David Guetta

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

David Guetta David Guetta

David Guetta (celým jménem Pierre David Guetta) je francouzský DJ, skladatel a producent. Narodil se 7. listopadu 1967 v Paříži. Proslavil se především svými četnými spoluprácemi s populárními umělci. Celosvětově prodal přes třicet milionů alb.

Guettova matka byla Belgičanka a otec marocký Žid. Svou kariéru budoucí megastar započala v Broad Clubu v Paříži a k housové hudbě se poprvé dostal poté, co uslyšet nahrávku Farleyho "Jackmastera" Funku v rádiu. Brzy začal pořádat své vlastní noční párty a postupně se propracovával k účasti na tvorbě programu v nejrůznějších klubech. Roku 1994 se mu konečně podařil menší úspěch, když kluby začaly občas hrát jeho singl s americkým house umělcem Robertem Owensem Up & Away. Mimo jiné se Guetta také stal majitelem klubu. Po několika letech takovýchto činností se hudebník rozhodl založit s Joachimem Garraudem vlastní nahrávací společnost Gum Productions, kde David vydal také svůj první pořádný singl Just A Little More love s americkým zpěvákem Chrisem Williamsem. Stejný název také nesla debutová nahrávka Guetty, které se prodalo přes 300 000 kusů. Kompilace F*ck Me I'm Famous z roku 2003 nabídla také song Just for One Day (Heroes).

Guettovo druhé album už mělo znatelnější úspěch. Uznání a popularitu mu přinesly songy jako Money, Stay, The World Is Mine, In Love With Myself a pochopitelně také vynikající Love Don't Let Me Go, což byl mash-up z remixu Tocadisco a song v původní verzi nahrál The Egg. Podobně skvěle si vedlo i třetí album Pop Life (2007). Na světový úspěch si hudebník musel počkat až do čtvrté řadovky One Love (2009), z níž hned první singl When Love Takes Over  feat. Kelly Rowland strhl snad všechny hitparády na světě, a špatně se nevedlo ani dalším singlům jako Sexy Bitch feat. Akon, One Love featuring Estelle, Memories feat. Kid Kudi a několika dalším peckám. Není vůbec divu, že si toto album i singly vysloužily několik nominací na Grammy. Od té doby se Guetta vezl na vlně popularity a vydával jeden singl za druhým či fungoval jako producent. Je podpsán například pod hitovkou The Black Eyed Peas I Gotta Feeling nebo Club Can't Handle Me od Flo Rida. Obrovského úspěchu se dočkal ve spolupráci s australskou zpěvačkou a skladatelkou Siou, se kterou vydal megahit Titanium nebo She Wolf (Falling to Pieces). Jeho práce je snadno rozpoznatelná i na Rihannině albu Unapologetic, proslavil se i hitem Hey Mama s Nicki Minaj a Bebe Rhexa. Velkou poctou pro něj byla možnost nahrát fotbalovou hymnu pro Euro 2016 This One's For You.

Diskografie:
Just a Little More Love (2002)
Guetta Blaster (2004)
Pop Life (2007)
One Love (2009)
Nothing but the Beat (2011)
Listen (2014)

Další články interpreta

Sia

Interpreti

vydáno 14.02.1996

zavřít