Cranberries

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Cranberries Cranberries

Cranberries (stylizováno obvykle jako The Cranberries) je irská rocková kapela založená v roce 1989 v Limericu. Sestavu tvoří Dolores O'Riordan (zpěv, kytara), Noel Hogan (kytara), Mike Hogan (baskytara) a Fergal Lawler (bicí). Ve své tvorbě skupina kloubí různé žánry, od alternativního rocku, indie popu, post-punku a pop rocku začínaje, až po irský folk konče. Cranberries patří mezi nejslavnější kapely na světě, celosvětově prodali přes 40 milionů desek a jejich hity znějí rádii i televizním éterem denně.

Formaci zakládali původně pod názvem The Cranberry Saw Us bratři Hoganové, společně s bubeníkem Lawlerem a zpěvákem Niallem Quinnem. Po roce ale Quinn odešel a ostatní členové umístili do novin inzerát, že hledají zpěvačku. A neozval se jim nikdo jiný, než Dolores O'Riordan, která také dodělala na zkoušku několik demo již existujících demoverzí, včetně té, která se v budoucnu přehoupla do písně Linger. Už demonahrávky Cranberrries rozpoutaly mezi britskými a irskými labely hotovou válku, o mladou kapelu byl obrovský zájem. Debutový singl byl tak vydán roku 1992, jednalo se Dreams. Ten se stal součástí debutového alba Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?. Ani singlu, ani albu se zpočátku příliš nedařilo, nepomohlo ani nasazení druhého singlu Linger; věci se daly do pohybu až když irská parta předskakovala úspěšnějším kolegům Suede. O mnoho výše se Cranberries posunuli v roce 1994, kdy vyšlo album No Need to Argue s jejich největším hitem Zombie a také Ode to My Family. S třetím studiovým počinem Tothe Faithful Departed už ale kapela tak neuspěla, a to navzdory pozitivním ohlasům ze strany kritiků. Do první ligy rockových kapel se jim podařilo částečně navrátit až s dílem z roku 1999, nosičem jménem Bury the Hatchet (singl Just My Imagination). 

V roce 2004 si kapela dala pauzu, během které vydala zpěvačka O'Riordan svou první sólovou desku Are You Listening a také No Baggage, které si obě vedly celkem slušně. Ostatní členové Cranberries se také věnovali svým vlastním projektům a jako Cranberries se opět všichni spojili až roku 2009, kdy začali pracovat na desce Roses, jež vyšla až o tři roky později, a se kterou se v roce 2012 zastavili i v Česku.

Diskografie:
Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993)
No Need to Argue (1994)
To the Faithful Departed (1996)
Bury the Hatchet (1999)
Wake Up and Smell the Coffee (2001)
Roses (2012)
Something Else (2017) 

Další články interpreta

zavřít