Blondie

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Blondie Blondie

 

Blondie je americká rocková skupina, založena v roce 1974 v New Yorku. Členy uskupení jsou Debbie Harry (zpěv), Chris Stein (kytara, baskytara), Clem Burke (bicí, perkuse, back vokály), Leigh Foxx (baskytara), Matt Katz-Bohen (klávesy, klavír, varhany) a Tommy Kessler (kytara). Kapela (s přestávkami) funguje na hudební scéně již přes čtyřicet let a její hudba se postupně stala velmi nadčasovou a nadžánrovou. Úspsěch ani vliv Blondie rozhodně nelze měřit počtem prodaných desek, či oblíbeností alb u recenzentů nebo posluchačů. Ne vždy se skupině podařilo vydat kvalitní desku. A přesto stále ovlivňuje nové a nové hudebníky a Blondie jako inspiraci uvádí celá řada největších celebrit součanosti.

V počátcích byla Blondie skupina spíše punková, undergroundová, nejtrefnějším zařazením by pro ně bylo new wave. Takto byla nahrána i první dvě alba, která, ačkoli velmi úspěšná v Anglii a Austrálii, neuspěla v domovině a proto se skupina rozhodla časem pozměnit svůj zvuk spíše blíže k popu, tradičnímu rocku, disco, elektro a reggae - z této éry pak vzešly největší hity Blondie jako Heart of Glass, Call Me, One Way Or Another, Tide Is High či Rapture, které se objevily na zásadních deskách Blondie Parallel Lines (1978) a Autoamerican (1980). Velmi důležitá byla pro Blondie spolupráce s italským producentem Giorgio Moroderem, který se později stal velkým jménem mezi producenty.

Nejdůležitější členkou kapely je pochopitelně Debbie Harry, která se stala velkým pojmem a obrovskou inspirací pro další hudebníky a především pak světu ukázala, že kapele může úspěšně velet i žena. Vydala rovněž několik sólových alb, kritici ji ale nicméně vyčítali slabší vokál především během živých vystoupení. Kapela se v roce 1980 na patnáct let rozpadla, kvůli tvůrčím neshodám i problémovému vztahu mezi Harry a Steinem; v roce 1997 se pak zase dala dohromady za účelem nahrání comebackového alba No Exit, ze kterého se proslavil hit Maria. V roce 2006 vstoupila skupina do rock'n'rollové síně slávy.

V květnu 2017 vyšlo album Pollinator, na kterém se autorsky podílela i v součanosti patrně nejkvalitnější skladatelka Sia.

O Blondie se rovněž hovoří jako o prvním interpetovi s opradovým disco hitem (Heart Of Glass) a také prvním #1 hitem, který obsahoval rap (Rapping). Je to také jedna z nejuniverzálnějších a nejpestřejích skupin historie.

Diskografie:
Blondie (1976)
Plastic Letters (1978)
Parallel Lines (1978)
Eat to the Beat (1979)
Autoamerican (1980)
The Hunter (1982)
No Exit (1999)
The Curse of Blondie (2003)
Panic of Girls (2011)
Ghosts of Download (2014)
Pollinator (2017)

Další články interpreta

Ladytron

Interpreti

vydáno 07.01.2012

Ivan Král

Interpreti

vydáno 07.01.2012

zavřít