ROCK BLOG | Robert Broj: Jak jsme s Lakeside X hráli před Depeche Mode

Vydáno 08.08.2023 | autor: iREPORT

Lakeside X se po desetileté pauze vrátili s novým albem Love Disappears a hned se jim povedl jeden majstrštyk. Dostali možnost předskakovat v pražských Letňanech legendárním Depeche Mode, kteří přijeli do tuzemska představit aktuální desku Memento Mori. O životním zážitku se rozepsal klávesista Lakeside X Robert Broj.

ROCK BLOG | Robert Broj: Jak jsme s Lakeside X hráli před Depeche Mode ROCK BLOG | Robert Broj: Jak jsme s Lakeside X hráli před Depeche Mode

Celý příběh se začal psát počátkem roku, když náš manažer poslal přes Live Nation naše skladby managementu Depeche Mode. Po ohlášení předkapel na celé turné jsme se s šancí zahrát si na stejném pódiu jako tahle legendární sestava rozloučili. Na jaře ale přišla překvapivá zpráva. Depeche Mode si nás vybrali jako druhého předskokana pro svůj pražský koncert. A tak odstartovaly naše přípravy...

LIVE: Depeche Mode vyprodali Letňany. Odehráli emotivní show, vzpomínali i na Andyho Fletchera

Věděli jsme, jak dlouho budeme hrát, s ostatními členy Lakeside X jsme se dokonce i docela brzy shodli na setlistu. Oslovili jsme zvukaře Vaška, který nás zvučil i na posledním křtu naší desky v Lucerna Music Baru, a domluvili jsme se na spolupráci. Poslední dva dny před koncertem byly hektické. Zkoušky, rozhovory do televize, finalizace merche do stánků.

V den D pro mě domů kolem půl osmé ráno přijel můj kamarád, kterého jsem zaúkoloval jako svého řidiče. Společně jsme naložili dodávku a vyrazili jsme posbírat po Praze zbytek kapely. Do Letňan jsme přijeli zhruba v půl jedenácté. Strašlivě pršelo. Ale vypadalo to, že celý organizační tým je na takové počasí zvyklý a jediný, kdo byl nervózní, jsme byli my. Opak byl pravdou, ale to jsme se dozvěděli až posléze. Ve hře byla samozřejmě i ta varianta, že bychom nevystoupili. Celá naše nástrojovka totiž byla vystrčená na pódiu vepředu a kdyby přišel déšť, skončili bychom pod vodou. To se ale naštěstí nestalo.

Letňanská hala, kde byla backstage všech kapel i produkce, byla rozdělena závěsem, za kterým byla komplet produkce Depeche Mode. O naši část jsme se dělili s Live Nation a „cateringem“, tedy na klíč postavenou restaurací s anglicky hovořící obsluhou určenou pouze Depeche Mode a členům jejich týmu.

Během dopoledne jsme si postavili do rohu pódia naši nástrojovku, aby se po zvukovce Hope rychle přesunula na své finální místo. V mezičase jsem zašel za Jez Webbem, což je už léta kytarový technik Martina Goreho a na pódiu byl od rána. Udělal si tam mezi kytarami i svůj koutek, kam umístil fotografii Andyho. Jelikož je jeho žena Češka, tak jsme se bavili o možnostech jejich přesunu do Prahy. Zatím se však stěhovat neplánují.

Poprvé v Praze bez Andrew Fletchera. Depeche Mode přivezli do Česka svou největší show

Okolo jedné hodiny jsme začali chystat nástroje na svá místa. Pozice byly jasně dané a stage manager nám několikrát říkal, že na catewalk smí jen Depeche Mode. Ale to nám bylo jasné. Byli jsme jasně limitováni i umístěním odposlechů. Ale tým Live Nation i tým Depeche Mode fungoval parádně. Drobný trouble byl v momentě naší zvukové zkoušky, kdy nefungovalo vše, jak mělo. Ukazování na hodinky stage managera se slovy "máte poslední dvě minuty" a my nezkusili ani jednu věc, na klidu nepřidávalo. Asi zázrakem se problém se zvukem vyřešil během minuty a zbývající čas nám musel stačit na nazvučení kapely na pódiu. Dopadlo to a já byl zralej na panáka. Tím, že se Depeche Mode drží od alkoholu dál, člověk ale v cateringu nezavadil o nic, co by mělo grády. (smích)

Potom už nám čas ubíhal velmi rychle. Nervozita stoupala, zároveň jsme se báli i o nástroje, které byly přikryté igelity. Měli jsme obavy, aby se jim při sundávání krytů nic nestalo, stejně tak počítačům na pódiu. Vše ale klaplo a s Lakeside X jsme nastoupili v 18:13 (o dvě minuty dříve, protože náš setlist přetahoval o 30 sekund domluvenou půl hodinu na vystoupení).  

Půlhodina utekla jak voda. Velmi se nám líbilo, jak publikum reagovalo. Hrálo se nám díky tomu parádně. Skandovali i diváci na tribunách. Po koncertě jsme konečně po celém dnu vyrazili na večeři. Měli jsme obrovský hlad. Já ochutnal krevety, lososa, sýry a jako hlavní chod roastbeef se zeleninou a opečeným bramborem. Do toho jsme slyšeli jen silný déšť kapající na strop letňanské haly. Jakmile jsme dojedli, přestalo pršet a hlavní hvězdy vyrazily na pódium. My jsme je sledovali z boku stage.

Vzhledem k tomu, že nám Depeche Mode povolili prodávat na místě náš merch, jsme si po koncertě vyzvedli neprodané věci a vyrazili směr postel. A ano, Jez Webb tam stále byl.

A jaké mám ze všeho dojmy? Až na drobné potíže s naší zvukovkou, za kterou ale nemohl tým Live Nation ani Depeche Mode, proběhl celý den na výbornou. Parádní spolupráce jak s lokálním týmem, tak s týmem hlavní kapely. Obrovskou radost nám udělali diváci atmosférou, kterou pro nás vytvořili. Hrálo se nám opravdu báječně. A ptáte se, jestli jsme se potkali s Depeche Mode? Vlastně ne… Těsně před tím, než jsme šli na pódium, se v cateringu objevil Martin Gore, ale nebylo vhodné ho oslovovat během večeře. Trochu jsme doufali, že se s nimi potkáme po našem vystoupení, ale to už se bohužel nepodařilo.

Text: Robert Broj, foto: Patrik Vargovčák, archiv Lakeside X
Témata: Lakeside X, Robert Broj, Depeche Mode

zavřít