RECENZE: Elán si novým albem možná naběhl na vidle, ale...

Vydáno 04.11.2019 | autor: Roman Jireš

Nebýt skladby Bulvárne krysy a zejména videoklipu k této kontroverzní písni, nestálo by poslední album Elánu ani moc za řeč. Takhle se však řeší nejen Od Tatier k Dunaju, ale zdá se, že potřebu vyjádřit se k němu má snad i Smrtka na pražskom orloji stejně jako Tanečnice z Lúčnice. 

RECENZE: Elán si novým albem možná naběhl na vidle, ale... RECENZE: Elán si novým albem možná naběhl na vidle, ale...

Elán

Najvyšší čas

Skladby:
Nechcem byť iný, Sekery a nože, Ľúbim ťa, Nádherne strapatá, Sypký dážď, Nedráždi Ráža bosou nohou, Najvyšší čas, Bulvárne krysy, Sto životov, Láska je keď nevieš klamať, Iba ty ma vieš, Skúsme to znovu, Hodina ticha

13 trax / 44:31 min

Vydavatel: Warner Music

Aby bylo hned na začátku jasné, ten klip, v němž Jožo Ráž nechal přepadnout novináře a míří na něj pistolí, by byl hloupý, i kdyby nedošlo k loňské vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ale ta hysterie kolem klipu zaměřeného proti bulvárním, nikoliv proti slušným médiím, je přehnaná. Stejně jako reakce některých slovenských rozhlasových stanic, které Bulvárne krysy odmítají zařadit do vysílání. 

Vychytralá provokace?

Když odhlédnu od provokace Bulvárne krysy, nové album Elánu je prostě takové, jaké lze od kdysi slavné skupiny, která je již několik let za svým zenitem, očekávat. Nevím, proč mnohé diskutující na webech tolik irituje Rážovo nabubřelé vystupování a chvastounství v textech, když něco takového v jeho případě není ničím novým. I když na druhou stranu chápu, že je někdy těžké vydýchat vzkazy v aktuálních písních jako "eště stále tu velím ja" nebo "tak držte huby lebo budú lietať sekery" (Sekery a nože) či "kým žijem tak sa bijem" (Nedráždi Ráža bosou nohou).

Bizár týdne: Elán sáhl vedle. V klipu vraždí bulvární novináře

Jenže spousta posluchačů si neuvědomuje, že Ráž nezpívá svoje vlastní texty. Třeba Bulvárne krysy napsal bývalý novinář Juraj Soviar, který působil v denících Pravda, Národná obroda, Republika nebo týdeníku Život, takže o bulvárních žurnalistech nejspíš ví své.



Další věc, která není vůbec překvapivá, jsou zdůrazňované Rážovy politické názory, na které by ostatně měl mít v demokratické společnosti právo. I když se nemusí líbit a jejich výsledkem je třeba píseň Z tričiek zúri Che Guevara (mimochodem, text opět Juraj Soviar), která opěvuje dle mého názoru vraha, dle jiných romantického revolucionáře. Navíc si myslím, že vychytralý provokatér Ráž moc dobře ví, co dělá a jak zařídit, aby se o něm a o Elánu mluvilo.

Elán se loučil s fanoušky v Brně, halu ovládla nostalgie

Na jednu stranu se může zdát, že si Elán novým albem naběhl na vidle, ale mluvilo by se tak nahrávce Najvyšší čas, nebýt písně Bulvárne krysy a Rážových mediálních vystoupení? Ostatně klip Bulvárne krysy měl na konci října na YouTube 588 000 zhlédnutí a drtivá většina komentářů pod ním je pro kapelu palcem nahoru. Což je slušný výsledek na skupinu označovanou svými odpůrci za "směšnou karikaturu své bývalé slávy".

Bez většího překvapení

Nahrávka Najvyšší čas s nezaměnitelným logem Alana Lesyka je autorsky pestrá, na poslech však přesto trochu jednotvárná. Na třinácti písních se vedle základní trojice Vašo Patejdl, Jano Baláž a Jožo Ráž hudebně podíleli také Štefan Bugala, Pavol Jursa a Peter Farnbauer. Po opatrném experimentu s dechovou sekcí na předchozím albu Živých nás nedostanú Elán nijak moc nepřekvapí, nejvíce možná netradičním reggae ve skladbě Sekery a nože, kterou doplnil vokály její autor Jursa.

V dobré skladatelské formě se ukazuje Patejdl, jehož písně Nádherne strapatá nebo Láska je keď nevieš klamať sice mají daleko do hitů z alba Hodina slovenčiny, ale dají se označit za solidní standard Elánu. Vklad dechové sekce ve Skúsme to znovu nebo harmonikáře Andráse Madarásze v písni Sto životov je vítaným zpestřením a je škoda, že kapela podobných hostování nezařadila ještě více. Zaručeným hitem na první dobrou je pak Jursovo Ľúbim ťa, který má přesně tu polohu, kvůli které lidé Elán poslouchají a kritici ho označují za podbízivý kýč.

Vedle vynikající Hodiny slovenčiny v minulosti Elán nabídl alba Hodina pravdy, Hodina nehy nebo Hodina angličtiny. Nyní na závěr aktuální nahrávky chalani zařadili skladbu Hodina ticha. Do budoucna se přimlouvám za nějakou "hodinu nadhledu" ze strany kapely i jejích kritiků.

text: Roman Jireš

Témata: Elán, Najvyšší čas, Jožo Ráž

2,50

čtenáři

hlasuj
zavřít