PŘEHLED | Zahraniční festivaly přivezou Foo Fighters, Alice Coopera, Måneskin, Green Day nebo Dua Lipu

Vydáno 04.03.2024 | autor: Lucie Všianská

Léto pro milovníky muziky znamená především festivaly a venkovní koncerty. Někteří z vás se možná rozhodují, zda zahraniční dovolenou nespojit i s pořádným hudebním zážitkem. Pokud se v nabídce zahraničních festivalů trochu ztrácíte a nemůžete si vybrat, dali jsme pro vás dohromady tipy na několik z nich, které by za výlet do ciziny mohly stát.

PŘEHLED | Zahraniční festivaly přivezou Foo Fighters, Alice Coopera, Måneskin, Green Day nebo Dua Lipu PŘEHLED | Zahraniční festivaly přivezou Foo Fighters, Alice Coopera, Måneskin, Green Day nebo Dua Lipu


Slovensko

Léto na Slovensku bude ve znamení multižánrových festivalů. V červenci se na trenčínské letiště vrátí Pohoda, na které se tamnímu publiku vůbec poprvé představí britské rockové duo Royal Blood, a to téměř hned po pražském koncertu v Ledárnách Braník. Kromě něj ale Pohoda přivítá například i Richarda Müllera nebo Jamese Blakea. Tím ale festivalová sezona v Trenčíně nekončí, protože o měsíc později ho roztančí Grape festival, kde vystoupí grandson se svou rapovo-rockovou show, nebo oblíbení Nothing But Thieves.

Lovestream Festival uzavřeli Imagine Dragons, Jessie Ware i Celeste Buckingham

Léto přinese i třetí ročník festivalu Lovestream, který v loňském roce do Bratislavy přivezl například Imagine Dragons nebo DJ Hardwella. Co pro fanoušky chystají organizátoři letos, je ale stále tajemstvím.

Pohoda
Trenčín – 11.– 13. 7. 2024
Line-up: Royal Blood, Richard Müller, James Blake, Katarzia

Grape Festival
Trenčín – 9. – 10. 8. 2024
Line-up: grandson, Nothing But Thieves, Dimension…

Lovestream Festival
Bratislava – 16. – 18. 8. 2024

Německo

Němečtí sousedé také vsadili na jistotu a chystají další ročníky stálic, jako jsou sesterské festivaly Rock Im Park/Rock Am Ring nebo berlínská edice Lollapaloozy. Fanoušci rocku, kteří v červenci vyrazí na Rock Am Ring do Nürburgringu nebo na Rock Im Park do Nürnbergu, se můžou těšit na legendární Green Day a mimo jiné i na Bad Omens nebo miláčky Eurovize Måneskin.

LIVE: Berlínské Lollapalooze v druhém dni vládli Imagine Dragons a Jason Derulo, objevem se stal Talk

Ohledně headlinerů zářijové Lollapaloozy organizátoři ještě dělají tajnosti, ale v přechozích ročnících do Berlína přivezli velká jména napříč žánry, jmenovitě třeba Imagine Dragons, Anne-Marie nebo Machine Gun Kellyho.

Rock Im Park
Nürnberg – 7. – 9. 6. 2024
Line-up: Green Day, Billy Talent, Bad Omens, Måneskin, Against The Current…

Rock Am Ring
Nürburgring – 7. – 9. 6. 2024
Line-up: Green Day, Billy Talent, Bad Omens, Måneskin, Against The Current…

Lollapalooza Berlin
Berlin – 7. – 8. 9. 2024

Polsko

Začátek července bude v Polsku patřit jejich největšímu festivalu Open’er, který se každoročně koná na severu země, v Gdyni. Návštěvníkům letos nabízí opravdu širokou škálu mezinárodních hvězd různých žánrů – od rapových interpretů jako je Doja Cat, 21 Savage nebo Ice Spice přes rockové Foo Fighters až po populární Dua Lipu.

Open’er festival
Gdyně – 3. – 6. 7. 2024
Line-up: Dua Lipa, Doja Cat, Ice Spice, Foo Fighters, Skrillex, Two Feet…

Maďarsko

Maďarsko je známé především pro svůj téměř týdenní festival Sziget, na který i letos mohou fanoušci do Budapešti vyrazit. Sziget ve svém nabitém programu nabízí nespočet stagí různých žánrů, takže je opravdu z čeho vybírat, ale mezi největší jména, která se letos na ostrově Svobody objeví, patří například Sam Smith nebo Martin Garrix, který už dekádu patří mezi top tři nejoblíbenější DJs podle ankety DJ Mag.

