LIVE: Všechno, co se trblieta! Z Yungbluda pryštěla energie na všechny strany, Grape Festival pozval i M83 a Moderat

Vydáno 14.08.2023 | autor: Kateřina Nováková

Dvoudenní Grape Festival ve slovenském Trenčíně lákal na Foals, M83, Moderat nebo Yungbluda. Z české scény se představili Aiko, Annet X, Redzed, Emma Smetana s Jordanem Hajem, NobodyListen, Paulie Garand nebo Idea. Dres code byl letos jasný - "mirror mirror". Na letišti v Trenčíně jste tak mohli potkat skupinky stejně oděných přátel.

LIVE: Všechno, co se trblieta! Z Yungbluda pryštěla energie na všechny strany, Grape Festival pozval i M83 a Moderat LIVE: Všechno, co se trblieta! Z Yungbluda pryštěla energie na všechny strany, Grape Festival pozval i M83 a Moderat

Grape Festival
Letiště Trenčín
11. a 12. 8. 2023

Grape festival je žánrově i atmosférou takový mladší brácha festivalu Pohoda. Ten se u našich sousedů koná o měsíc dříve. Letos na něj zamířilo úctyhodných 29 000 návštěvníků. Jen pro porovnání, na letošní Rock For People zavítalo kolem 40 tisíc lidí. Od roku 2013 vyhlašují organizátoři akce nepovinný dress code. Ten letošní dostal název „mirror mirror“. V reálu to znamenalo spoustu párů a skupinek kamarádů ve sladěných outfitech a taky blyštivé šaty, flitry - prostě všechno, co se triblieta (to je po slovensky „třpytí“ – parádní slovo!).

Na slovenský Grape Festival se vrátili Foals, dorazili i Moderat a Aiko

Slovenský rapper Gleb opanoval krytou Suzuki Stage v pátek po sedmé večer. Možná by mu sedla pozdější hodina o něco víc, i tak ale vytřískal z lidí maximální odezvu hned od prvního songu. Gleb je fenomén, který si nehraje na zlaté retiazky a LV topánky. Je mistr slovních obratů a umí strhnout dav levou zadní. Stan je narvaný k prasknutí a není tady nikdo, kdo by neodříkával texty s ním.

Populární slovenská parta Para startuje na hlavní stage hned po něm. V závěru se k nim (při songu Okolo nás) přidává i Jana Kirschner, která před nimi na stage odehrála svůj vlastní set. Zpěvák Lasky a zpěvačka scházejí po schodech mezi první řady davu užívají si parádní atmosféru, která jim visí na rtech.

Následují Billy Barman v čele s Jurajem Podmanickým. Ten je zároveň jedním z hlavním organizátorů festivalu. Billy Barman jsou společně s Parou jasnou jistotou dalšího parádního zážitku. Už jen vůli tomu, že s nimi dav zpívá songy oddaně hned od prvních slov. Citlivější moment přijde při songu Strmá voda, ten má letos už deset let. Juraj ho odehraje celý sám na kytaru a atmosféra se posune zase o level výš. Během setu si ještě posteskne, že musel Gleb vyrazit na další show do Liberce, a proto dávají jejich společný song Ukáž vrecká bez něj. V závěru setu premiérují novou píseň, kterou produkoval Pišta Kralovič aka Fvlcrvm.

Hlavní zahraniční headliner v podobě Foals se u nás v Praze ukázal koncem června. Tentokrát byla atmosféra o pořádný kus povedenější, frontman Yannis je sice zase mezi songy skoupý na slovo, ale klábosit sem nepřijel. Krystalicky čistý set nemá slabší moment.

