Protheus (Dymytry) megainterview: Takový to zaprděný teplíčko nás odnaučuje myslet

Vydáno 03.02.2017 | autor: Nicola Bernard

Jan "Protheus" Macků se v poslední době nezastaví: neúnavné koncertování se stále úspěšnější kapelou Dymytry, přednášení na Fakultě lesnické a dřevařské ČZU, psaní textů pro kapelu i mnohé další, ventilování osobitých názorů na rockblogu Svět podle Protha... A před pár dny se mu navíc narodil syn. Prothea jsme proto vyzpovídali - do hledáčku jsme si vzali především nadcházející turné Krby kamna Turyna Tour 2017 chystané EP ,Sedmero krkavců 2017 a mnoho dalšího. Co všechnose ještě chystá? To pro Vás zjistila Nicola Bernard

Protheus (Dymytry) megainterview: Takový to zaprděný teplíčko nás odnaučuje myslet Protheus (Dymytry) megainterview: Takový to zaprděný teplíčko nás odnaučuje myslet. Foto: Nicola Bernard



17. února startuje Vaše samostatné turné nesoucí název Krby Kamna Turyna tour 2017. Proč jste si vybrali zrovna toto jméno?
Tahle firma, respektive její majitel, je fakt správnej chlap, který se rozhodl podpořit českou rockovou scénu a pomohl nám s realizací turné, za což mu patří náš velikej dík. Bez jeho pomoci bychom neměli šanci dát dohromady takhle velkolepou scénu a všechno kolem, takže pojmenování tour bylo naprosto jasný.

VIDEO: Dymytry vypustili do metalového ráje track a klip k připravovanému EP Sedmero krkavců 2017

Jak se na turné těšíš - ať už ty jako frontman, nebo celá kapela?
Já se těším moc! (smích) Mám rád všechno kolem toho kolotoče. Rád cestuju po republice, rád hraju, rád spím na hotelích, rád piju Jägra (smích), prostě všechno, co k tomu patří. V minulém roce jsme odjeli téměř sto koncertů a ke konci roku už jsem fakt počítal andělíčky, těšil jsem se, že si dám od koncertování pořádnou pauzu. Nakonec to dopadlo tak, že jsem už 25. prosince seděl v komůrce a psal texty a 27. už byl ve studiu, takže relax se sice nekonal, ale paradoxně se těším na tour o to víc, protože vím, co jsme všechno nachystali, a bude to mazec!

Spolu s vámi absolvují turné "supporti" Loco Loco a X-Core. Byl výběr předkapel čistě náhodný?
Tohle je otázka na našeho kapelníka. Osobně mám hodně dobrej vztah k Loco Loco, nedávno jsem jim zahostoval v jedné jejich písni a klipu, jsou to fajn kluci a máme stejnou vlnu. Musím přiznat, že X-Core neznám, budu si muset něco od nich naposlouchat  (smích).

Bude vizuální scéna podobná, jakou jsme ji mohli vidět předloni na metalovém cirkusu s Walda Gangem, případně loni při turné s Arakainem, nebo chystáte nějakou novinku?
Naši fanoušci od nás očekávají pořádnou show se vším všudy, LEDkový obrazovky, plameny, světla, prostě nálet. Myslím, že jim můžu slíbit, že tohle všechno dostanou vrchovatě! Máme připravenou kupu vychytávek, hodně novejch věcí, dohodli jsme se s vyhlášeným a dost slavným osvětlovačem, takže světelná show bude na úplně jiný úrovni. Já už to viděl v akci a je to masakr (smích)!

Chystá se nějaký speciální merch?
Chystá! Bude toho hodně. Brzo vyjde naše úplně nový EP a k němu bude pár pěkných kousků.

Protheus (Dymytry) interview: Umím bejt i nepříjemnej pan učitel!

A co program a playlist?
Budeme hrát skoro dvě hodiny, takže zazní spousta pecek, včetně novinek právě z nového EP. Samozřejmě zahrajem i starou dobrou Strážnou věž (smích). Kromě koncertu chystáme na každou akci i podpisovku s focením, a to vždycky před celou akcí, tak, jako to bylo na tour s Arakain.

Už víte, jak využijete letní čas po skončení tour?
Ono toho času moc nebude, jeden víkend dokončíme tour a druhý už jedeme festivaly, takže žádná podniková rekreace nebude. V průběhu tour už se budeme pomalu připravovat na léto, chystat speciální festivalový playlist a tak. 

Co festivaly?
Festivaly budou a bude jich pořádná nálož! Těšim se na většinu z nich, léto, sluníčko, teplý noci, studený pivo do igelitky, co víc si přát! (smích). Osobně rád hraju fakt skoro všude, moc se těším třeba do Hořic, který považuju za moc povedenej festival, anebo na Výravu, kde jsem před pár lety poznal manželku (smích).

