Jiří "Dymo" Urban (Dymytry) interview: Chceme lidem přinést to, co doma u počítače nezažijou

Vydáno 08.05.2017 | autor: Nicola Bernard

Dymytry nedávno dokončili své druhé samostatné turné, chystají se během celého léta hrát na festivalech a jejich současná show se nese v duchu nových skladeb z EP Sedmero krkavců, které vyšlo zkraje letošního roku. Kapela neustále vylepšuje svou pódiovou prezentaci a v žádném případě nezapomíná ani na vizuální stránku věci. Natočili hned tři videoklipy ke všem skladbám ze zmíněného EP a jejich nové koncertní kostýmy pocházejí z dílny věhlasného Romana Šolce. O tom všem i o dalších projektech, na kterých spolupracuje, s námi pohovořil kapelník, duše projektu a motor kapely jako takové, Jiří "Dymo" Urban.

Jiří Dymytry interview: Chceme lidem přinést to, co doma u počítače nezažijou

Není tomu tak dávno, co jste s Dymytry v Semilech ukončili své samostatné Krby kamna Turyna tour, které takhle na závěr navštívilo sedm stovek fanoušků... Jaký je jejich ohlas? 
Myslím si, že ohlas byl víc než vřelý. Překvapilo nás, že i v malejch městech se najde tolik příznivců metalu. Minulý rok byl ve znamení Arakain & Dymytry spojení, při kterém jsme objeli v podstatě 50 nabouchanejch sálů po celý republice a to nemluvě o čtyřiceti festivalech přes léto. Na jednu stranu je samozřejmě skvělý, že je o nás zájem. Ale na druhou stranu to znamenalo, že rok 2017 budeme muset mířit do míst, kde jsme třeba ještě nikdy nehráli a kde není zavedená tradice koncertů, protože nemůžeme hrát na stejných místech ob měsíc. (smích) Nakonec se ale potvrdilo, že Dymytry rodina nezklame a našla si nás i v nejzapadlejších končinách naší metalový země a nenechala nás v tom.

Dymytry odstartovali své jarní turné vyprodaným sálem, kde mimo jiné premiérově předvedli nový klip

Co mohli fanoušci slyšet a co pro ně bylo zajímavým zpestřením? 
Tour se samozřejmě nesla v duchu našeho letošního singlu Sedmero krkavců. Takže tři nový pecky, ke kterým se nám podařilo natočit tři krásný klipy, jsme nemohli vynechat a fanoušci na ně na koncertě reagovali skvěle. No a pak už to byl takový průřez naší diskografií, Milošovým bubenickým umem a osvědčenými fláky, který lidi prostě chtěj a doslova vyžadujou. (smích) Zajímavým zpestřením mohlo být určitě akustické pojetí písniček Nahrabat a Benzínu. Myslím, že to je sympatická vložka pro lidi, když můžou slyšet naše věci jinak než na CD a hlavně u toho můžou trochu načerpat síly na finále koncertu. (smích). A před každým koncertem, jak už je u nás zvykem, jsme se setkávali s fanoušky na autogramiádách.

METAL JE I O ATRAKTIVNÍ JEVIŠTNÍ SHOW

Na turné jste měli propracovaný světelný park a projekce, víckrát bylo zmíněno, že jste na tom odvedli velký kus práce vy sami, což je velmi sympatické... 
Metal všeobecně by měl bejt taky o atraktivní jevištní show. Všichni jsme vyrůstali na Metallice, Kiss, Iron Maiden, Korn, no prostě na velkejch kapelách, který s sebou vždy přivážely doslova představení. To v nás zůstalo a snažíme se svým fanouškům taky dát nejen pořádnou porci poctivý rockový muziky, jak říká Proth (smích), ale taky skvělý pokoukání a zážitek, kterej doma u compu nezažijou. No a co se týka samotných příprav, tak jsme se zase s Gorgym zavřeli na týden v Pěnčínským kulturáku, kde už jsme za posledních pár let v podstatě jako doma a programovali jsme světla a stříhali videa pro projekční LED obrazovky. A myslím, že výsledek za ten můj těžkej zánět spojivek stál. (smích)

vložte odkaz, text nemažte

Bereme to jako další rozměr pro naše texty, muziku a celkový vnímání naší kapely. A určitě se sluší zmínit, že od letošní sezóny jsme přijali do týmu dalšího nepostradatelnýho člena a tím je velice šikovný light designer Radek Lamač, který se postará o to aby na nás bylo pořádně vidět a každá písnička měla tu správnou atmosféru. A to nejen na našich samostatnejch koncertech, ale i na letních festivalech, kde je to často technicky a časově velmi náročný. Společně s naším skvělým zvukařem Vaškem Pastorou jsou nedílnou součástí naší kapely a jsme za ně moc rádi!