Hlavní stage zavírají elektroničtí Moderat, kteří bravurně kombinují jednotlivé fragmenty show s propracovanými projekcemi a postarají se o parádní závěr hlavního programu. V čase jejich setu vystupuje současně na menší Voyo stage Redzed. Ten v line-upu žánrově dost výrazně vyčnívá a body navíc dramaturgům za odvážný krok pozvat si ho sem. Nutno dodat, že se to rozhodně trefilo a crowd je u něj víc než uspokojivý. Kdo chce, zavítá ještě na set drum’n’bassové stálice Netsky a nebo se do ranních hodin oddává na UniCredit stage nekonečným dunivým rytmům. Jsou i tací, kteří spánek vynechají a s úsměvem na rtech vkráčí do dalšího sluncem zalitého dne.

Neúnavný Yungblud i skvělí M83

“Najprv vývar, potom pivko,” zní hned ráno stanovým městečkem. Porci od pojízdného stánku s vývarem byste zaplatili po protančené noci klidně zlatem, stojí vás přitom jenom pět euro. Ceny jídla se pohybují na rozumné hranici, za čerstvý (opravdu čerstvý a s láskou uhnětený) langoš dáte šest euro, gyoza knedlíčky jsou osm eur, za chleba ve vajíčku (další slovenská specialita) se salátem nějakých osm eur. V areálu najde gruzínskou, thajskou, vietnamskou, indickou i italskou kuchyň a nechybí ani slovenské povinnosti v podobě halušek se slaninkou a bryndzou, grilovaného sýru oštiepku nebo cigánské pečínce v žemli. Gastro nabídka je víc než rozmanitá a samozřejmostí je u stánků s jídlem i čisté a zastíněné místo, kde se můžete v klidu najíst.

Premiéru zažívají na Slovensku v sobotu australští King Gizzard & The Lizard Wizzard, kteří mají na kontě úctyhodných 24 (!) alb. Parta z Melbourne se postará o pořádný mejdan plný vtipných momentů, na který se tady bude ještě dlouho vzpomínat. Po nich startuje legenda slovenské punk rockové scény Slobodná Európa. M83 jsme mohli slyšet naživo v rámci letošního Metronome festivalu, i tak je stojí za to vidět znovu. Parta kolem zakladatele Anthonyho Gonzaleze dokáže chytlavě prezentovat naživo svoje songy postavené na elektronických podkladech. Tracky, které na desce působí poklidně, naživo gradují až do nebes.

Ani dvacet redbullů by vám nepřineslo tolik energie, jako show Yungbluda, který opanuje hlavní stage kousek před jedenáctou večerní. Přímo střemhlav napříč nabušenými songy a jen s minimem odpočinku na vydechnutí. Energie z něho prýští na všechny strany a v tu chvíli není u hlavní stage snad nikdo, kdo by nedostal přímý zásah tohohle riotu. Co se týče zvučných zahraničních jmen, můžeme mluvit o závěru programu, Yungblud se o něj postaral víc než parádně. Poslední zbytky sil následně vyždíme set DJe NobodyListen a taky Fvlcvm, který přichází na řadu někdy před třetí ranní.

Grape festival se musel letos vypořádat jen s jednou změnou programu, a to zrušeným vystoupením Young Leana. Místo po něm na poslední chvíli zaplnila rapperka 070 Shake, která s sebou přivezla i svoji partnerku, herečku Lilly Rose Deep. Jestli jsme v úvodu mluvili o příbuznosti s Pohoda festivalem, musíme zmínit i to, že se oba festivaly konají v areálu trenčínského letiště. Grape byl po dlouhé roky spojený s Piešťany. Bohužel po covidu se musel vyrovnat i s tím, že chce město využívat tamní letiště na charterové lety. Proto našel festival útočiště loni i letos v Trenčíně. Příští rok to bude nejspíš jinak, areálem se totiž nesly zvěsti o tom, že příští ročník akce se odehraje v Trnavě. To by měli pořadatelé už brzy oznámit společně s prodejem vstupenek na další ročník.

Text: Kateřina Nováková, foto: FB Yungbluda (ilustrační), Zuzana Rottová
Témata: Grape Festival, Foals, M83, Moderat nebo Yungblud, Aiko, Annet X, Redzed, Emma Smetana, Jordan Haj, NobodyListen, Paulie Garand, Idea

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít