TOP 10 zahraničních videoklipů roku 2023 podle iREPORTu: Bavili nás Linkin Park, Rolling Stones, Till Lindemann, Metallica i Ed Sheeran

Vydáno 30.12.2023 | autor: iREPORT

Rok 2023 nám přinesl spoustu skvělé hudby, ale zajímavé věci se děly i na poli klipů. Redakce iREPORTu vybrala deset kousků, které podle ní patří mezi nejlepší. Najdete mezi nimi videa od Rolling Stones, Tilla Lindemanna, Green Day, Palaye Royale, Rosalíe, Metalliky, Lewise Capaldiho, Linkin Park, Tate McRae a Eda Sheerana. Svůj oblíbený klip můžete podpořit v cenách Žebřík, které budou vyhlášeny 5. dubna v DEPO2015 v Plzni.

TOP 10 zahraničních videoklipů roku 2023 podle iREPORTu: Bavili nás Linkin Park, Rolling Stones, Till Lindemann, Metallica i Ed Sheeran TOP 10 zahraničních videoklipů roku 2023 podle iREPORTu: Bavili nás Linkin Park, Rolling Stones, Till Lindemann, Metallica i Ed Sheeran


Rolling Stones
– Angry

Nové album britských nezmarů patří mezi nejzásadnější události roku 2023. Ačkoliv frontman Mick Jagger v létě oslavil 80. narozeniny, na výtečné desce Hackney Diamonds to není vůbec znát. Klip prostřednictvím „oživených“ billboardů připomíná pestrou minulost legendární kapely. Zvuk je však moderní, zároveň typicky stounovský. Pozornost na sebe strhává i herečka Sydney Sweeney, která se v kabrioletu projíždí po Sunset Stripu.
(Tomáš Rumler)

VIDEO: Rolling Stones vydají po 18 letech nové album, lákají na něj singlem Angry

Till Lindemann – Zunge

Klipy Tilla Lindemanna patří mezi opravdu nechutné. Musíme mu ale přiznat, že jsou často skvěle zpracované. Výjimkou není ani video k písni Zunge, kterým zpěvák znovu šokoval. Nechybí v něm pojídání syrového masa, lidských prstů i nedopalků či sešívání rtů. Podepsala se pod ním Anna Kott, vedle Lindemanna v něm pak hlavní roli ztvárnila také ruská herečka Aglaja Tarasova. A pozor! Při tvorbě vizuálu údajně nebyly použity žádné speciální efekty, sešívání rtů tak muzikant zřejmě okusil na vlastní kůži!
(Barbora Turková)

Green Day – American Dream Is Killing Me

Singl American Dream Is Killing Me vydali Green Day 24. října letošního roku jako první ochutnávku z připravovaného alba Saviors. A zatímco mnozí interpreti zpívají o tom, jak by chtěli žít ten pravý americký sen, Green Day hovoří o tom, jak je tenhle proslulý sen zabíjí. Podtrhuje to i promyšlený videoklip. V něm žena uvízne v dopravní zácpě. Rádio přepíná z rozhlasové stanice na hudební, kde právě začíná hrát American Dream Is Killing Me, když ji napadá zombie. Video režírovali Brendan Walter a Ryan Baxley.
(Šárka Preslová)

Palaye Royale – Closer

Palaye Royale se kromě vlastních písní letos věnovali také coverům. Přezpívali také song Closer od Nine Inch Nails, ve kterém dominuje hlas frontmana Remingtona Leitha. Ve videoklipu dominují hororové prvky. Vizuálně je to pokoukání od začátku do konce, poslechově? To už záleží na vás, jak se vám chraplák líbí.
(Monika Jetelová)

ROZHOVOR | Palaye Royale: Fever Dream je takové naše české album

Rosalía, Rauw Alejandro - BESO

Přeslazený feel-good letní hit. Zpěvačka Rosalía se zpěvákem Rauw Alejandrem se v klipu zasnubují. Vidíme zde spoustu "domácích záběrů" z mobilu, které dělají videoklip autentický. Zanedlouho po vydání skladby, která byla i na jejichž společném EP, se však pár rozešel. Klipem ale prostupuje jakási uvolňující atmosféra a oceňuji zejména již zmíněnou autentičnost.
(Dominik Pavliš)

Metallica – Shadows Follow

Za mě je Shadows Follow nejlepší písní, kterou Metallica za posledních pár let vydala. Je svižná a energická, signifikantní jsou pro ni razantní bicí. A ani videoklip nemá chybu. Je animovaný a vznikal pod taktovkou Tristana Zammita.
(Martin Hanáček)

Lewis Capaldi – Wish You The Best

Pokud budete mít chuť pustit si něco emotivního, nikdy neuděláte špatně s Lewisem Capaldim. Tenhle chlápek prostě umí! A nejen on, ale i tvůrci, s nimiž pracuje. Videoklip k písni Wish You The Best svěřil do rukou Phila Beastalla a obsadil do něj skvělého britského herce Davida Bradleyho, kterého můžete znát například z filmu Harry Brown nebo seriálu Afterlife. Vypráví nám příběh postaršího pošťáka Johna a jeho chlupatého kamaráda Willieho, který ho na cestě životem doprovází. Jednoho dne ale John umírá a pejsek zůstává sám. Dny i noci tráví u hrobu svého pána, dokud si ho nevšimne mladík Craig v podání Toma Lewise.
(Andrea Štipčáková)

Linkin Park – Lost

Fanoušci žádali Linkin Park tak dlouho o novou skladbu s hlasem Chestera Benningtona, že se jim kapela po letech rozhodla vyhovět. Při příležitosti dvaceti let od vydání kultovního alba Meteora vyšlo několik nových písní, mezi nimi i Lost. Doprovází ji videoklip, při jehož tvorbě Linkin Park chytře nevsadili na archivní záběry, ale rozhodli se pro animace, jež mimo jiné zobrazují i zesnulého frontmana. Vyrobili ho Alasdair Willson, Andrew Hawryluk, Colby Beckett, Daniels Gulbis, Egor Mark, Kim Ho, Torell Vowles a Toros Kose.
(redakce iREPORTu)

Tate McRae – greedy

Tate McRae se čím dál více dostává do povědomí hudební veřejnosti. Není však pouze skvělou zpěvačkou, ale také perfektní tanečnicí. Svědčí o tom i klip k písni greedy, o němž bychom mohli mluvit jako videu s nejlepší choreografií uplynulého roku. Postaral se o ni Sean Bankhead. Naživo budou moci čeští fanoušky Tate McRae opět vidět 8. května, kdy zpěvačka vystoupí ve Foru Karlín.
(redakce iREPORTu)

Ed Sheeran – Eyes Closed

Ed Sheeran v roce 2023 vydal dokument, ve kterém se velmi otevřel. Vypráví v něm mimo jiné o smrti blízkých přátel a boji s vnitřními démony, o kterém pojednává i singl Eyes Closed. Při tvorbě klipu se muzikant inspiroval filmem Harvey, ve kterém má hlavní hrdinka králíka, kterého nikdo jiný nevidí. Toho ve videu ztvárňuje modrá příšera, jež má představovat zpěvákova démona, který ho sleduje na každém kroku. Podaří se ho Edovi porazit?
(redakce iREPORTu)

Text: redakce iREPORTu, foto: Rusty Shepherd, Sony Music, Universal Music Group, Live Nation
Témata: Rolling Stones, Till Lindemann, Green Day, Palaye Royale, Rosalía, Metallica, Lewis Capaldi, Linkin Park, Tate McRae, Ed Sheeran

zavřít