Offspring

Vydáno 11.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

The Offspring je americká rocková skupina z Garden Grove v Kalifornii, založená v roce 1984. Jejími členy jsou Dexter Holland (zpěv a doprovodná kytara), Greg K. (baskytara), Noodles (Kevin Wasserman, sólová kytara) a Pete Parada (bicí). The Offspring patří mezi nejdůležitější punk rockové kapely historie, celkově se prodalo přes více než čtyřicet milionů jejich desek.

Dexter Holland a Greg K. spolu v roce 1984 založili kapelu Manic Subsidal. V roce 1986 si změnili jméno na "The Offspring" a vydali svůj první singl I'll Be Waiting. Ten se nijak zvlášť neujal, kapela přesto pokračovala v práci a nahrávala aktivně dema. Díky tomu se jim ve výsledku podařilo podepsat smlouvu s malým vydavatelstvím Nemesis, na kterém také vydali svou debutovou eponymní desku. Prorazit se jim ovšem podařilo až s tou další, který se jmenovala Smash (1994), na ní se také objevili první velké hity jako Come Out and Play, Self Esteem či Gotta Get Away; deska měla výborné prodeje. Za peníze, které kapela utržila díky tomuto skvělému počinu, si The Offspring odkoupili práva na první desku a vydali ji znovu.

Dobře se vedlo také čtvrté desce Ixnay on the Hombre, která byla už ovšem o něco mainstreamovější a od politicky zaměřeného punku poněkud poodešla. Z této řadovky mohou posluchači znát pecky jako All I Want, Gone Away nebo I Choose. O "pecky" nebyla nouze ani na Americana (1998) tam se nejvíce proslavily Why Don't You Get a Job, The Kids Aren't Alright a Pretty Fly (for a White Guy). Tyto songy patří mezi vůbec nejslavnější hity The Offspring. Podobný úspěch pak kapela už nedokázala zopakovat, ačkoli vydávala poměrně kvalitní desky.

The Offspring se stali inspirací pro celou řadu dalších hudebníků. Svou zajímavou mixáží punk rocku, skate punku a pop punku stanovili nové hranice žánru. Že jde o "offspringy" poznáte bezpečně i tak, že v jejich písních uslyšíte často všelijaké popěvky typu "whoa", "hey" a "yeah". Hudba kapely se také velmi často objevuje ve filmech a reklamách.

Diskografie:
The Offspring (1989)
Ignition (1992)
Smash (1994)
Ixnay on the Hombre (1997)
Americana (1998)
Conspiracy of One (2000)
Splinter (2003)
Rise and Fall, Rage and Grace (2008)
Days Go By (2012)

Další články interpreta

Hudební zločiny - II. díl

Style

vydáno 20.05.2012

zavřít