TOP česká a zahraniční alba roku 2019 podle redaktorů iREPORTu

Vydáno 29.12.2019 | autor: redakce

Celá naše redakce dala hlavy dohromady, každý napsal tři tipy na svá nejoblíbenější česká a zahraniční alba z roku 2019, sečetli jsme body a tohle je výsledek. Tato alba jsou podle redakce iREPORTu těmi nejlepšími, která nám hudebníci za uplynulý rok nabídli.

TOP česká a zahraniční alba roku 2019 podle redaktorů iREPORTu TOP česká a zahraniční alba roku 2019 podle redaktorů iREPORTu

NEJLEPŠÍ ČESKÁ ALBA

Z tipů redaktorů se podařilo dát dohromady nejlepší čtveřici s tím, že Jednou tě potkám od Vladimíra Mišíka vyhrálo na celé čáře. Dostalo se do žebříčků hned několika z nás. Druhé a třetí místo je v podstatě na počet bodů totožné.

4. - Třecí plochy - Mňága a Žďorp

V naší recenzi jsme napsali, že je to asi nejlepší album Mňágy od třináct let starého Dutý, ale free. A to nemají v podstatě žádnou špatnou desku. Jen tahle je prostě výborná.

3. - Kvalita - Vypsaná fiXa

Touhle deskou slaví Vypsaná fiXa už pětadvacet let existence a rozhodně se nemají zač stydět. V naší recenzi jsme k ní napsali: „Tomu, kdo nepodlehl zrychlené době a poslouchá alba vcelku, neujde, že zejména druhá polovina Kvality je až "mňágovsky" zasmušilá, k čemuž přispívají surrealistické texty (Nedělní chvilka v jiné dimenzi) nebo melancholie závěrečné skladby Ester jede pryč.“

2. - Září - Zvíře jménem podzim

„Každý si na tohle desce může najít něco trochu jiného. Každého může ta deska zasáhnout jinak a do jiných míst nitra. To umějí jen ty nejlepší věci. Proto je to nejlepší česká deska roku 2019,“ napsali jsme o Září v naší recenzi.

1. - Jednou tě potkám - Vladimír Mišík

Poslední desku Vladimíra Mišíka jsme na našich stránkách recenzovat nestihli a je to škoda, protože s přehledem ji naši redaktoři považují za to nejlepší, co u nás v posledním roce vzniklo. Vladimír Mišík ukazuje, že na stará kolena rozhodně nepatří do důchodu a jeho výrazný hlas prostupuje skvělou muzikou s dobrými texty. Vzniklo album, jaká u nás nevznikají příliš často a je to škoda.

NEJLEPŠÍ ZAHRANIČNÍ ALBA

Zde se naši redaktoři při svých tipech shodli pouze na třech albech. Jinak ale padala jména desek jako Schlagenheim od black midi, nové album The Racounters s názvem Help Us Stranger, poslední opus Tool nebo novinka od Slipknot. Všechny tipy redaktorů najdete dole.

3. Everyday Life - Coldplay

Coldplay říkali, že Everyday Life bude jejich experimentální album. Není nakonec tak úplně experimentální, ale je rozhodně trochu jiné, než by běžný fanoušek Coldplay očekával. Což je jedině dobře! Střídají žánry, skutečně hodně experimentují (jen si poslechněte Arabesque, s tím jeho epickým koncem a jazzovým sólem na začátku). Nikdy to nebude jejich nejúspěšnější deska, zato je to dost pravděpodobně jejich nejlepší deska.

2. Rammstein - Rammstein

Deset let trvalo, než Rammstein vydali novou desku a čekání se vyplatilo. Jsou tam epické songy jako Deutschland, nebojí se tématů obchodu se sexem (Puppe), zpívají o rozpínání se (Ausländer) nebo náboženství (Zeig Dich). Kombinují tu elektropop, metalové riffy, rytmický industriál nebo i klasické akustické kytary, a přitom to všechno tak nějak drží pohromadě. Jak říkáme, deset let čekání se vyplatilo.

1. Ghosteen - Nick Cave & the Bad Seeds

Když vám tragicky a nečekaně zemře syn, je spousta věcí, co můžete udělat. Nick Cave se rozhodl ze smutku a depresí dostat tvorbou a díky tomu vzniklo emocionální, smířlivé Ghosteen. Je to deska rozjímající o tom, jak pokračovat, jak jít dál. Také je to deska plná vzpomínání na syna. Je to těžké poslouchání, není muzikálně úplně invenční a pokrokové, ale o to silněji vás zasáhnou texty, pokud se do nich zaposloucháte. Není to hudba k práci. Je to hudba k vnímání a rozjímání. Očekává od vás nějaký vklad, který ale náležitě odmění zpátky.

INDIVIDUÁLNÍ TIPY REDAKTORŮ

Aleš Harazim

česká:

Cinematographer's Journal - Aid Kid
Jednou tě potkám - Vladimír Mišík
Září - Zvíře jménem podzim

zahraniční:

Dogrel - Fontaines D.C.
Joy as an Act of Resistance - Idles
Schlagenheim - black midi

Josef Martínek

česká:

Easy – MikAel
Jednou tě potkám – Vladimír Mišík
Rub a líc – Sebastian 

zahraniční:

Heard It in a Past Life – Maggie Rogers
Real Life – Emeli Sandé
Sunshine Kitty – Tove Lo

Iva Hadj Moussa

česká:

Perpetuum promile – Prago Union
To nejlepší – Jiří Korn
Třecí plochy – Mňága a Žďorp

zahraniční:

Ghosteen - Nick Cave & The Bad Seeds
Rammstein – Rammstein
Western Stars – Bruce Springsteen

Dominik Pavliš

česká:

Drag - Lazer Viking
Perpetuum Promile - Prago Union
Září - Zvíře jménem Podzim

zahraniční:

Ghosteen - Nick Cave & The Bad Seeds
Help Us Stranger - The Racounteurs
STRENGHT IN NUMB333RS - FEVER 333 

Hana Bukáčková

česká:

Excellent Mistake - Gaia Mesiah
Meow! - Meow!
Září - Zvíře jménem Podzim

Alena Kaňová

česká:

Arigató - Mirai
Oppidum - Lenka Filipová
Pošli to tam - Michal Pavlíček

zahraniční:

Everyday Life – Coldplay

Filip Pešta

česká:

Debut - PSH
Jednou tě potkám - Vladimír Mišík
Klusymfonie - Tomáš Klus

Radim Hromádko

česká:

Jednou tě potkám – Vladimír Mišík
Kvalita – Vypsaná fixa
The Second Chapter – Pipes And Pints 

Roman Jireš

česká:

Jednou tě potkám – Vladimír Mišík
Kvalita – Vypsaná fixa
Třecí plochy – Mňága a Žďorp 

zahraniční:

Abbey Road (reedice) – The Beatles
Ghosteen – Nick Cave & The Bad Seeds
Rammstein – Rammstein

Tomáš Rumler

česká:

Country Hell – Krucipüsk
Jednou tě potkám – Vladimír Mišík
Kvalita – Vypsaná fixa

zahraniční:

Fear Inoculum – Tool
The Nothing – Korn
We Are Not Your Kind – Slipknot 

Text: redakce

Témata: Mňága a ŽďorpVypsaná fiXa, Zvíře jménem podzim, Vladimír Mišík, Nick Cave, Rammstein, Coldplay

zavřít