proměnili Lucernu v Concrete Jungle

Peyton Parrish
Praha, Roxy
14. 2. 2024

Do pražského Roxy se chystá Peyton Parrish. V roce 2020 byl jeho cover My Mother Told Me zařazen do reality show Vikings a od té doby jeho hvězda stoupá stále výše. „Byl jsem naprosto nadšený, když jsem hrál v létě v Německu a nemůžu se dočkat, až se v únoru vrátíme do Evropy. Vám všem berserkeři a štítové panny tam venku: Pořiďte si lístky hned, bude to svátek pro bohy!" zve muzikant na svůj koncert.

Vypsaná fiXa
Praha, Rock Café
14. a 15. 2. 2024

Vypsaná fiXa vyslyšela přání fanoušků a rozhodla se zopakovat koncert, který bude složený pouze ze smutných a melancholických skladeb, jež většinou do svého setlistu nezařazuje. A připravila si pro ně rovnou dvojitou dávku. V pražském Rock Café se nejprve představí na svátek všech zamilovaných 14. února, přidanou show pak odehraje o den později.

JazzFestBrno

JazzFestBrno si pro nás připravil pořádnou kupu koncertů. V únoru přiveze virtuózního hráče na banjo Bélu Flecka (15. 2., Sono) a basistu a kapelníka formace Snarky Puppy Michaela Leagua a jejího dlouholetého člena, klavíristu Billa Laurance (17. 2., Besední dům). Představí vlastní plně akustický projekt. „Oba se obrátili k intimitě a k akustickým nástrojům – Laurance ke klavíru a League k akustické base, kytaře a bezpražcové arabské loutně oud,” říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Nothing But Thieves
Praha, Forum Karlín
16. 2. 2024

Nothing But Thieves táhnou české fanoušky stále více. Po dvou vyprodaných koncertech v Roxy a vystoupení na Rock for People proto tahle charismatická britská sestava míří do Fora Karlín. Představí tam svou aktuální desku Dead Club City, kterou vydala v roce 2023 a fanoušky na ni lákala singlem Overcome. „Sebrat se, naházet věci do batohu a vypadnout. Celá deska je ideální pro ty, které tato představa přitahuje,“ popisuje kapela.

Nothing But Thieves podruhé odpálili pražské Roxy

Black Foxxes
Praha, Chapeau Rouge
17. 2. 2024

V menším Chapeau Rouge chystá svou show další britská sestava. Říká si Black Foxxes a stejně jako Nothing But Thieves v tuzemsku představí již své čtvrté studiové album. To stejně jako předchozí desky odráží osobní zkušenost frontmana, který se nebojí mluvit o úzkostných stavech, jež se u něj začaly objevovat při boji s alopecií. „Přišel jsem i o obočí, skladba Jungle Skies byla napsaná v týdnu, kdy jsem si musel oholit hlavu. Tolik temnoty jsem nikdy necítil,“ uvedl v roce 2020.

Battle Beast
Praha a Zlín
16. a 17. 2. 2024

Neuvěřitelně chytlavé refrény, super smysl pro humor, energií a vášní sršící show a nepřehlédnutelná žena s jedinečným hlasem za mikrofonem. To jsou Battle Beast. V Česku chystají hned dva koncerty. První odehrají 16. února v Praze a druhý na Moravě - 17. února ve Zlíně.

Holly Humberstone
Praha, Rock Café
21. 2. 2024

Původně se měl koncert Holly Humberstone konat v MeetFactory, nakonec ale zpěvačka vystoupí v Rock Café. Jak uvádí, velmi důležité jsou pro ni v písních texty. „Odpojit se od světa, který navíc zbavím všech barev, mi umožňuje vidět věci jasně. Psaní písní je pro mě prostředek, jak si věci ujasnit,“ říká. Na kontě má například hity London Is Lonely nebo Falling Asleep at the Wheel, který zaznamenal velký úspěch především během koronaviru.

Depeche Mode
Praha, O2 arena
22. a 23. 2. 2024

V červenci 2023 otřásli Depeche Mode pražskými Letňany a v únoru se chystají hned dvakrát vyprodat O2 arenu. Nové koncerty k probíhajícímu Memento Mori Tour se rozhodli přidat z toho důvodu, aby mělo ještě více fanoušků možnost zažít syrovou a emotivní sílu jejich show. Speciálním hostem obou vystoupení, které proběhnou 22. a 24. února, budou Humanist.

