TOP 10 | Nosili masky, když ještě nebyly povinné. Alice Cooper, Kiss a další si na nich postavili image

Vydáno 14.09.2020 | autor: Iva Hadj Moussa

Jednoznačným symbolem letošního roku je rouška. Někteří se proti jejímu nošení vzpírají, jiní ji už berou jako součást obyčejného života. Mezi takové lidi patří i spousta muzikantů, kteří nosili masku dřív, než to bylo cool. Vzpomeňme například děsivé líčení Alice Coopera, šílené kostýmy Lady Gaga nebo extravagantní Kiss.

TOP 10 | Nosili masky, když ještě nebyly povinné. Alice Cooper, Kiss a další si na nich postavili image TOP 10 | Nosili masky, když ještě nebyly povinné. Alice Cooper, Kiss a další si na nich postavili image

Alice Cooper

Kým jiným začít než průkopníkem shockrocku? Každý koncert tohoto svérázného Američana, který letos oslavil sedmdesáté druhé narozeniny, oslní promyšlenou vizuální stylizací. Můžeme se tak kochat pohledem na obří gilotiny, strašidelné zámky, obří mimina nebo elektrické křeslo. Děsuplné líčení Alice Coopera často podtrhuje hroznýš královský kolem krku, či svěrací kazajka. Prostě jedinečný kabaret, který má v kombinaci se skvělou muzikou neodolatelné kouzlo.

LIVE: Alice Cooper řádil v Bratislavě. Při hororové show si nechal useknout hlavu gilotinou

Kiss

Následuje jedna z nejikoničtějších kapel historie. Kiss, kteří se dali dohromady v New Yorku v roce1973. Prosluli, kromě desítek legendárních hitů, také originálním make-upem a extravagantními kostýmy. Ani dnes těmto chlápkům na koncertech nechybějí ultravysoké platformy, ocvokované křiváky s ostny a upnuté legíny. To vše podpořené pyrotechnickou show. Láska k ohňům se ostatně kapele hned v počátcích málem vymstila: na prvním oficiálním vystoupení Kiss, na kterém předskakovali kapele Blue Öyster Cult, se při plivání plamenů vzňala nalakovaná hříva Geneho Simmonse.

Když se ještě mohlo ven | David Webr a ikoničtí Kiss, maskovaní Ghost nebo éterická Florence Welch

„Kissáci” se jednou chtěli své kultovní image zbavit, a to u příležitosti vydání alba Lick It Up (1983), které mělo oživit stagnující popularitu. Odmaskování Kiss je však považováno za jedno z nejhorších rozhodnutí v historii rockové hudby. Jako by skupina náhle ztratila tvář. Kiss se bez masek poprvé ukázali v září 1983 na MTV a vzbudilo to rozpačité reakce. Album Lick It Up bylo sice úspěšné, ale na koncerty lidé chodili méně než dřív. S albem Psycho Circus (1998) se však kapela naštěstí vrátila do starých dobrých kolejí a dodnes brázdí stadiony.

Slipknot

Metalisté z Iowy si na strašidelných maskách ujíždějí od doby, kdy tenhle nápad (oblíbené jsou zejména pracovní kombinézy) přinesl tehdejší bubeník Shawn Crahan. Kapelu inspirují horory a thrillery, jako například Texaský masakr motorovou pilou, To nebo Mlčení jehňátek. Říká se, že v dřívějších dobách si členové kapely příliš nelámali hlavy s hygienou a často se tak v jejich maskách kromě slin a potu našli nějaké ty zvratky. To by jim plukovník Prymula dal! Divoká kapela si na škraboškách ujíždí dokonce do té míry, že před pár lety dokonce nechala vytvořit mobilní aplikaci, která umožňuje lidem vytvořit si vlastní jedinečnou masku.

Gwar

A máme tu další nekorektně zábavné Američany, tentokrát thrashheavymetalisty Gwar. Kapela, která proslula zejména svými groteskními kostýmy, se nebere příliš vážně. Ostatně, i její vystoupení bývají plná nadsázky a umělé krve. Ta voní, jak se mohli loni v prosinci v klubu Meet Factory přesvědčit i čeští fanoušci, jako jahodová šťáva.

