Christina Aguilera

Vydáno 28.08.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Christina Aguilera Christina Aguilera

 Christina Aguilera (celým jménem Christina Maria Aguilera) je americká zpěvačka, skladatelka a herečka. Narodila se 18. prosince 1980 v New Yorku.

Její tatínek je z Ekvádoru a její maminka má německé, irské a holandské předky. Rodina se musela mnohokrát stěhovat kvůli tomu, že byl otec voják. Když bylo Christině šest let, rodiče se rozvedli, především kvůli psychickému i fyzickému týrání ze strany otce. Už když Aguilera vyrůstala, místní lidé o ni mluvila jako o "té malé holčičce s velkým hlasem". Malá zpěvačka se zúčastňovala všemožných soutěží, mnohé z nich vyhrávala; také zpívala při velkých sportovních akcích. Roku 1991 se zúčastnila natáčení The Mickey Mouse Club, spolu s budoucími hvězdami Ryanem Goslingem, Justinem Timberlakem a Britney Spears.

S takovou aktivitou a talentem proto není divu, že v roce 1999 vyšla pod záštitou RCA Records debutová eponymní deska, která byla velice úspěšná. Nejenže se umístila na prvním místě Billboardu, ale prodalo se jí také na nováčka neskutečných více než osm milionů kusů v USA a sedmnáct milionů celosvětově. Tento počin obsahoval megahity jako Genie in a Bottle, What a Girl Wants či I Turn To You. Ve výsledku vyhrála Aguilera Grammy za nejlepšího nového umělce. Druhá řadovka Mi Reflejo, nazpívaná ve španělštině (zpěvačka plynule španělsky nehovoří, ale velmi dobře rozumí), už tak závratný úspěch neměla. V roce 2000 pak vydala vánočně zaměřenou kompilaci My Kind of Christmas.

Pro další album Stripped už se zpěvačka rozhodla pojmout svou tvorbu více do hloubky, a začala být také víc provokativnější, sebevědomější a nechala se inspirovat žánry, které s pop music příliš nesouvisejí.  Už první singl Dirrty způsobil se svým videem značnou kontroverzi, kterou se hudebnici podařilo zmírnit s krásnou baladou Beautiful. Z počinu dále pochází hity Fighter, Can't Hold Us Down a The Voice Within.

Pro další řadovku změnila Aguilera opět velmi radikálně image i celé znění své hudby. Tentokrát pracovala s tematikou dvacátých až čtyřicátých let dvacátého století a inspiraci čerpala od hereček a zpěvaček této doby. Dvojalbum Back To Basics (2006) nabízelo velmi pestrý a zajímavý mix složený z jazzu, blues, soulu daného historického období, vše v moderním hávu, což bylo velmi pěkně slyšet už na první vlaštovce Ain't No Other Man, či ostatních singlech jako Candyman nebo Hurt.

S další řadovkou Bionic (2010) přišla opět radikální změna a Aguilera se soustředila na futuristický sound. Album už nesklidilo tak nadšené ovace, avšak druhý nasazený singl You Lost Me se velmi napevno usadil v éteru.

Od roku 2011 do roku 2012 byla zpěvačka populární porotkyní soutěže The Voice a blýskla se i featuringem na songu Maroon 5 Moves Like Jagger.

Zatím posledním albovým počinem Aguilery je deska Lotus z roku 2012. 

Diskografie:
Christina Aguilera (1999)
Mi Reflejo (2000)
My Kind of Christmas (2000)
Stripped (2002)
Back to Basics (2006)
Bionic (2010)
Lotus (2012)

Další články interpreta

Pink

Interpreti

vydáno 16.07.2012

Ladytron

Interpreti

vydáno 07.01.2012

zavřít