TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Vydáno 25.01.2017 | autor: redakce

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud jste unaveni ze všech těch zábav, kde vám mezi revivaly Kabátu občas zahraje i opravdový Divokej Bill, a všechny větší fesťáky jako Rock for People, Brutal Assault, Pohoda, Colours Of Ostrava a další už vám nestačí, možná už jste také přemýšleli nad tím, že je čas zařadit vyšší stupeň. 

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny Na festivalech bývá v létě pěkně živo. Foto: Sziget 2016


Než postoupíte na ten nejvyšší level a začnete jezdit na Glastonbury, Roskilde, Coachellu, Primaveru nebo iHeart Music Festival, tady je ukázka několika zahraničních akcí, které jsou z našich končin poměrně snadno dostupné a na nichž nechcete chybět.

Donauinselfest


Začneme s něčím levným. Vídeňská třídenní akce konající se v půlce června není tak úplně typickým festivalem. Jsou to spíše jakési městské slavnosti na steroidech. Konají se na ostrově ležícím v centru města na řece Dunaj a každoročně hlásí návštěvnost kolem miliónu lidí. Nakolik je to číslo přestřelené, lze jen těžce odhadovat, věřte ale, že vám v těch davech bude poměrně nepříjemně. Ale tak kdo by se nepřišel podívat, když je vstupné zdarma, že?

Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (I.): Aerodrome přiveze Linkin Park, Metronome Stinga, Rock for People láká na Evanescence

Na více než deseti pódicích můžete vidět drtivou většinu rakouské a německé hudební produkce od hip hopu přes sterilní pop až k tradiční dechovce. Prokoušete-li se ale nezbytným obludáriem, můžete tam občas narazit i na pár zajímavých jmen. V minulosti jsme tam takto mohli vidět například pop-rockery Train, belgického písničkáře Milowa, zpěvačku Sonique, DJe Alexe Gaudina, divochy Danko Jones, česko-německé Die Happy nebo zasloužilé rockery Europe. Kdo to bude letos, se zatím ještě neví, line-up bývá oznamován najednou obvykle až na přelomu dubna a května.



Telekom Volt Festival

O akci konané v Sopronu na pomezí rakousko-maďarských hranic se u nás moc neví, koná se totiž souběžně s hradeckou přehlídkou Rock for People. Na rozdíl od ní ale nabízí každoročně nejen prakticky totožné headlinery, ale i ještě o jednou tolik bohatší program. Abychom nebyli nespravedliví, poměrově tomu také naroste cena vstupenek, pokud ale z nějakého zvráceného důvodu nechcete jezdit na letiště Věkoše, možná si víc odpočinete právě na této multižánrové přehlídce. Na první jména pro letošek stále čekáme, v minulosti zde hráli například 30 Seconds To Mars, Hurts, The Prodigy, Iron Maiden, Wiz Khalifa nebo David Guetta. Takže všehochuť.

Kam v roce 2017 vyrazit na festivaly (II.): Colours lákají na Imagine Dragons i Jamiroquai, Rock Heart zválcují Lordi


Heineken Open'Er festival

I v polském Gdaňsku se můžete ukázat jedině v případě, že jej upřednostníte namísto Rock for People, také on se totiž koná na přelomu června a července. Obrovský festival s obrovskými jmény v minulosti přivítal například Florence And The Machine, Red Hot Chili Peppers, Rihannu nebo Coldplay, a i když ani on ještě pro letošek neukázal všechny trumfy, už teď má na plakátech jména jako Foo Fighters, Radiohead, The Weeknd, James Blake, The xx, G-Eazy, Mac Miller nebo superskupinu Prophets Of Rage. A tím ani zdaleka nekončí

Novarock

Rakouský monstrfestival soustředící se hlavně na různé odnože rockové a metalové hudby patří k nejnavštěvovanějším zahraničním akcím, na nichž můžete potkat Čechy a Slováky. Nachází se na polích vedle městečka Nickelsdorf, což je jen pár kilometrů od Vídně a každoročně tam vystupují ti nejlepší z nejlepších. Letos navíc po letech přichází s jedním z nejnabušenějších line-upů své dosavadní historie. System Of A Down, Linkin Park, Green Day, Blink-182, Fatboy Slim, Alter Bridge, Prophets Of Rage, Slayer, Simple Plan, Good Charlotte, Sabaton, Rag 'n' Bone Man nebo návrat drum'n'bassových ikon Pendulum. A k tomu všemu ještě David Hasselhoff! Tam musíte být.

vložte odkaz, text nemažte

Rock am Ring / Rock im Park

Festivalová dvojčata s totožným datem (začátek června), line-upem (Rammstein, System Of A Down, Die Toten Hosen, In Flames, Macklemore & Ryan Lewis, Airborne, Bastille, Slaves, Suicide Silence a hromada dalších), ale rozdílným místem konání se odehrává o jednom víkendu na dvou částech Německa. Každý rok nabízí ještě větší pecky než Novarock a není pochyb o tom, že se jedná o jeden z nejdůležitěchjších festivalů nejen v evropském, ale rovnou v celosvětovém měřítku. Odpovídá tomu i vstupné, které se pohybuje zhruba kolem 6000 Kč. Letos to ale paradoxně vypadá, že bude subjektivně zajímavější rakouská přehlídka. V Německu totiž pro rok 2017 až podezřele často vsadili na domácí interprety a ti našince příliš netáhnou. Na rozdíl od Novarocku na něj ale ještě mají nějaká jména přibýt, takže možná, že nakonec bude zase všechno, jak má být.



