Ron McKernan - čuník z Grateful Dead, který skončil v Klubu 27

Vydáno 16.04.2016 | autor: Dominik Pavliš

Jmenoval se Ronald Charles McKernan, ale nikdo mu neřekl jinak než "Pigpen". Byl vynikající hudební skladatel, kytarista, zpěvák, ale i perkusionista, klávesista a hráč na foukací harmoniku. Proslavil se jako zakládající člen rockové kapely Grateful Dead a, bohužel, skončil v nechvalně proslulém Klubu 27.

Ron McKernan - čuník z Grateful Dead, který skončil v Klubu 27 Ron McKernan - čuník z Grateful Dead, který skončil v Klubu 27

Smrt si říká rock'n'roll (240.) - Ron McKerman

Ron McKernan se narodil 8. září 1945 v kalifornském městě San Bruno. Hudba ho provázela celým životem - vyrůstal s afroamerickými přáteli a navykl si na černošskou hudbu a kulturu vůbec. Mimo jiné byl jeho otec, Phil McKernan, r'n'b a bluesový diskžokej, který byl jedním z vůbec prvních bílých DJs na KDIA (rádiová stanice hrající černošskou hudbu). Odmala se učil hrát blues na piano, kytaru a harmoniku.

Merle Haggard - zločinec, kterému hudba zachránila zadek

Poté, co se s rodinou přestěhoval do Palo Alta, spřátelil se s Jerrym Garciou. V té době bylo Ronovi 14 let a tvořil si sbírku starých bluesových desek od labelů, jako jsou Kent Records či Chess Records. Svůj volný čas trávil v kavárnách a často navštěvoval hudební obchody. V jednom společně s Garciou pracoval, konkrétně v Dana Morgan's Music Store. Jednoho dne ho Jerry pozval na společný jam, v němž hrál Ron na harmoniku a zpíval bluesové skladby. Garcia byl ohromen talentem svého přítele a McKernan se stal pravidelným zpěvákem místních jam sessions. Díky jeho celkové neupravenosti a špatným hygienickým návykům si vysloužil přezdívku "Pigpen".

CESTA KE GRATEFUL DEAD

Ron byl členem většiny kapel, které vedly ke vzniku Grateful Dead, počínaje skupinou Zodiacs a Mother McCree's Uptown Jug Champions. Po příchodu kytaristy Boba Weira a bubeníka Billa Kreutzmanna se kapela přejmenovala na Warlocks. Kolem roku 1965 "donutil" McKernan své spoluhráče přejít z akustických nástrojů na elektrické. Krátce na to se do party přidal baskytarista Phil Lesh a sestava Grateful Dead byla kompletní.

vložte odkaz, text nemažte

Hráli mix country, folku, bluegrassu, blues, reggae, rocku, jsou známí ale také díky psychedelickému nádechu, stylu zvanému space rock a při živých vystoupeních se nebránili dlouhým instrumentálních jamům. Po celém světě prodali více než 35 milionů alb a někdy stíhali vydat i dvě desky do roka. Studiových bylo celkem 22 a k tomu 7 kompilací, další různé box sety a záznamy z živých vystoupení. V roce 1994 byli uvedeni do Rock'N'Rollové síně slávy.

 

SMRT V SEDMADVACETI 

Když mu bylo kolem pětadvaceti, začal mít na jevo zdraví vliv alkoholismus Na počátku roku 1970 se u něj začaly projevovat příznaky biliární cirhózy. Poté, co byl o rok později v srpnu hospitalizován, mu lékaři řekli, že již nemůže vyjíždět na turné. McKernan se znovu vrátil do kapely v prosinci roku 1971 a při jednom koncertu omdlel u Hammondových varhanů. Po jejich evropském turné a zdravotní prohlídce dospěl do bodu, kdy už nemohl pokračovat v hraní naživo. Poslední koncert absolvoval 17. června 1972 v Hollywood Bowl v Los Angeles a následně přerušil veškeré osobní vztahy s kapelou.

Dne 8. března 1973 zemřel na následky gastrointestinálního krvácení. Byl nalezen jeho bytnou ve svém domě v Corta Madera v Kalifornii. McKernan byl pohřben v Alta Mesa Memorial Park v Palo Alto. Garcia na jeho pohřbu prohlásil: "Po Ronově smrti jsme všichni věděli, že je to definitivní konec původních Grateful Dead."

Skupina pak hrála až do roku 1995, poté se po Garciově smrti rozpadla. 

 

text: Dominik Pavliš

zavřít