RECENZE: Depeche Mode truchlí, ale nepůsobí sklesle

James Arthur
Praha, Forum Karlín
22. 2. 2024

Historicky nejúspěšnější účastník X Factoru James Arthur dorazí v rámci svého turné i do pražského Fora Karlín. Tuzemským fanouškům kromě největších hitů zazpívá i novinky z v lednu vydaného alba Bitter Sweet Love, které v bonusové edici obsahuje celkem šestnáct skladeb. "S každým dalším úspěchem i vydaným albem jsem vždy cítil více a více stresu. Teď si ale znovu připadám jako dítě, které tvoří hudbu, kterou samo miluje. Netrápím se už tím, abych se někomu zalíbil," uvádí Arthur své album.

Fatboy Slim
Praha, Roxy
23. 2. 2024

Fatboy Slim také známý jako Norman Cook je společně s The Chemical Brothers a The Prodigy jedním z průkopníků britského žánru big beat, který je kombinací hiphopu, breakbeatu, punku a r’n’b. Zároveň je držitelem Grammy, cen Brit Awards a MTV Video Awards. Vydal hymny jako Praise You, Right Here, Right Now, The Rockafeller Skank nebo Weapon of Choice. A právě ty zazní i během jeho únorového koncertu v Roxy.

Lionheart + Suicide Silence a další
Praha, Roxy
25. 2. 2024

New school hardcoroví Lionheart se vrací. V jejich hudbě lze najít stopy punku a také beatdownu. Vzestup Suicide Silence málem zastavila smrt frontmana Mitche Luckera, ale potom, co se parta z Kalifornie dala dohromady s Eddiem Hermidou (ex-All Shall Perish), na svou rozjetou kariéru zdárně navazuje, kdy se tihle deathcore průkopníci posunuli k melodičtějšímu nu-metalu i nekompromisnímu extrému. Dalšími kapelami, které 25. února v Roxy zahrají, jsou Kublai Khan Tx a Paleface Swiss.

Currents
Praha, Futurum Music Bar
18. 2. 2024

Americkým není cizí kritický pohled na vnější rozruch i vnitřní boje. Za sebou mají turné s Ice Nine Kills, Thy Art is Murder, August Burns Red, As I Lay Dying, We Came As Romans, Fit For A King a dalšími, nyní ale vyráží na cestu sami za sebe. Do Futurum Music Baru dorazí 18. února, s sebou si přivezou kapely Being as an Ocean, Oceans Ate Alaska a Sentinels.

Knocked Loose
Praha, Lucerna Music Bar
19. 2. 2024

Díky svým dynamickým živým vystoupením a schopnosti propojit se s publikem se Knocked Loose stali oblíbenou kapelou nejen na mnoha festivalech, kam se dřív hardcore sotva dostal. Nyní jsou považováni za jednu z klíčových moderních kapel v hardcoru, která bortí již nastavené základy. Jejich hudba se vyznačuje intenzivní a agresivní směsí hardcore punku a metalcoreových prvků, které přináší syrový a neúprosný hudební zážitek. Je tedy jisté, že fanoušci se mají 19. února rozhodně na co těšit!

Cradle Of Filth
Brno, Fléda
25. 2. 2024

Průkopníci ze Suffolku jsou už víc než třicet let mistři dramatického metalu. Přivezou album Existence is Futile, které po kompoziční stránce přináší komplexní, proměnlivé, atmosferické, ale dynamické skladby plné dramatických změn, chytlavých melodií, brutálních rytmů a Daniho nenapodobitelného zpěvu. Hosty budou Wednesday 13, kteří odhalí své kořeny ve speciálním setu věnovaném předchozí kapele Murderdolls spoluzaloženou i Joey Jordisonem.

Dead Poet Society
Praha, Futurum Music Bar
26. 2. 2024

Dead Poet Society se opět vrací do Prahy. Symbolizuje je „stará z*sraná sedmistrunka“, kterou si kytarista Jack Collins koupil v obchoďáku na střední škole. „Náš bývalý baskytarista vzal pájku a připájel pražce,“ vzpomíná. „Vůbec se na ni nedalo normálně hrát. Myslel jsem si, že to bude skvělý nápad. Po letech mi ležela ve skříni a já se rozhodl, že ji znovu vezmu do ruky, protože jsem se opravdu nudil. Stalo se to pro nás novým způsobem psaní hudby – otevřelo nám to dveře do úplně nového světa, který jsme objevili.“ Do Prahy se Dead Poet Society přiřítí 26. února.

Text: TZ, Andrea Štipčáková, foto: Petr Hanč, Pavla Dolaská, Michal Benák, Tereza Slowiková,
Témata: Alessandra, Michal Ambrož, Plexis, Nothing More, Bad Omens, Peyton Parrish, Vypsaná fiXa, Nothing But Thieves, Black Foxxes, Battle Beast, Holly Humberstone, Depeche Mode, James Arthur, Fatboy Slim, Lionheart, Suicide Silence, Currents, Knocked Loose, Cradle Of Filth, Dead Poet Society

zavřít