Jimmy Webb - Módní guru a přítel mnoha hvězd rocku i popu. Proslavil se v obchodě, kterému říkal rock'n'rollové nebe

Vydáno 18.04.2020 | autor: Roman Jireš

Jimmy Webb, který 14. dubna ve věku 62 let zemřel na rakovinu, nikdy nebyl zpěvákem ani muzikantem, přesto si jeho smrt hodně nahlas říká rock'n'roll. Výčet jeho přátel totiž připomíná encyklopedii moderní hudby 20. století. "Věděl jsem, že bojoval s nemocí už dlouho, a ve svém boji prokázal neuvěřitelnou výdrž. Tohle je někdo, jehož hrob se navštěvuje s květinami, cigaretami a láskou," vzkázal Iggy Pop, podle jehož písně I Need More nazval newyorský obchodník a módní guru před třemi lety vlastní firmu.

Jimmy Webb - Módní guru a přítel mnoha hvězd rocku i popu. Proslavil se v obchodě, kterému říkal rock'n'rollové nebe Jimmy Webb - Módní guru a přítel mnoha hvězd rocku i popu. Proslavil se v obchodě, kterému říkal rock'n'rollové nebe


Smrt si říká rock'n'roll (411.) - Jimmy Webb

Jedním z posledních umělců, který se s Webbem setkal, byl letos v únoru zpěvák a herec Henry Rollins. Zúčastnil se v jeho butiku I Need More slavnosti, při které do jeho podlahy obtiskávali po vzoru hollywoodských hvězd své dlaně Iggy Pop a Debbie Harry. "Letěl jsem z Los Angeles, musel jsem to pro Jimmyho udělat. Nevypadal dobře a já jsem nepochyboval, že to bude moje poslední návštěva. Rakovina je peklo," sdělil Rollins. Při té příležitosti připomněl, že když hrál nedávno v Buffalu, churavějící Webb přijel vlakem, aby ho překvapil v zákulisí. "Cestoval čtyři hodiny a přišel s kyticí květin. Řekl, že mě jen chtěl vidět. To byl typický Jimmy."

Iggy Pop vzpomíná na Davida Bowieho. Na reedici společných alb láká dosud neslyšenou verzí China Girl


Z bezdomovce módní ikona

Bývalý pracovník proslulého manhattanského rockového butiku s názvem Trash And Vaudeville oblékal řadu světových rockových hudebníků a věhlas jeho oblečení i nekonfliktní povaha mu vynesly přátelství a spolupráci s mnohými z nich. Pomáhal s image tak rozdílných interpretů, jakými jsou baskytarista Duff McKagan z Guns N' Roses, kytarista Kiss Ace Frehley, The Ramones, Beyoncé, Miley Cyrus, Madonna nebo Justin Bieber"Jimmy Webb byl můj velký přítel. Odpočívej v pokoji, bratře, budeš nám chybět. Byl jsi tím, kdo dal tvář pravému rock'n'rollu," prohlásil zpěvák a bývalý frontman skupiny Skid Row Sebastian Bach.

Webb se netajil tím, že v mládí měl problémy s drogami a svého času žil jako bezdomovec. "Žiju každým okamžikem a doslova si to vychutnávám. Když žijete takhle, vaše sny se splní," prohlásil před časem. 



Billie Joe Armstrong z Green Day označil Webba za "poklad New Yorku". "Vždy jsi měl pozitivní energii. Ty jsi vždy žil naplno," poslal mu pozdrav do hudebního a módního nebe. Jako na "nejmilejšího chlápka a ryzího punkrockera" na něj bude vzpomínat Duff McKagan"Má za sebou velký příběh. Moje rodina i já se cítíme poctěni, že jsme jeho malou součástí. Milujeme tě, Jimmy. Budeš nám chybět, bratře," sdělil. 

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

"Odešel náš přítel Jimmy Webb, slavný punkový stylista. Jsem velmi smutná, všem nám chybí tvoje energická, hřejivá duše. Město bez tebe nebude stejné," tweetovala Joan Jett. Její slova potvrdil Nikki Sixx"Jimmy byl renesanční muž rock'n'rollu. Jeho srdce bylo vždy plné lásky. New York už nebude stejný bez Jimmyho úsměvu, který na vás už nebude čekat, když vstoupíte do jeho obchodu," konstatoval zakladatel heavymetalové skupiny Mötley Crüe. "Nikdo nebyl jako on," připojila v sekci komentářů na oficiálním Instagramu butiku I Need More britská módní návrhářka Pam Hogg.

Rockové nebe Trash and Vaudeville

Manhattanský Trash and Vaudeville je oblíbený obchod řady slavných hudebníků, který je spojen s punkrockem a stal se módní inspirací nejen pro muzikanty. Sídlil mezi lety 1975 až 2016 v historické budově Hamilton-Holly House na náměstí svatého Marka v New Yorku, kde se stal v oblastech proslulých nočním životrem jedním z ikonických míst punku. Původní působiště bylo uzavřeno na konci února 2016 a obchod byl znovu otevřen na East 7th Street v březnu 2016.

Obchod byl jedním z prvních, který měl na skladě britské boty Doc Martens, mezinárodní symbol revolty. K sehnání v něm jsou kožené motorkářské bundy, leopardí džíny, mramorované boty, různé doplňky nebo reklamní trika kapel. Jedná se také o známé místo, kde je možné sehnat materiály propagující hudbu a noční život v oblasti New Yorku. Nakupovali tam Ramones, Blondie, Heartbreakers i Dead Boys. 

V obchodě byla mimo jiné zakoupena kostkovaná košile, kterou má na sobě Bruce Springsteen na obálce alba The River. "Šla jsme tam při svém prvním kšeftu pro Lady Gaga. Koupila jsem pro ni úžasné boty a vytvořila pro své tanečníky celý šatník," uvedla pro New York Times bývalá stylistka Nicola Formichetti. Trash a Vaudeville proslavila také zpěvačka Blondie Debbie Harry během zlatého věku punkrocku v 70. a 80. letech.

Obchod, jehož majitelem je Ray Goodman, obléká i mnoho současných hudebních hvězd a celebrit. Webb zde v minulosti působil jako manažer, než si v pátek 13. října 2017 v New Yorku otevřel svůj vlastní rockový butik I Need More.

text: Roman Jireš, foto: Rolling Stone, New York Post

Témata: Jimmy Webb, Iggy Pop, Ramones, Beyoncé, Blondie

zavřít