2021 jako rok metalu. Alba vydají Alice Cooper, Anthrax, Megadeth, Helloween a mnozí další hroziči

Vydáno 17.01.2021 | autor: redakce

Na následující měsíce je naplánováno hned několik třeskutých alb, do konce roku to vypadá na solidní žně metalu. Které hlučné kapely se chystají rozšířit svou diskografii?

2021 jako rok metalu. Alba vydají Alice Cooper, Anthrax, Megadeth, Helloween a mnozí další hroziči 2021 jako rok metalu. Alba vydají Alice Cooper, Anthrax, Megadeth, Helloween a mnozí další hroziči

Slipknot

„Měli jsme to štěstí, že se nám podařilo být spolu a mohli jsme se věnovat tomu, co milujeme nejvíc,“ prozradil perkusista kapely Shawn „Clown“ Crahan v listopadu 2020.

RECENZE: Slipknot otevírají nové dimenze, aniž by se vzdálili od své podstaty

Slipknot jsou tak z další kapel, která využila času po zrušení koncertů k nahrávání alba, které by mělo vyjít už letos. Kapela zároveň optimisticky oznámila turné v Brazílii, Kolumbii a Chile na rok 2021.

Alice Cooper

„Detroit býval centrál heavy rocku,“ vysvětlil Alice Cooper název alba, které vyjde 26. února. „Šli jste na koncert do Eastown a hráli Alice Cooper, Ted Nugent, the Stooges a the Who za čtyři dolary! A další víkend další takový koncert. Jen jste tam nemohli hrát soft rock, to by vám nakopali zadky,“ dodal při vzpomínce na město motorů na konci 60. let, které Cooper označil jako místo zrodu naštvaného hard rocku. Nadcházející album pak popsal jako zvukově rozmanité.

Megadeth

„Když jsme začali nahrávat tuhle desku, byl jsem už nemocný, ale nevěděl jsem o tom,“ prozradil zpěvák Dave Mustaine o rakovině hlasivek, kterou se mu loni podařilo překonat. Po rekonvalescenci mohl konečně nazpívat vokály na album, které sám popsal jako „pravděpodobně nejzběsilejší nahrávku od dob Rust in Peace.“ Tu kapela vydala v roce 1990.

RECENZE: Megadeth změny v sestavě svědčí

„Basák David Ellefson je celkem solidním barometrem těchto věcí, a když tentokrát dokončil své basové party, povídá: ‚Kamaráde, ruka mě bolí jako čert. Nemůžu tomu uvěřit,‘“ popsal Mustaine nahrávání novinky. Megadeth hodlají - trochu optimisticky -  nové album propagovat na turné s Lamb of God, Triviom a In Flames.

Rob Zombie

Album The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy vyjde 12. března na labelu Nuclear Blast, Rob Zombie už zveřejnil první singl The Triumph of King Freak (A Crypt of Preservation and Superstition), obal alba i seznam sedmnácti písní. 

Evanescence

Nahrávka Bitter Truth amerických Evanescence vyjde 26. března, obsahuje dvanáct písní, čtyři singly jsou už venku.  

Helloween

Německá powermetalová instituce ohlásila novinku na začátek roku 2021. „Jsme naprosto hrdí na výsledek a nemůžeme se dočkat, až nové skladby oslavíme s fanoušky naživo. Všichni ale musíme být trpěliví, zdraví je na prvním místě,“ nechal se slyšet zpěvák kapely Andi Deris. Zatím poslední dlouhohrající nahrávka Helloween je My God-Given Right z roku 2015.

Anthrax

Kytarista Scott Ian se po famózní aférce s Mr. Bungle rozmluvil o dalších plánech domovských Anthrax, které spoluzaložil v roce 1981. Nové písně slíbil už na první polovinu roku 2021. O vydání nového alba původně nechtěl slyšet do doby, než bude možné koncertovat, pak se ale s kapelou dohodli, že není důvod mít napsanou desku a nenahrát ji.

Monster Magnet

Turné k připomenutí nahrávky Powertrip, nejslavnějšího a multiplatinového alba kapely z roku 1998, bylo loni odsunuto na neurčito. Stoner rockeři z New Jersey odložili také vydání dlouhohrající novinky na letošní jaro. 

Saxon 

Britští heavy metalisté přichystali na rok 2021 album písní, které je v životě zásadně inspirovali. Nahrávka se jmenuje Inspiration a obsahuje skladby od Rolling Stones, Thin Lizzy, Motörhead, AC/DC, Led Zeppelin a dalších hudebních hrdinů. Vyjde 19. února 2021. 

Ministry

Karanténu ve studiu si naordinovali také Ministry, kapela to na sociálních sítích uvedla už loni v březnu. Následovník silně politické nahrávky AmeriKKKant z roku 2018 je tak možná blíž, než si myslíme.

red, foto: archiv iREPORT, Karel Prchal, Honza Švanda
Témata:  Slipknot, Alice Cooper, Megadeth, Rob Zombie, Evanescence, Helloween, Anthrax, Monster Magnet, Saxon, Ministry 

zavřít