Krakow Live Festival

V Evropě mnoho festivalů, které by dávali prostor hiphopovým superstar nenajdete. Je to pochopitelně dané i neochotou amerických rapperů jezdit na starý kontinent, pokud je ale někde najdete, tak je to právě polská přehlídka konající se v půli srpna, dříve známá také jako Coke Live Music Festival. V minulosti už tam zahrála taková jména jako Snoop Dogg, Kanye West nebo N.E.R.D. Pharrella Williamse, kromě černé muziky zde ale narazíte i na špičky indie, alternativy a dalších žánrů. Hráli tam Muse, Algiers, Florence And The Machine, Foals, Massive Attack nebo The Neighbourhood. Kapel nebývá mnoho, o to hvězdnější ale jsou.

Off Festival

Jste-li alternativnějšího vyznání a tak trochu hipster, kterému masové akce příliš nevoní, možná si přijdete na své v polských Katowicích, kde se na začátku srpna sjíždějí všichni ti, kteří ze slovního spojení „silný refrén" dostávají okamžitě vyrážku. Podobně jako na stejném místě o měsíc dříve konajícím se Festivalu Tauron Nowa Muzyka se i zde hraje neokoukaná muzika, které nevoní střední proud. A právě zde už v minulosti zahrálo hned několik navrátivších se ikon shoegazu, ať už to byli Slowdive, Lush, Ride nebo My Bloody Valentine. Hráli zde také Belle And Sebastian, Run The Jewels, Neutral Milk Hotel nebo dokonce Patti Smith. Pro letošek jsou zatím potvrzení jen loučící se Swans, i zde je ale ještě spousta času oznámit řadu dalších lákadel. Špunty s sebou.



Sziget

Také Sziget už našinci i díky českému zastoupení vzali jaksi za svůj, to však neznamená, že bychom o něm neměli psát. Kde jinde vás totiž bude čekat osm dní nabušených prvotřídní muzikou? Maďarský festival konaný na Ostrově svobody v centru Budapešti každoročně naláká kolem devadesáti tisíc návštěvníků a kromě prvotřídních služeb a nabídek z kuchyní z celého světa je jeho line-up  tak dlouhý a na zajímavá jména bohatý, že bychom tady byli ještě týden, než vyjmenujeme všechny hvězdy, které na něm kdy zahrály.

LIVE: Maďarsko je nejlepší ve třech věcech: Guláš, Rubikova kostka a Sziget

Takže namátkou třeba Rihanna, Robbie Williams, Sia, Queens Of The Stone Age, Outkast, Avicii, David Guetta, Placebo, Alt-J, Sigur Rós, Bring Me The Horizon, Parkway Drive, Bloc Party, Editors, Ellie Goulding, The Chemical Brothers, Tinie Tempah, Kings Of Leon, Years &Years, Kaiser Chiefs a stovky dalších. Pro letošek se s oznamováním ještě ani pořádně nezačalo, už teď jsou ale potrvzení Major Lazer, Tom Odell, Kensington, Oh Wonder, Two Door Cinema Club nebo závěrečnou show plnou rachejtlí a všelijaké pyrotechniky pyšnící se Dimitri Vegas & Like Mike. Další jména přibudou už tento týden. Říkal tady někdo Lorde?



FM4 Frequency

Rakouská přehlídka konaná jen tři čtvrtě hodiny cesty vlakem od Vídně v městě St. Poelten je oázou kvalitní muziky a rodištěm hudebních objevů. Koná se někdy ve stejnou dobu jako Sziget, někdy jen pár dní po něm, řadu kapel tedy sdílí spolu s ním. Nejčastěji zde narazíte na indie-rockové kapely typu Bloc Party, Alt-J, Editors, The Boxer Rebellion nebo Dry The River, mezi headlinery už jste tady ale mohli potkat i takové hvězdy jako Foo Fighters, Linkin Park, The Killers, The Chemical Brothers, Kendricka Lamara, Korn a kupodivu i Ellie Goulding.

I zde se s oznamováním teprve začalo, už teď se ale můžete těšit na Mumford And Sons, Billy Talent, Moderat, Rise Against, White Lies nebo místní příšernost Kraftklub. Frequency je ale také speciální tím, že jakmile kolem půlnoci skončí hlavní program, návštěvníci se přemístí do nedalekých hal, kde právě startuje elektronická smršť žánrů, jakými jsou třeba drum'n'bass. Už v tuto chvíli se můžete těšit, že se tam letos setkáte například s Forreign Beggars, The Bloody Beetrots, Dope D.O.D., Gramatikem nebo Subfocusem.



Lollapalooza

Festival původem z Chicaga má na svědomí někdejší lídr grungeových Jane's Addiction Perry Ferrell. Rockové kapely na jeho pestrobarevné a bohatě vyzdobené přehlídce mají ale spíše omezené zastoupení. Alespoň co se týká jeho evropské části, která se v posledních dvou letech objevila v Berlíně. Ano, hráli tam Kings Of Leon, Muse, Radiohead, The Libertines nebo New Order, drtivá část programu ale patřila mainstreamovým popovým interpretům a DJům.

Takže se tam mimo jiné zastavili například Sam Smith, James Bay, The Chainsmokers, Lost Frequencies, Alan Walker, Jess Glynne, Macklemore & Ryan Lewis tam předvedli jedno z prvních živých předvedení hitu Downtown a nechyběly ani objevy typu Years And Years, oceňovaní rappeři Run The Jewels nebo všudypřítomní Bastille a Beatsteaks. Pro rok 2017 zatím ještě nemáme žádná vodítka, do září však času dost.

Kam pojedete letos vy?

text: Jan Trávníček, foto: archiv (Sziget 2016)

Témata: festivaly 2017, Sziget, FM4 Frequency, NovaRock, Rock Am Ring, Rock Im Park, Lollapalooza, Krakow Live

zavřít