Lady Gaga

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Lady Gaga Lady Gaga

Stefani Joanne Angelina Germanotta se narodila 28. března 1986 v New Yorku. Americká písničkářka a producentka italského původu si začala říkat pseudonymem Lady Gaga podle názvu písně sklady skupiny Queen - Radio Gaga.

Její otec vlastní restauraci Joanne Trattoria kousek od Central Parku a její matka Cynthia pracuje v nadaci Born This Way Foundation, kterou sama Lady Gaga založila. Rodiče vždy podporovali její vášeň pro hudbu. Již ve čtyřech letech ji matka přihlásila na hodiny klavíru a talentovaná Stefani již velmi brzy dokázala hrát podle sluchu a své první písně začala skládat už jako male děvče. Matka ji take brala do klubů, kde vystupovala na různých otevřených sessionech.

Krátce po 17 roce, kdy složila maturitu, začala navštěvovat New York University's Tisch School of Arts, na kterou mimo jiné v minulosti chodili i jména jako Woody Allen či Angelina Jolie. Na začátku své kariéry, v létě 2005 nahrála několik písniček s hip-hopovým zpěvákem Grandmaster Melle Mel pro audioknihu a začala zpívat v kapele Stefani Germanotta Band, kterou založila společně s kamarády.

Její hudební kariéra prudce stoupala také díky jejímu velkému talentu. Když v roce 2008 vydala album The Fame, za píseň sing s prostým názvem Just Dance získala první nominaci na cenu Grammy v kategorii Nejlepší taneční nahrávka. Další, všem dobře známý singl Poker Face měl obrovský úspěch a stal se tak nejvíce prodávaným singlem roku 2009.

Mezi zpěvaččiny idoly byly například David Bowie, Elton John či Freddie Mercury. V roce 2015 byla zapsána třinácti výkony v Guinnessově knize rekordů, obdržela šest Cen Grammy, třináct hudebních ocenění MTV a Zlatý glóbus za roli hraběnky v seriálu American Horror Story: Hotel. V roce 2011 se při natáčení videoklipu k songu You and I seznámila s hercem Taylorem Kinneym, se kterým začala chodit. V únoru minulého roku se dokonce zasnoubili, ale v červenci 2016 dvojice oznámila rozchod.

 

Diskografie:

The Fame (2008)
The Fame Monster (2009)
Born This Way (2011)
ARTPOP (2013)
Cheek to Cheek (2014)
Joanne (2016)

Další články interpreta

zavřít