Příběh českého hitu: Ewa Farna - Vánoce na míru

Vydáno 30.12.2021 | autor: Hana Bukáčková

V roce 2017 stála Ewa Farna se svým týmem před velkou výzvou. Měla napsat vánoční píseň, ale zároveň takovou, aby nezněla kýčovitě. Vznikly tak Vánoce na míru, které se velmi rychle dostaly mezi oblíbené sváteční skladby. Před dvěma lety byla skladba zařazena na album 24 vánočních hitů vydavatelství Supraphon.

Příběh českého hitu: Ewa Farna - Vánoce na míru Příběh českého hitu: Ewa Farna - Vánoce na míru

Píseň Vánoce na míru vydala Ewa Farna krátce poté, co oslavila deset let na scéně koncerty a dokumentem Ewa Farna 10: Neznámá známá. O dva roky později se skladba rovněž objevila na albu 24 vánočních hitů, které vyšlo pod značkou Supraphonu.

ROZHOVOR | Ewa Farna: Autenticita je u umělce nejdůležitější. Chci na scéně zastupovat poctivý český pop

O tom, jak píseň vznikala, si Farna před několika lety popovídala v rozhovoru s naší redaktorkou Hankou Bukáčkovou. „Ozvali se nám z firmy Mall.cz, že dělají vánoční spoty a že by byli rádi, kdybychom pro ně napsali a nazpívali písničku. Protože mám ráda podobné výzvy, zavolala jsem na pomoc Lukáše Chromka a svoje textařský duo Sázavský & Chobot. Sama od sebe bych vánoční písničku nedělala, protože to může být snadno a rychle kýč. Mall mi dal sice málo času, zato volnou ruku. Oslovila jsem kluky z kapely, ke kterým mám důvěru, jsou to skvělí muzikanti. Věděla jsem, že se na ně můžu spolehnout. Vznikla tak moje první vánoční písnička a díky Lukášovi, Martinovi a Filipovi jsme z toho, myslím, vybrousili bez kýče. A navíc ji slyšíme v reklamách mezi "Ordinací" nebo "Simpsonama".

Jak zpěvačka zároveň dodala, píseň jí dovolila předvést se jako zpěvačka v jiném světle. "Když přišla nabídka udělat vánoční písničku, řekla jsem, že je to skvělá příležitost si dát jasný časový limit, svolat ty skvělé hudebníky, které kolem sebe mám, a vrhnout se na to. Díky lidem, kterým věřím, vznikla něžná píseň s účastí dětského sboru. Je to skladba, za kterou si jako autoři stojíme, a navíc se stane součástí televizních spotů během Vánoc, takže to je super. Třeba se díky tomu dostane i k lidem, kteří mě normálně neposlouchají," uvedla Farna.

I autor Lukáš Chromek tenkrát tušil, že se zpěvačkou vstupují na tenký led. Napsat vánoční song a přitom se pokusit, aby nezněl kýčovitě, nebylo jednoduché. „Byla to velká výzva. Ale myslím, že textaři odvedli skvělou práci a Ježíšek, ani Santa se nebudou zlobit. Děkuji všem zúčastněným! Text Martin Chobot a Filip Sázavský, klavír: Jan Steinsdörfer, který se bohužel nemohl dostavit na natáčení klipu, tudíž byl zastoupen komparzistou... Violoncello: Terezie Kovalová. A v neposlední řadě dětský sbor Rolnička Praha, se kterým jsem si užil své dirigentské ‚tenkrát poprvé‘," napsal na Facebook Chromek.

Píseň doprovází klip, za kterým stojí Janek Cingroš. Role v něm dostali i sportovci oštěpařka Barbora Špotáková a tenista Radek Štěpánek. K dnešnímu dni mají Vánoce na míru téměř třicet milionů zhlédnutí.

Text: Hana Bukáčková, foto: Youtube
Témata: Ewa Farna, Vánoce na míru, Příběh českého hitu, Lukáš Chromek

zavřít