Dymytry jsou bez zpěváka, kvůli neshodám je opouští Protheus

Vydáno 06.10.2023 | autor: iREPORT

Kapela Dymytry oznámila odchod zpěváka Protheuse. Ten ukončí své působení v sestavě koncertem v O2 areně, který je naplánovaný na listopad letošního roku. Za rozhodnutím Jana Macků stojí dlouhodobé neshody s ostatními členy formace.

Dymytry jsou bez zpěváka, kvůli neshodám je opouští Protheus Dymytry jsou bez zpěváka, kvůli neshodám je opouští Protheus

Dymytry jsou bez zpěváka. Na sociálních sítích zveřejnila kapela video, ve kterém oznamuje odchod Protheuse, jenž už před časem započal také svou sólovou kariéru. „Asi se divíte, že tady takhle sedíme bez masek, ale máme pro vás zásadní zprávu, takže jsme chtěli, aby nám bylo vidět do tváře,“ uvedla hned v úvodu sestava.

ROZHOVOR | Protheus: Měl jsem už dost kopáků a metalových riffů, chtěl jsem si dělat muziku po svém

Vážnost situace potvrdila hned následující slova, kdy vzpomněla kapelní krizi v roce 2018, po níž však následoval velký úspěch s deskou Revolter. „Vše vypadalo, že to ustojíme, ale bohužel se ukázalo, že neshody mají hlubší kořeny, než jsme si mysleli. A samozřejmě sólové turné i zahraniční cesty tu pomyslnou propast mezi Protem a kapelou ještě více prohloubily,“ přiznali Dymytry.

Skupina uvedla, že se se zpěvákem Janem Macků odcizila jak lidsky, tak žánrově. Poukázal na to sám Protheus v dubnovém rozhovoru pro iREPORT. "Za těch dvacet let v Dymytry už jsem měl tak nějak dost kopáků a metalových riffů a chtěl jsem si začít dělat muziku po svém. S trochu větším citem. A taky malinko míň tlačit na pilu, protože to se v Dymytry dělalo vždycky ultramaximálně," uvedl. 

Sestava se pokoušela vrátit na společnou cestu, jak ale uvádí, pokračovat už dál nešlo. „Naši nejbližší jsou svědky, jak dlouho a jak moc jsme se trápili a jak moc jsme se snažili to slepit a udržet, bohužel se nám to nepodařilo. A asi se všichni shodneme, že hudba by se měla dělat z radosti a jedině pak tu radost může rozdávat.“

Poslední společné vystoupení odehrají Dymytry 24. listopadu v O2 areně, po ní bude Protheus pokračovat pouze sólově. „A nám nezbývá doufat, že se nám podaří najít nový hlas Dymytry,“ dodává kapela, která rozhodně nechce končit. „Držte nám palce a zůstaňte při nás. Budeme vás potřebovat mnohem víc než kdy předtím. Rodina drží při sobě,“ prosí sestava.

red, foto: Nicola Benard, Radim Hromádko, archiv Dymytry
Témata: Dymytry, Protheus, Jan Macků, rozpad

zavřít