S novým turné přišla i určitá změna image - odložili jste dlouhé kožené sukně a navlékli velmi zajímavě výtvarně vyvedené kalhoty. Fanoušky byla tato změna přijata vesměs pozitivně, i když se našlo i pár rejpalů. Jak k této změně došlo, z čeho vyplynula a jak se cítíte po proměně vy sami? 
Jo, myslím, že bylo na čase, abychom oživili náš vzhled. A co se týká přijetí z řad fanoušků, nikdy se nezavděčíš všem, ale kdybychom se báli změn a inovací, nejsme tam, kde jsme. Přece jen jsme kapela, u které image hraje svou zásadní roli a při sto koncertech ročně se kapela okouká. Takže jsem se rozhlídl po světě, co je v kurzu, a oslovil znovu divadelního návrháře Romana Šolce. S Romanem se znám ještě z dob působení v Národním divadle, kde jsme oba tančili a ten mi s realizací ochotně pomohl, stejně jako kdysi s prvními kostýmy. Roman má za sebou velkou řádku muzikálů a představení pro Národní divadlo včetně kostýmů pro kapelu Kabát.

Protheus (Dymytry) megainterview: Takový to zaprděný teplíčko nás odnaučuje myslet

Má pro to velký cit a myslím, že se zase podařilo něco nového a neotřelého pro naši českou scénu. Rád pracuju s talentovanými lidmi, kteří můžou naší práci a naší kapelu posouvat dál a dál. Stejně tak je tomu i u spolupráce s producentem Rendou Ryparem, s kterým jsme se spojili na CD Agronaut nebo Sedmero krkavců, a se kterým nyní připravujeme takové překvapení, které ještě nebudu prozrazovat. A určitě nesmím opomenout Jaro Lukáče, našeho dvorního sound inženýra, který má od singlu Z pekla na svědomí náš zvuk. Myslím, že tito lidé se výrazně podílejí na nynějším ksichtu Dymytry a jsme opravdu pyšní na to, že s nimi spolupracujeme!

DOBA NENÍ NAKLONANĚNA EXPERIMENTŮM

V rámci turné jste odehráli i jeden speciální rozlučkový koncert v Prostějově - rozlučkový s klubem Apollo, který ukončil svou činnost...  Je to škoda, už jen proto, že klub má speciální undergroundovou atmosféru... 
Bylo to celý moc fajn a v takovým v rodinným duchu. Ten koncert jsme si jako kapela moc užili, protože po dlouhý době jsme zase byli lidem doslova na dosah ruky a atmosféra je pak výrazně jiná než ve velkejch sálech. Bohužel se ale pořadateli nepodařilo uhlídat kapacitu klubu a tak to asi nebyla pro všechny zúčastněný taková pohoda jako pro nás, ale pro příště se to budeme snažit Prostějovu vynahradit adekvátním sálem, aby byli všichni spokojení. 

Že zaniká klub, je samozřejmě hrozná škoda, ať už je jakýkoliv a kdekoliv. Doba není nakloněná experimentům a ochotnictví. Je ryze tržní a nezbývá prostor pro cokoliv obyčejně lidskýho, jen tak, pro potěšení ducha. Všechno je podřízený konzumu. A slovenskej ministr financí tomu všemu dal ránu z milosti. Věřím, že se najde někdo, kdo oživí tradici prostějovské klubové scény.

VIDEO: Dymytry představují poslední pohádkový track Sedmero krkavců s hororovým nádechem ke stejnojmennému EP

Zkraje roku jste se vůbec velmi činili. Především vám vyšlo zbrusu nové EP Sedmero krkavců... 
Jak už jsem zmínil, fanoušci EP přijali velmi kladně a dali nám tím jasně najevo, že metal je to, co mají na nás rádi. Na Agronautu jsme si vyzkoušeli novou polohu kapely, která oslovila nové fanoušky a měli jsme na ní hodně dobré ohlasy z řad muzikantů. Sedmerem krkavců jsme se ale vrátili k tomu, kde nás Dymytry rodina chce mít a co nám sedí nejlíp a co jsme nastolili minulými deskami, zvláště pak singlem Z pekla.