Billie Eilish na Szigetu bavila i na halfplayback, hráli také Girl in Red, 070 Shake a Hannah Grae

Fanoušci elektronické hudby si ale smlsnou především na festivalu Balaton Sound. Ten k „maďarskému moři“ každoročně vozí našlapaný EDM line-up a ani letošní ročník nebude výjimkou. U Balatonu se v červenci představí Marshmello, Purple Disco Machine nebo Timmy Trumpet.

Sziget festival
Budapešť 7. – 12. 8. 2024
Line-up: Sam Smith, Martin Garrix, Fred Again…, Stormzy, Louis Tomlinson, Aurora

Balaton Sound
Zamárdi – 3. – 6. 7. 2024
Line-up: Marshmello, John Newman, Purple Disco Machine, Timmy Trumpet…

Rakousko

Jihozápadní sousedé si pro letošní léto připravili jak festivaly multižánrové, tak i úžeji zaměřené. Rockoví nadšenci mohou vyrazit třeba na Novarock do Nickelsdorfu, kde jim o třetím červnovém víkendu zahrají legendy jako Green Day, Billy Talent nebo Alice Cooper, ale i novou krev v podobě Måneskin.

Uskupení umělců napříč žánry nabízí FM4 Frequency festival v St. Polten, který letos vsadil na jména jako jsou britští Yungblud a James Arthur nebo Australan Dean Lewis.

Novarock
Nickelsdorf – 13. – 16. 6. 2024
Line-up: Green Day, Alice Cooper, Måneskin, Billy Talent, Avril Lavigne, Bring Me The Horizon, Sum 41

FM4 Frequency festival
St. Pölten – 15.–17. 8. 2024
Line-up: Yungblud, James Arthur, The Offspring, grandson, Dillon Francis…

Velká Británie

Pokud jste ochotní si za dobrou hudbou vyjet i dál než k našim nejbližším sousedům, zajímavé line-upy najdeme i na Britských ostrovech. Již legendární akcí je například červnové Glastonbury, kde v minulých letech vystoupili interpreti jako Arctic Monkeys, Guns N’Roses, Elton John nebo The Cure. Kdo se na festivalu ukáže letos, bohužel zatím nevíme.

Své letošní hvězdy však zveřejnily jiné britské festivaly, jako sesterské Reading a Leeds, kde letos na pódiu zazáří Lana Del Rey, Blink-182, Reneé Rapp nebo Bleachers. Nabitý program slibuje i Slam Dunk, který do Leeds a další den do Hatifeldu přiveze interprety žánrů rock, pop-punk nebo emo. Mezi headlinery nebudou chybět You Me At Six, Palaye Royale nebo The All-American Rejects, pro které to bude po deseti letech první koncert v Evropě.

Glastonbury
Glastonbury – 26. – 30. 6. 2024

Reading and Leeds
Reading, Leeds – 21. – 25. 8. 2024
Line-up: Lana Del Rey, Bleachers, Blink-182, Reneé Rapp, Fred Again, Liam Gallagher

Slam Dunk festival
Leeds – 25. 5. 2024
Hatifeld – 26. 5. 2024
Line-up: You Me At Six, The All-American Rejects, Palaye Royale, Against The Current, Taylor Acorn…

Evropská nabídka festivalů je vskutku široká a ani zdaleka jsme nepokryli vše, co letošní léto nabízí. Za zmínku by dále stál například každoroční svátek milovníků elektronické hudby – belgický Tomorrowland nebo srbský festival Exit, který letos do Evropy přiveze Black Eyed Peas. Ať už se vydáte kamkoliv, je na co se těšit.

Text: Lucie Všianská, foto: Tereza Slowiková, Vojtěch Mervart (Rock for People)
Témata: Grape Festival, Lovestream Festival, Orange Warsaw, Mystic Festival, Rock Am Ring, Rock Im Park, Lollapalooza, Nova Rock, Sziget Festival, Download Festival, Glastonbury

zavřít