Frontman Gwar Dave Brockie zemřel po předávkování heroinem

Gwar vytvořili jakousi vlastní mytologii, která členy kapely vykresluje jako interplanetální válečníky, kteří tu a tam s někým obcují. Mezi oběti Gwar patřili kromě Donalda Trumpa také současný papež, Usáma Bin Ládin, Michael Jackson, Paris Hilton, Adolf Hitler, Lady Gaga, Ronald Reagan nebo Lady Gaga.

Ghost

Švédská kapela Ghost, kterou mohli čeští fanoušci možnost vidět loni v prosinci v O2 Universum, svými kostýmy vtipně napodobuje představitele katolické víry.

LIVE: Ghost do Prahy přivezli epickou show a senzační songy

Ústřední postavou je v ní zpěvák Tobias Forge, který se s každou deskou a koncertním turné obléká do nového kostýmu a volí nové jméno. Začal jako satanistický kněz Papa Emeritus, pokračoval jako Cardinal Copia a na posledním koncertě se představil jako Papa Emeritus IV. Totožnost dalších členů kapely není známá. Představují se pouze jako Ghouls, tedy démoni. Říká se, že při jednom z koncertů dokonce v masce Ghoula vystoupil Dave Grohl.

Daft Punk

Duo Francouzů, jejichž songy nesmějí chybět na žádné lepší diskotéce, sice proslulo elektronickou muzikou, takže z našeho výběru společně s Lady Gaga poněkud vybočuje, ale jeho robotické masky jsou natolik ikonické, že sem rozhodně patří. Muzikanti je údajně nosí proto, že se chtějí koncentrovat pouze na svou hudbu a nemají zájem stát se součástí obvyklého šílenství kolem celebrit.

Okolo vzniku Daft Punk panuje legenda. Když prý 9. září 1999 pracovali na jedné z nahrávek, nastal přesně v 9:09 ve studiu výbuch. „Když jsme se probrali, zjistili jsme, že se z nás stali roboti,” tvrdí synthpopoví umělci.

Lordi

Heavymetalhardrockoví Lordi z Finska vyhráli v roce 2006 soutěž Eurovision. Kapela několikrát koncertovala i u nás a je snadno rozpoznatelná podle svých kostýmů inspirovaných hororovými postavami i lyrickými motivy. Inspirací pro tyhle lordy není nikdo jiný než kapel KISS, ale i Alice Cooper, Accept nebo Twisted Sister. Zkrátka inspirace tím nejlepším z 80. a 90. let minulého století.

DYMYTRY

Tahle pražská metalová kapela svůj styl označuje jako psy-core a mezi českými fanoušky si našla spoustu příznivců. Image kapely stojí na maskách s motivy hmyzu, které vznikly v dílnách Národního divadla. Během turné k desce Sedmero krkavců se o kostýmy kapele například postaral divadelní návrhář Roman Šolc.

Lady Gaga

Odpůrci jedné z nejúspěšnějších zpěvaček současnosti tvrdí, že za potřebou střídat kostýmy je fakt, že tato dáma sama o sobě není dostatečně vizuálně zajímavá. Spekulace nechme stranou. Jisté je, že výrazný make-up a výstřední stylizace prostě k téhle zpěvačce a herečce patří.

RECENZE: Lady Gaga se na novém albu pere se životem a tančí

Asi nejznámější jsou šaty ze syrového masa, za které si vysloužila kritiku organizací pro práva zvířat. Naposledy jsme její kostýmy mohli obdivovat u příležitosti předávání výročních cen MTV Video Music Awards, na kterých Lady Gaga vystřídala devět neuvěřitelně propracovaných a výstředních kostýmů. Mimochodem, nepřijde vám někdy, že ze stylizace Lady Gaga jako by vycházela image jedné české zpěvačky?

Jana Kratochvílová

To je přesně ona. Jana Kratochvílová, majitelka neuvěřitelného hlasu, originální a poněkud ezoterická bytost, která vždy vyčínívala z běžné československé a později české produkce. Svým zjevem, oblékáním a líčením vždy působila podivně, ale i tak mohla za bývalého režimu občas vystopit v nějakém televizním zábavném pořadu. Prostě česká Lady Gaga. A kdo si občas nezabrouká Ve stínu kapradiny, jako by nebyl.

Text: Iva Hadj Moussa
Témata: Alice Cooper, Kiss, Slipknot, Gwar, Ghost, Daft Punk, Lordi, DYMYTRY, Lady Gaga, Jana Kratochvílová

 

zavřít