St. Vincent

Vydáno 21.07.2015 | autor: Marta Šindlauerová

St. Vincent St. Vincent

St. Vincent (vlastním jménem Anne "Annie" Erin Clark) je americká zpěvačka, kytarová virtuózka, multiinstrumentalistka, producentka a skladatelka. Narodila se 28. září 1982 v oklahomské Tulse.

Poprvé držela Annie kytaru v ruce ve svých 12 letech. Velkou a nesmírně cennou zkušeností pro ni byla možnost vyjet na turné se svou tetou a strýčkem, kteří byli oba jazz rokoví hudebníci. Clark se během tohoto cestování naučila vše o technickém zázemí koncertů, vystupování a produkci. Později se dostala na prestižní školu Berklee, kterou však nedostuvala a raději se aktivně věnovala hudbě tím, že se stala členkou kapely The Polyphonic Spree. Velkým úspěchem pro ni bylo i to, že byla jeden čas kytaristkou v kapele Sufjana Stevense.

Na sólovou dráhu se Clark vydala v roce 2006. Tehdy také přijala umělecké jméno St. Vincent, které je inspirováno jedním ze songů Nicka Cavea. První album na sebe nenechalo dlouho čekat a Marry Me tak vyšlo v roce 2007. Získalo velmi pozitivní ohlas (avšak komerčně to už k popukání příliš nebylo) a St. Vincent byla přirovnávána například k Davidu Bowiemu či Kate Bush. Druhá řadovka Actor (2009) čerpala inspiraci především z filmů Walta Disneye a hudebnice jej celé nahrála sama u sebe doma, protože na řádnou studiovou session neměla dostatek financí.

Většího komerčního a singlové úspěchu se Annie dočkala až s deskou Strange Mercy, odkud pochází její první velké hity Cheerleader a Cruel. Pozornost si také získala její spolupráce s Davidem Byrneem nazvaná Love This Giant. Skutečný průlom v její kariéře a definitivní postup do vyšší ligy zajistilo hudebnici až eponymní album St. Vincent. Zpěvačka změnila styl i image a už úvodní singly Digital Witness a Birth In Reverse zaznamenaly obrovský ohlas. Ještě větší paniku (v tom dobré slova smyslu) způsobil zbytek desky. Clark skutečně našla styl, který jí sedí přímo skvěle a ocenila to i většina hudebních kritiků a magazínů: St. Vincent-album nechybělo snad v žádném výročním žebčíku nejlepších alb a umísťovalo se zpravidla na předních příčkách. Sladkou tečkou za érou eponymního alba pak byl i zisk Grammy ve velice prestižní kategorii Nejlepší alternativní album.

St. Vincent je genderově fluidní a své soukromí si velice střeží. Do hledáčku paparazzi se v letech 2015/2016 dostala kvůli svému vztahu s top modelkou Carou Delevigne. 

Její songy se také objevily v populární filmové sérii Twilight. Styl St. Vincent se velice těžko popisuje, příznačné jsou pro ni však mnohoznačné texty, hrátky s kytarovými efekty a experimentování.

Diskografie
Marry Me (2007)
Actor (2009)
Strange Mercy (2011)
Love This Giant (2012)
St. Vincent (2014)

Další články interpreta

zavřít