Elán přišel o důležitého člena svého týmu, zvukového mistra Jána Červenku

Vydáno 20.03.2023 | autor: redakce

Ve věku 65 let zemřel zvukový mistr Ján Červenka, který blízce spolupracoval s Elánem, Metalindou nebo Lacem Lučeničem. Naposled měl vydechnout v noci na 17. března v Boskovicích, příčina jeho smrti je nejasná.

Elán přišel o důležitého člena svého týmu, zvukového mistra Jána Červenku Elán přišel o důležitého člena svého týmu, zvukového mistra Jána Červenku

Jána Červenku měl najít mrtvého jeho starší syn Ján William Červenka brzy ráno 17. března. „Vzbudil jsem se, vypil jsem kávu. Přišlo mi podezřelé, že neslyším žádné dýchání ze spánku. Přišel jsem k tátovi. Měl studené ruce i tvář. Následně jsem zavolal záchranku, která byla na místě do pěti minut. Lékař společně se sanitáři po vykonání potřebných úkonů potvrdil, že táta zemřel,“ popsal.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

„Vynikající člověk, kamarád i zvukový mistr,“ zavzpomínali na zvukového mistra členové Elánu. Červenka stál za mnoha jeho hity, celkově se pak podílel na více než sto deskách a byl považovaný zakladatele hudební produkce a inženýrství na Slovensku. Zároveň účinkoval v kapelách Ventil RG, kde hrál na baskytaru, a Knock-out.

 

„Byl vynikající odborník, zvukař a technik, a kromě toho i obchodních. Velmi nám pomáhal svou činností a je nám strašně líto, co se stalo,“ napsal Jožo Ráž. „Byl mým parťákem v nahrávacím studiu a mnohokrát jsme spolupracovali. Jeho odchod velmi těžce nesu,“ dodal Jano Baláž. Upřímnou soustrast rodině vyjádřil i Vašo Patejdl. „Je mi to strašně líto,“ napsal.

Vedle Elánu spolupracoval Červenka i s Metalindou, Robem Kazíkem, Lacem Lučeničem nebo kapelou Gioia. „Odpočívej v pokoji, kamaráde. Jednou se všichni potkáme ve tvém nebeském nahrávacím studiu. Budeš nám tady velmi chybět,“ uvedla sestava.

Ján Červenka se narodil do hudební rodiny, jeho otec a strýc působili v jazzové skupině Ali Jazz Band. Sám Červenka poprvé do hudebního průmyslu nahlédl během studia na střední průmyslové škole, po němž nastoupil na pozici zvukového inženýra do Slovenské televize. V roce 1995 založil firmu Sound Servise.

red, foto: FB Ján Červenka
Témata: Ján Červenka, Elán, zvukový mistr, smrt

zavřít