Horkýže Slíže

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Horkýže Slíže je slovenská rocková kapela. Vznikla v roce 1992 ve slovenské Nitře. Současná sestava je takováto: Peter Hrivňák ("Kuko") - zpěv a basová kytara, Mário Sabo ("Sabotér") - kytara, Juraj Štefánik ("Doktor") - kytara, Marek Viršík ("Vandal" či "Jean Claude Vandel") - bicí.

Skupina založili v listopadu 1992 Hrivňák (toho času ve službě v armádě), Sabo a tehdejší bubeník Martin Košovan. Kapela zkoušela (a dosud zkouší) v prostoru nitranského koupaliště a jejich první koncert se uskutečnil v zimě 1993 a v témže roce se umístili na třetím místě v soutěži místních amatérských skupin a také si zahráli jako předskokani Karpatských Chrbátů. Když Horkýže Slíže viděli, že se posluchačům jejich hudba líbí a návštvěníci si je nahrávají na magentofony, pospíšili si rychle do studia, kde nahráli šestisongové demo. O rok později pak vydávají další demo, tentokrát s osmi písničkami, to byla ovšem předehra k první regulérní desce, která ovšem nebyl oficiální. Nesla název Prvý slíž a vyšla v nákladu 600 kazet. Skladby z tohoto počinu jsou velmi populární v nitranských rádiích a žádostí o koncert začalo přibývat. Nejvíce se ujaly songy Stretol vesely... a Maštaľ.

V červnu 1997 se skupině díky manažerovi Richardu Rečkovi podaří podepsat smlouvu na tři alba s labelem BMG Ariola. Tím pádem už o čtyři měsíce později vyšlo debutové a oficiální album V rámci oného. Další rok pak patřil druhé řadovce Vo štvorici po opici a rok 2000 pak počinu Ja chaču tebja. Další řadovka Festival Chorobná už vychází u nového vydavatele - EMI.

V roce 2002 se zpěvák žení s manažerkou kapely a Horkýže Slíže vyjíždí na velké turné po sportovních halách, spolu s kapelami Gladiator a Iné Kafe. V témže roce vyjídží Hrivňák a spol. na první turné po České republice a také nahrávají svou pátou desku Kýže sliz. A aby toho nebylo málo, za pět dní se jim opět v témže roce podaří nahrát desku Alibaba a 40 krátkych songov. Horkýže Slíže se stávají velmi populárními jak v domovině, tak i v Česku. Posledními studiovými počiny kapely jsou alba Ukaž tú svoju zoo (2007) a 54 dole hlavou (2010).

Diskografie:
V rámci oného (1996)
Vo štvorici po opici (1998)
Ja chaču tebja (2000)
Festival Chorobná (2001)
Kýže sliz (2002)
Alibaba a 40 krátkych songov (2003)
Ritero Xaperle Bax (2004)
Ukaž tú svoju zoo (2007)
54 dole hlavou (2010)

Další články interpreta

zavřít