Všem třem písním z EP jste dali i vizuální podobu...
Žijeme v online době, kdy jsou CD spíše doplňkem, reklamním artiklem či dokonce jen podpisovou kartou. Sám už taky nemám ani CD přehrávač. A jelikož YouTube a Facebook jsou celosvětovým fenoménem,  kde nebejt je jako nebejt vůbec, rozhodli jsme se ke všem třem novým písničkám udělat klipy, abychom to podali veřejnosti s celým příběhem. Je to stejné jako u naší pódiové show, chceme, aby to fanoušek mohl vnímat co nejintenzivněji, audiovizuálně.

Mimořádně propracovaný je zejména poslední klip, Sedmero krkavců... 
Samotná písnička je celkem výrazná a členitá, ale hlavně tématem textu je pohádka, známý příběh, který si vyloženě říkal o výpravné výtvarné zpracování. A tak jsme s Prothem a Cyrillem Širokým, naším dvorním kameramanem a skvělým střihačem, vykonstruovali takovouhle podívanou. K tomu jsem oslovil mladého uměleckého maskéra Jakuba Gründlera, který se postaral o geniální masku zlé královny, a skvělou Ianu Willkofer, která měla na starosti tu jemnější část osobnosti. No a vznikl tenhle krásnej klip, na kterej jsme fakt pyšný a děkujeme všem, kteří se na tom podíleli, včetně divadla Ponec.

NAŠE VZÁJEMNÁ PRACOVNÍ DŮVĚRA FUNGUJE

Spoluautorem této písně jsi právě ty... Všeobecně se o tobě také ví, že jsi hodně činorodý člověk. Kromě Dymytry pracuješ na pár dalších věcech - tvé jméno bývá zmíněno, když se hovor stočí na Slušnej kanál či projekt RockFace... 
Do písničky jsem přispěl několika riffy a rejpáním do textu (smích), slovních obratů a významů jinak skvělých Protheových textů, aby byl výsledek co nejlepší. Ale tak už to je od počátků Dymytry. Naštěstí mě Proth respektuje a naše vzájemná pracovní důvěra funguje, teda alespoň většinou (smích)! Každopádně základ písničky má na svědomí Gorgy, kterej si během let vypěstoval velmi specifický severský rukopis. Jeho riffy mně osobně opravdu přirostly k srdci a tvoří neodmyslitelnou část kapelního zvuku a taky mě udržujou v kytarový kondici, mezi tím vším okolo kapely (smích)! A zmínila jsi i TV Slušnej kanál nebo novou komunitní platformu Rock Face. Obojí jsou skvělý hudební projekty, který usilujou o to pomáhat český muzice, a zvlášť tý nekomerční, rockový. Snažíme se lidem přinášet krom osvědčených hitů i novinky a neznámý kapely včetně těch tuzemskejch, ale cesta je nelehká. Tak snad to udržíme a dál budeme přinášet divákům to nejlepší a nejnovější z rockový muziky.



Na závěr ještě jednou zpátky k Dymytry. O tom, že budete v létě zase hodně hrát na festivalech, asi netřeba pochybovat. Je ale nějaká letní akce, která bude něčím speciální nebo na kterou bys nás obzvlášť rád pozval? 
Letní festivaly jsou naší každoroční náplní, včetně tisíců kilometrů v dodávce. Jsou akce větší, jsou akce menší, ale to nic nemění na tom, že se těšíme na každou z nich, protože všude na nás čeká naše rozrůstající se Dymytry rodina.

The Legends Rock Fest je samozřejmě jeden z nejoblíbenějších a přízeň tamních Dymytry fanoušků je opravdu potěšující. A každá výhra v divácké soutěži, stejně jako každej kladnej ohlas nebo kladný přijetí na kterémkoliv z našich koncertů a festivalových setů, nám citelně dobíjí životní energii a dokazuje, že jdeme správnou cestou. 

Dymytry interview: Chceme lidem přinést to, co doma u počítače nezažijou

Aktuálně je možné vidět Dymytry nejen na festivalech, ale i na indoorových akcích. Nejbližší termíny koncertů:
12. 05. - Dymytry + Škwor (Plzeň, open air)
13. 05. - Pivo zadarmo fest (Praha)
13. 05. - Rockfest (Kuřim)
20. 05. - Slušnej Kanál festival (Nymburk)
26. 05. - Hořepník
27. 05. - Hranice na Moravě

Text: Nicola Bernard, foto: Josef Beník (Beníkovorockovoko)
Témata: Dymytry, Jiří "Dymo" Urban, Protheus, metal, Agronaut, Sedmero krkavců

zavřít