Loni jste vydali úspěšnou desku Agronaut, kterou si oblíbily tisíce vašich fanoušků. Letos jste (nejen) svoje fans překvapili trackem Barikády, který má své místo na chystaném EP...
Musím říct, že na Agrounauta jsem fakt moc hrdej. Mám rád všechny naše desky, ale Agronaut je srdcovka. Když deska vyjde, už v tu chvíli si říkáme, že tohle a tohle jsme mohli udělat jinak, to je normálka. Každou desku jsme vždycky dělali maximálně poctivě a nejlíp, jak jsme v tu chvíli uměli. Proto si stojíme za každou z nich. Agronaut je pro mě trochu jiná deska proto, že jsme začali spolupracovat s Rendou Ryparem, kterýho považuju za fakt vynikajícího muzikanta. Moc mi pomohl s linkama, s frázováním i s čištěním textů. Dělalo se mi s ním super! Když mi vyškrtal půlku textu, urazil jsem se jen malinko a na chviličku (smích).

vložte odkaz, text nemažte

EP nese název Sedmero krkavců 2017. Vzhledem k tomu, že je track Barikády zaměřený na problematiku politiky, hádám, že jméno EP nedostalo jen za inspirace pohádky Sedmero krkavců?
EP nese název podle stejnojmenné pecky. Když mi kluci poslali demo, dlouho jsem se s tím pral, nemohl jsem se nějak chytit. Ta písnička je hodně instrumentálně vyzrálá a taky docela složitá. Já pořád nemohl najít ten správný námět a rytmus slov. Věděl jsem, že si ta pecka žádá něco speciálního. K velké radosti manželky jsem se s tím pral i na boží hod a nic. Večer jsem si řekl "Pro dnešek na to kašlu" a šel se dívat s rodinou na vánoční pohádku. Dávali zrovna Sedmero krkavců, ale tu starou verzi a to je neskutečnej mazec, docela horor. No a najednou cvak a už ta slova šla sama (smích). Samozřejmě jsem se do toho snažil dostat i druhý rozměr, ona to paní Božena Němcová taky myslela nejen jako pohádku.  

Kolik na něm bude skladeb?
Tři.

Vrátíme se k již zmiňovaným Barikádám - nedávno jste vydali úspěšný klip. Natočili / natáčíte videoklipy i k ostatním songům na EP?
Budou klipy na všechny tři pecky!

Kdo stojí za nápadem videoklipu?
Náměty dáváme dokupy tak nějak všichni. Ono to většinou vyplyne z nálady pecky a hlavně z textu.

A kdo stojí za jeho vznikem?
Už celkem dlouho spolupracujeme s Cyrillem Širokým, který stojí za vznikem už pěknejch pár našich klipů, takže i tentokrát mu patří náš dík, dělá se s ním parádně!

V Barikádách jsme mohli slyšet trochu experimentu z vaší strany, a to konkrétně s elektronikou. Koho napadlo do toho zapojit i jiné než vaše typické psy-coreové prvky?
Napadlo to autora hudby Artura "R2R" Mikhaylova. Má rád dubstep, rád si hraje s elektronikou. Já myslím, že to je právě přesně jeden z prvků Psy-Core, experimentovat, hledat různá propojení a nové věci. Samozřejmě jsme věděli, že pár ortodoxních rockerů tou elektronikou trochu naštvem, ale i o tom je přece rock - provokovat, vytvářet otázky, vzbuzovat emoce…

A ten dětský sbor?
Chtěli jsme vymyslet něco, co by zvýraznilo tu šílenost celosvětový válečný mašinérie, toho, jak se lidi vždycky nechají zblbnout lacinýma kecama potentátů a zase jdou od rodin vraždit jeden druhýho. Co může být větší protipól, než dětské hlasy?! Oslovili jsme ZUŠ Miluše Lidinské v Berouně, vyšli nám maximálně vstříc a vznikl moc hezký sbor dětských hlásků. Mě osobně z toho mrazí, když to slyším. Je to trochu, jako když tě ďábel láká do pekla nevinným dětským hláskem. Masakr...

Jelikož se v tracku odráží vliv politiky, hádám, že námět na text byl především tvůj?
Dymytry fungujeme většinou tak, že já dostanu demo, chvíli nad tím přemýšlím, nechávám to na sebe působit a pak řeknu klukům, jaký téma to ve mně evokuje. A když se shodnem, napíšu text. Barikády byly pro mě trochu jednodušší, protože Artur rovnou přišel s nápadem a já tomu jen dal podobu.

Co tím chtěl vlastně "básník říct"?
Hodně nerad někomu vysvětluju, co jsem kterým textem chtěl říct. Jsem rád, když na to lidi přijdou sami a najdou si v tom to svoje. Barikády jsou, stručně řečeno, o tom, že lidi vždycky půjdou bojovat opojený dobře vymyšlenýma heslama, jako je mír, svoboda, náboženství. Bohužel za těma heslama vždycky stojí nějakej kšeft, nějaký prachy.

Uslyšíme Barikády na tour?
Na tour zazní všechny pecky z EP.

