Eminem

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Eminem Eminem

 

Eminem (vlastním jménem Marshall Bruce Mathers III.) je americký rapper, producent, skladatel a herec. Narodil se 17. října 1972 ve městě St. Joseph v Missouri. Je nazýván jedním z nejvýznamnějších umělců celé historie a mnohými je považován za krále hip-hopu.

Marshall přišel na svět při velmi těžkém a dlouhém porodu a když mu pak bylo 15 měsíců, otec rodinu opustil. Mathersovi byli velmi chudí a často střídali místo pobytu, proto bylo pro chlapce obtížné najít si přátele. Když mu bylo sedmnáct, setkal se se svým později nejlepším kamarádem Proofem (hip-hopový umělec, zemřel v roce 2006, působil s Eminemem ve skupině D12) a také se svou budoucí ženou Kimberly Ann Scott, která mu v roce 1995 porodila dceru Hailie Jade. I to hudebníka popohnalo k tomu, aby začal pořádně vydělávat a výsledkem tak byla nezávislá deska Infinite (1996). Tou se mu ale rodinu zaopatřit nepodařilo. Sláva totiž přišla až s dalším albem The Slim Shady LP (1999), které bylo nesmírně úspěšné. Vztah s Kim byl ale jako na houpačce - pár se dvakrát vzal, dvakrát rozvedl, navíc Kim měla velmi vážné problémy s drogami. Závislostí ostatně trpěl i sám Eminem, obzvláště potom, co byl zastřelen jeho kamarád Proof (v detroitském klubu 8 Mile Road).

Na průlomové desce The Slim Shady LP také Eminem ukázal, s kým má hudební svět vůbec tu čest. Jeho texty byly velmi kontroverzní a nevyhýbaly se prakticky žádnému tématu. I na další řadovce The Marshall Mathers LP (2000) dokázal, že mezi největší hvězdy hip-hopu právem patří. Z tohoto počinu můžete znát velké hity jako The Real Slim Shady (ve které umělec pomlouvá spoustu kolegů z branže, ačkoli později přiznal, že jména vybíral tak, aby se mu to rýmovalo) či Stan (o posedlém fanouškovi). Svou dceru Hailie pak přizval na hostovačku na třetí desce The Eminem Show (2002), a vlastně celá deska se nese v duchu rodičovství a vztahu k dítěti. Tématu utahování si z celebrit se Mathers nevyhnul ani na čtvrtém počinu Encore (2004) - činí tak v písni Just Lose It. Dalšími slavnými písněmi z desky jsou pak například i Mosh či Like Toy Soldiers se skvělým gospelovým refrénem. Po této desce nicméně Eminem poněkud utichl, mnohkrát se spekulovalo o tom, že ukončil kariéru. Tyto drby se ovšem nepotvrdily, když v roce 2009 vydal album Relapse. V textech písní na tomto počinu velmi podrobně popisuje to, co se s ním dělo v době "přestávky", především pak o závislostech na prášcích na spaní. Zaujmout široké masy a oslovit nové posluchače se mu pak povedlo s nahrávkou Recovery, největší úspěch zaznamenal se songem Love The Way You Lie, na němž hostovala Rihanna; známou písní je také Not Afraid.

Zatím poslední Eminemova nahrávka nese jméno The Marshall Mathers LP 2, s produkcí mu pomáhal osvědčený a dlouholetý spolupracovník Dr. Dre a také Rick Rubin. Na něm se kromě hitů Berzerk, Survival a Rap God objevuje i další spolupráce s Rihannou - Monster. V říjnu 2016 Enimem oznámil, že pracuje na další desce.

Diskografie:
Infinite (1996)
The Slim Shady LP (1999)
The Marshall Mathers LP (2000)
The Eminem Show (2002)
Encore (2004)
Relapse (2009)
Recovery (2010)
The Marshall Mathers LP 2 (2013)

Další články interpreta

Bílý bacil jménem Eminem

Bubák

vydáno 13.01.2012

EMINEM VYDÁ NOVÝ MATERIÁL

News

vydáno 30.12.2006

zavřít