TOP 10 protiválečných písní | Vůči násilným invazím se ve svých skladbách vymezili Metallica, Black Sabbath, Guns N' Roses i Linkin Park

Vydáno 06.03.2022 | autor: redakce

S invazí Ruska na Ukrajinu je v dnešních dnech téma války aktuálnější než kdy jindy. Při psaní textů byla válka tématem mnoha muzikantů, mezi nimi například Metalliky, Black Sabbath, Cranberries nebo Guns N' Roses. My jsme se těmto skladbám podívali na zoubek a sestavili žebříček desítky nejlepších. Nestavěli jsme přitom pouze na "slávě" písně, ale také na její kvalitě. Zároveň jde o výběr napříč několika žánry.

TOP 10 protiválečných písní | Vůči násilným invazím se ve svých skladbách vymezili Metallica, Black Sabbath, Guns N' Roses i Linkin Park TOP 10 protiválečných písní | Vůči násilným invazím se ve svých skladbách vymezili Metallica, Black Sabbath, Guns N' Roses i Linkin Park

99 Luftballons - Nena (1983)

Začínáme klasikou a zároveň písní, která je dnes obzvlášť relevantní. Popisuje totiž pocity z období studené války, během které Spojené státy americké a Sovětský svaz vedly převážně nenásilný boj ideologií a chvílemi hrozil strach z jaderné války.

Václavské náměstí se opět zaplnilo, promluvil ukrajinský prezident

Píseň popisuje možný scénář, když by někdo vypustil nafukovací balónky a sousední země si je spletla s UFO. Vyšetření činu by původní země zaměnila s válečným aktem, což by vedlo k válce samotné. A to vše jen kvůli nafukovacím balónkům. Koncept napadl kytaristu kapely Nena Carla Kargese, když si na koncertě v západním Berlíně všiml fanoušků, kteří vypouštěli balónky. Přemýšl, co by se stalo, kdyby přeletěly Berlínskou zeď. Tato německí skladba dosáhla první příčky mnoha světových hitparád a dostala i anglickou verzi, která se však od německého originálu významově liší.

American Idiot - Green Day (2004)

Ačkoli není American Idiot striktně protiválečnou písní, jde o skladbu kritizující média během prezidentství George W. Bushe a válku v Iráku. Jde o jeden z nejslavnějších songů Green Day a pravděpodobně jejich nejoblíbenější. V roce 2010 ho časopis Rolling Stone zařadil mezi 500 největších písní všech dob.

Catalyst - Linkin Park (2010)

Další velice relevantní píseň. Byla hlavním hitem z alba A Thousand Suns, které jako celek pojednává o strachu z jaderné války. Skladba je vlastně vyvrcholením desky a text i video k ní popisují, kam nás asi vývoj zbraní jednou přivede.

Happy Xmas (War is Over) - John Lennon (1971)

Českým posluchačům je tahle píseň známá jako vánoční. Ve skutečnosti je to ale zároveň skladba proti válce ve Vietnamu, proti níž John Lennon a jeho žena Yoko protestovali několik let. Proč komponovat protiválečnou zprávu do vánoční písně? Protože Vánoce všechny spojují. Takto chtěl Lennon svou zprávu rozšířit mezi co nejvíce lidí.

Zombie - Cranberries (1994)

Zombie je o dlouhodobém etno-nacionalistickém konfliktu The Troubles, který trval třicet let. Irská republikánská armáda prováděla teroristické útoky za sjednocení Severního Irska a Irska, chtěla, aby britská armáda tyto první ze zmíněných zemí opustila. Tento song je konkrétně o výbuchu bomby ve Warringtonu v roce 1993, napsaný na památku jeho obětí Jonathana Balla a Tima Parryho.

Dolores O'Riordan z The Cranberries – geniální hlas, milující matka a hlas Irska

Born in the USA - Bruce Springsteen (1984)

Jedna z nejslavnějších písní Bruce Springsteena byla často pletena s patriotickou, a to tak moc, že i tehdejší americký prezident Ronald Reagan chtěl píseň použít během své kampani ke znovuzvolení. Pro-americká melodie je však zpěvákovo využití ironie a ve skutečnosti skladba kritizuje, jak americká vláda špatně zachází se svými veterány. Rolling Stone song umístil na 275. příčku z 500 největších písní všech dob.

War Pigs - Black Sabbath (1970)

War Pigs opět odkazuje na vietnamskou válku. Je známá svými krutými texty a údernou heavy metalovou melodií. V minulosti si ji někteří lidé pletli s pro-válečnou písní, přestože válku odsuzuje. Popisuje ji jako marnou a ničivou a jak pomáhá mocným. Přestože skladba nebyla nikdy vydaná jako singl, je považována za jednu z nejznámějších kapely a časopis Guitar World ji označil za nejlepší heavymetalový song všech dob.

Give Peace a Chance - John Lennon (1969)

Další o válce ve Vietnamu. Give Peae a Chance se ve své době stala hymnou hippies a protiválečného hnutí 60. a 70. let. Jde o první velký hit Johna Lennona mimo Beatles. Píseň popisuje, jak lidé ospravedlňují válku mluvením o rozdílech mezi lidmi, ale zpěvák chce "jen dát míru šanci".

One - Metallica (1988)

One od Metalliky pojednává o první světové válce. Je na motivy protiválečné knihy Johnny Got His Gun (Johnny si vzal pušku), která vypráví o muži, který narukoval do armády, ale byl zasažen protitankovou střelou a přišel o všechny čtyři končetiny i smysly. Jen jeho hlava zůstala netknutá, díky čemuž je hrdina nadobro vězněm ve svém těle. Protagonista se snaží morseovým kódem přesvědčit doktory, ať ho zabijí, ale nikdy to neudělají. Píseň je jednou z nejslavnějších Metalliky a její agresivní trashmetalová melodie vám pointu perfektně vysvětlí i bez textů. Jedna z nejvíce přesvědčivých protiválečných písní.

Civil War - Guns N’ Roses (1991)

Civil War je kreativní skladbou. Popisuje všechny války lidstva jako jednu velkou občanskou válku, čímž poukazuje na to, že žádné dvě skupiny lidí na světě vlastně nemají něco, za co se navzájem zabíjet. Na konci songu zazní otázka "What’s So Civil About War Anyway?" ("A co je vlastně na té válce tak civilního?"), čímž si Guns N´Roses hrají se slovem "civil". Znamená totiž jak "občanská", tak "civinilní". Zajímavostí je, že jde o poslední píseň kapely, která byla nahrána v kompletní původní sestavě předtím, než odešel bubeník Steven Adler kvůli problémům s drogami. Adlerovy části se kvůli jeho problémům podařilo nahrát prý až na třicátý pokus.

Text: Matěj Černoch, foto: archiv iREPORT
Témata: Nena, Green Day, Linkin Park, John Lennon, Cranberries, Bruce Springsteen, Black Sabbath, Metallica, Guns N´Roses

zavřít