TOP 10 skladeb roku 2019: Vladimír Mišík, Vypsaná fiXa, Rammstein, Billie Eilish i Tool

Vydáno 16.01.2020 | autor: Aleš Harazim

V redakci jsme opět dali hlavy dohromady a vznikl z toho seznam pěti nejlepších skladeb roku 2019 - jak tuzemských, tak zahraničních. Vítězové v obou kategoriích měli před ostatními soupeři velký náskok.

TOP 10 skladeb roku 2019: Vladimír Mišík, Vypsaná fiXa, Rammstein, Billie Eilish i Tool TOP 10 skladeb roku 2019: Vladimír Mišík, Vypsaná fiXa, Rammstein, Billie Eilish i Tool


DOMÁCÍ

1. Jednou - Vladimír Mišík

Jde o titulní singl nejnovější desky Vladimíra Mišíka Jednou tě potkám a je to síla. Obsahuje text Václava Hraběte, který vypráví o setkání se smrtí. Když něco takového zpívá dvaasedmdesátiletý zpěvák, trochu z toho mrazí. Zároveň ale song nepostrádá i jemný humor. Skloubit to dohromady je mistrná práce. Jednoznačně domácí song roku.

LIVE: Vladimír Mišík v Arše sázel staré pecky a pokřtil nové album


2. I přes to všechnoMirai 

Písnička ze druhé desky Mirai s názvem Arigató v redakci očividně zafungovala víc než dosavadní singly. Přitom na první pohled to je celkem nenápadný kousek. I přes to všechno, to je love song s výraznými houslemi a pianem. Jedná se o jednu z nejlepších popových skladeb, které u nás v minulém roce vznikly. Autorsky se na ní podílel David Stypka.


3. Kvalita - Vypsaná fiXa

Písničku i desku nazvali pardubičtí hudebníci docela odvážně... Kvalita. A je to skutečně kvalita! Krátká skladba slouží jako úvod zmíněného alba. Vypsaná fiXa se v ní vrací ke svým punkovým kořenům a tvrdším kytarám. A pořád je textově skvěle hravá.

TOP 10 domácích videoklipů roku 2019 podle iREPORTu: Matěj Ruppert jako Hitler i Vypsaná fiXa na jeden záběr


4. Malej měsíc - Zvíře jménem podzim

Jak jsme už psali v recenzi, Malej měsíc je jeden z nejlepších tracků alba Září. Má depresivní, všepohlcující zvuk, který v momentech distorzí a hučení občas připomíná skoro něco od Swans. Ano, srovnáváme nějakou českou písničku se Swans. Na takovém levelu se pohybujeme.


5. Perpetuum promile - Prago Union

Titulní píseň z nového alba Prago Union, které jsme recenzovali zde, může být pro někoho trochu depresivní. Však jsou tam rýmy jako "milujete život, ale ne zrovna ten svůj" nebo "myslet, to my umíme, obzvlášť sami na sebe". Ale možná právě proto nás tak zaujala. Člověk občas musí slyšet tvrdou pravdu o sobě.


ZAHRANIČNÍ

1. Old Town Road - Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus

Žebříčku kraluje extrémně chytlavý song. Spojení rappera a country zpěváka, mimo jiné otce Miley Cyrus, se ukázalo jako vynikající tah. Old Town Road se dostalo na přední místa světových žebříčků poslechovosti. Je to písnička, kterou když slyšíte, nemůžete ji prostě dostat z hlavy,


2. Bad Guy a Bury A Friend - Billie Eilish

Tady jsme se prostě nemohli rozhodnout, který ze dvou songů upřednostnit.  A tak tu máme oba dva. Billie Eilish je osmnáct let a nedávno bylo oznámeno, že se stala nejmladší hudebníci, která skládá titulní píseň pro novou bondovku. Je vidět, že ji zřejmě čeká velká budoucnost. Umístěné songy, které složila doma v pokojíčku se svým starším bráchou, to jen dokazují.

TOP 10 zahraničních videoklipů roku 2019 podle iREPORTu: Epičtí Rammstein, hororová Billie Eilish i animovaní Coldplay


3. Ausländer - Rammstein

Autorovi naší recenze přišla skladba Ausländer jako jedna z nejhorších na jinak extrémně kvalitní desce, ale jak se zdá, se svým názorem byl spíše výjimkou. Spousta fanoušků Rammstein i hudebních novinářů si tento song překvapivě oblíbila. Možná proto, že zní mnohem přístupněji než tvrdší kousky na albu.

TOP 10 článků roku 2019 na iREPORTu: Rammstein na všechny způsoby, Muse v Letňanech i pražský Majáles


4. Fear Inoculum - Tool

Tool se po třinácti letech vrátili a nové album odpálili touhle desetiminutovou epickou záležitostí. Za tu dlouhou stopáž se různě mění, vyvíjí, song je mystický, tichý a pomalý, pak zase hlasitý. Výrazné bubny, sóla. Je tu prostě všechno. V jedné písničce toho slyšíme víc než často na celých albech jiných interpretů.


5. bmbmbm - black midi

Je to hrozná podivnost. Ano, souhlasíme. Ale zní prostě jinak - ne jako cokoli, co jste kdy v hudbě slyšeli. A pokud člověk poslouchá nějakou hudbu od rána do večera, originalitu je třeba ocenit. Když loni tuto skladbu hráli black midi ve vyprodaném pražském klubu Underdogs, byl to neskutečný masakr.

redakce

Témata: Vladimír Mišík, Mirai, Vypsaná fiXa, Zvíře jménem podzim, Prago Union, Billie Eilish, Rammstein, Tool, black midi

zavřít