Zátah proti extremismu. Bubeník Horkýže slíže zadržen Národní kriminální agenturou

Vydáno 11.08.2020 | autor: Ondřej Horák

Na Slovensku právě probíhá rozsáhlá policejní akce zaměřená proti extrémismu. Národní kriminální agentura (NAKA) podle televize Markíza zadržela Marka Viršíka z Horkýže Slíže, Rastislava Rogela z neonacistické kapely Krátky proces a dalších sedm osob.

Zátah proti extremismu. Bubeník Horkýže slíže zadržen Národní kriminální agenturou Zátah proti extremismu. Bubeník Horkýže slíže zadržen Národní kriminální agenturou

„V souvislosti s pácháním extrémistické trestné činnosti jsme zadrželi devět osob,“ oznámila dnes na svém Twitteru Policie Slovenské republiky akci pod názvem Šašovia, tedy Šašci.

Mezi zadrženými je podle televize Markíza také Marek Viršík, bubeník kapely Horkýže slíže. Dalším ze zadržených má být Rastislav Rogel, herec a zpěvák otevřeně neonacistické skupiny Krátký proces, která v textech útočí na Židy, Romy, Maďary, Poláky a prakticky všechny, kteří zrovna nezapadají do černobílého vidění světa primitivních rasistů.

Horkýže Slíže hasili, ale Rybičky 48 neuhasili. Takhle to vypadá na pražském Letokruhu

Krátký proces vznikl v roce 1987 jako Oi! punková kapela, v roce 1991 vystoupila na legendárním koncertě v Bzenci a postupně se radikalizovala.

„Klamú dnes a klamú stále, klamať budú neustále / lenže my svoju pravdu máme, my svoj boj nevzdáme / lenže my vám neveríme, vy židovské pandravy / koľkých sme vás upálili, milión či šesť, kde je vlastne pravda, my sa nedáme zviesť,“ zpíval Rogel například v písni Švindelkaust s kapelou Juden Mord, která byla volným pokračováním Krátkého procesu.

Krátký proces nahrával v roce 2016 comebackové album v nitranském HStudiu, které spoluvlastnil právě Marek Viršík. „Není třeba to řešit, jsou to hejterské záležitosti. Čim víc se o tom bude hovořit, tím horší. Je to na dlouhou debatu, jak to celé bylo. Je tam hodně nepravd a člověk se zamotává,“ odpověděl Viršík v roce 2016 na otázku deníku SME, zda u něj ve studiu nahrával Krátký proces.

Horkýže Slíže interview: Věštkyně nám poví, které skladby fungují nejlépe

Na Facebooku své kapely Horkýže slíže později uvedl, že coby pouhý spolumajitel nemohl ovlivnit, které kapely u něj nahrávají. Následně studio přejmenoval, aby názvem neodkazovalo na Horkýže slíže, a svůj podíl odprodal.

Podle informací televize Markíza prohledali členové NAKA zmiňované studio a několik bytů, s odvoláním na neznámý zdroj našli u Rastislava Rogela sběratelské předměty s nacistickou tématikou.

„V současné době ještě probíhají procesní úkony, proto další informace poskytneme později,“ stojí v prohlášení Policie Slovenské republiky.

Text: Ondřej Horák
Témata: Horkýže slíže, Krátky proces, Juden Mord, neonacismus 

 

zavřít