Iggy Pop vzpomíná na Davida Bowieho. Na reedici společných alb láká dosud neslyšenou verzí China Girl

Vydáno 13.04.2020 | autor: redakce

Když Iggy Pop a David Bowie utekli před drogami do Berlína, jejich odvykačka vyústila mimo jiné v alba The Idiot a Lust For Life. Ikonické nahrávky se v květnu dočkají štědré reedice, Iggy Pop ohlášení doprovodil dosud neslyšenou verzí písně China Girl.

Iggy Pop vzpomíná na Davida Bowieho. Na reedici společných alb láká dosud neslyšenou verzí China Girl Iggy Pop, foto: archiv Report

Alba The Idiot a Lust For Life vyšla v roce 1977 a dodnes patří k tomu nejpodmanivějšímu z katalogu Iggyho Popa. Bowie vzal svého přítele pod křídla a po dalším krachu The Stooges mu pomohl nastartovat sólovou kariéru. David Bowie je v bookletu uveden jako producent a hráč na klávesy, syntezátory, kytaru a další nástroje.

Světové hvězdy u vás doma. Metallica, Dave Grohl nebo Iggy Pop hrají svým fanouškům, Anthony Hopkins kočce

Nahrávaní nicméně probíhalo tak organicky, že album The Idiot bývá občas označováno za první část Bowieho slavné „berlínské trilogie,“ do níž se počítají desky Low (1977), Heroes (1977) a Lodger (1979).

Zásadní Popova alba vyjdou v květnu v luxusní reedici, dvaasedmdesátiletý kmotr punku oznámení doplnil dosud neslyšenou verzí singlu China Girl.

Ten vyšel nejdřív na albu The Idiot, známější verze ale pochází z Let's Dance, které se v roce 1983 stalo Bowieho komerčně nejúspěšnější nahrávkou.

Zemřel nejslavnější český rocker Ivan Král. Pracoval s Patti Smith, Iggy Popem i Davidem Bowiem

Podle Paul Trynka, který napsal Bowieho biografii Starman, byla skladba inspirována Iggyho posedlostí ženou jménem Kuelan Nguyen. Tu potkal a oslovil při nahrávání alba The Idiot, Franouzska s vietnamskými kořeny ho ale odmítla a Pop celou situaci přepsal jako metaforu pro kariéru The Stooges.

Kolekce pojmenovaná The Bowie Years vyjde 29. května 2020 a bude obsahovat 7 kompaktních disků s remasterovanými verzemi slavných alb, raritními nahrávkami, alternativní mixy a čtyřicetistránkovou knihu.

redakce

Témata: Iggy Pop, David Bowie

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít