Warrel Dane - metalový zpěvák s obrovským hlasovým rozsahem. Jeho život předčasně ukončil infarkt

Vydáno 23.12.2017 | autor: Dominik Pavliš

Tento americký hudebník byl znám především jako zpěvák metalových kapel Sanctuary a Nevermore. Jeho hlas byl přirozený baryton, ale výborně zvládal i pro metal typický "ječák", kterým zpíval ve své první kapele Serpent's Knight a na prvních dvou albech Sanctuary. Později však začal vynikat svým výrazně hlubokým, až dramatickým hlasovým projevem.

Warrel Dane - metalový zpěvák s obrovským hlasovým rozsahem. Jeho život předčasně ukončil infarkt Warrel Dane


Smrt si říká rock'n'roll (325.) - Warrel Dane 

Warrel G. Baker se narodil 7. března 1961. Po dobu pěti let se učil na operního pěvce - právě zde využíval svůj velmi široký hlasový rozsah. Jak již bylo řečeno, jeho vysoký zpěv je slyšet právě na starších albech Sanctuary, ale občas ho použil i do své další skupiny Nevermore. Svůj hlas také poskytl do písní a znělek seriálu Metalocalypse, kde hlavní roli hraje deathmetalová superskupina Dethklok. Jako host si například zazpíval na desce The Apostasy od skupiny Behemoth.

Frontman Nevermore a Sanctuary Warrel Dane zemřel na infarkt. Bylo mu 56 let

Krom působení v Sanctuary a Nevermore se Warrel Dane dal také, jako spousta jeho kolegů, na sólovou dráhu. První desku s názvem Praises to the War Machine vydal 13. května 2008 na Century Media Records. O druhé desce, kterou měl rozpracovanou, tvrdil, že bude výrazně jiná a o mnoho tvrdší. Tu už bohužel vydat nestihl.

Mezi hlavní kapely, které Danea inspirovaly, se řadí například Judas PriestIron MaidenBlack Sabbath, ale i Jefferson AirplaneSimon & GarfunkelThe Doors či The Beatles. Mezi jeho pěvecké vzory patřil Ronnie James DioRob HalfordGeorge Strait a Bruce Dickinson.

INFARKT V DOBĚ NAHRÁVÁNÍ ALBA

Se svou první kapelou Serpent's Knight vydal tedy dvě studiová alba, se Sanctuary jich nahrál pět, z čehož poslední Inception pochází z roku 2017. S Nevermore stihl vydat celkem devět alb a na sólovém kontě má desku jednu.

Warrel Dane

Dne 13. prosince 2017 bylo ohlášeno, že Dane zemřel na srdeční infarkt v Brazílii ve věku 56 let. Kytarista Johnny Moraes, který byl členem Daneovy sólové kapely, byl právě v tento okamžik se zpěvákem. "Byl v bytě, kde nahrával album, a tam se to i stalo. Poskytl jsem mu masáž srdce, zavolal záchranku, která přijela velmi rychle, ale už bylo pozdě," uvedl Moraes.

Dle Moraese měl Dane problém se zdravím už v minulosti. "Jeho zdraví bylo chatrné už z dřívějška. Jednak kvůli jeho cukrovce a za druhé kvůli jeho problémům s alkoholem," nechal se slyšet.

Témata: Warrel Dane, Nevermore, Sanctuary

zavřít