Kdo tě alespoň trochu sleduje, ví, že už nějaký ten pátek vedeš projekt s názvem Svět podle Protha (dále jen SPP), který mohou čtenáři víceméně pravidelně sledovat právě u nás na iREPORTu. Tam se věnuješ nejen hudbě jako takové v pozici frontmana, ale i problematice dnešní doby z pohledu lesníka a světu z pohledu obyčejného člověka. Kromě toho vše píšeš bez všelijaké "omáčky", bez korektnosti a obalu. Pověděl bys nám o svém projektu něco víc?
Vždycky mě hodně zajímal svět kolem mě, rád sleduju lidi, poslouchám je, zajímají mě jejich názory. Hodně často jsem z nich teda úplně u vytržení, ale taková už je lidská podstata. Část z toho, co jsem za život vypozoroval, dávám do textů. Všechno se tam samozřejmě nevejde a taky nechci z Dymytry dělat politickou agitku. Chtěl jsem najít cestu, jak ze sebe dostat, co považuju za důležitý a netahat do toho kapelu. Tak vznikl Svět podle Protha. Samozřejmě se nevyhnu spojení s kapelou, nebýt toho, že jsem frontmanem Dymytry, asi bych neměl tisíce přečtení, ale to je jasný a já se tomu nebráním. Snažím se psát o tom, co mě zaujalo, co jsem kde zahlídl, zaslechl, jak to cejtím a tak…A jsem moc rád, že to docela dost lidí zajímá a taky, že chtějí vyjádřit svůj názor

SVĚT PODLE PROTHA (3.): Zlatej slavík - božskej Kája a ti druzí

Jak tě nápad na psaní rockblogu vůbec napadl?
V podstatě jsem většinu řekl v minulé otázce. Základem byla potřeba říct k věcem svůj názor a taky přimět lidi, aby hledali svůj názor na věci a nepřejímali jen to, co se jim předkládá na talíři. Mě to naučili na fakultě Lesnické a dřevařské na ČZU v Praze, kde jsem studoval. Teď tam přednáším a snažím se studenty naučit to samé - přemýšlejte, dívejte se kolem sebe, dělejte si na věci vlastní názor. Nebuďte ovce!



Na co chceš vlastně svým projektem upozornit?
Ani ne tak upozornit, jako motivovat. Chci motivovat lidi k přemýšlení. To považuju za základ civilizace. Bohužel to přemýšlení nám jde tak nějak čímdál méně. To je asi daň za pohodlíčko, který jsme si tady v Evropě vybudovali. Takový to zaprděný teplíčko nás odnaučuje myslet. Pak se člověk diví, co se kolem děje.

Kde můžeme Svět podle Protha najít, abychom si Tvé zajímavé názory přečetli?
Mám stránku na Facebooku Svět podle Protha a taky se snažím přispívat na iREPORT. Ovšem teď to trochu vázne, nedávno se mi narodil syn a to je teď můj svět, takže moje mudrování musí na chvilku stranou (smích).

Jak se k Tvému projektu SPP vyjadřují ostatní (nemyslím jen lidi v kapele)? Souhlasí s tím, čemu se převážně v jednotlivých dílech věnuješ?
Známe se už hodně let, kluci vědí, že jsem takovej myslitel a rozumbrada, tak jsou s tím snad v pohodě. Samozřejmě si ze mě dělaj srandu a parafrázujou moje slova z jednotlivých příspěvků, ale to patří k dobrý náladě v partě. A taky se tím pokaždé nevědomky přiznaj, že to všichni čtou (smích)!


 
Na co se můžeme těšit v budoucích dílech?
Témat mám spoustu, stejně tak nápadů a energie, bohužel času je málo. S Dymytry věnujeme fakt neskutečný množství energie a času přípravám na tour. Nikdy jsme na ničem až takhle intenzivně nedělali. Do toho jsme rozjeli v rámci ČZU vývoj nový mašiny, která by měla hodně pomoct lesům všude tam, kde je ohrožuje sucho. Na tom taky makám hodně intenzivně. Ale brzo něco napíšu, slibuju!  

Kromě toho, že píšeš texty k trackům Dymytry, můžeme tvé texty najít i v peckách frontmana Arakainu, Honzy Toužimského. Ten nedávno absolvoval turné s Lucií Bílou nesoucí název Bílé Vánoce Lucie Bílé. Na to konto jsi v rámci Bílých Vánoc napsal track Zvon volá nás. Od koho přišla ta prvotní nabídka, aby ses zapojil i do tohoto projektu?
Napsal jsem pro Honzika pár textů i do Arakainu, napsal jsem text duetu, který zpíval s Luckou v rámci jejího hostování s Arakain. Myslím, že jsme si spolu autorsky sedli až skoro zázračně. Beze slov si rozumíme, co ten druhej chtěl říct. S Luckou jsme si snad taky sedli, tam je to ale trochu jiná, ona hraje tak vysokou ligu, že to pro mě, metalovýho androše, je někdy těžký pochopit.

Když trochu odbočíme - v Chlumci se 1. dubna koná křest double-CD skupiny Komunál, v rámci vaší vzájemné spolupráci vznikl tehdy track Až mě ráno povedou. Kapela si přichystala pro své fanoušky překvapení, a v rámci oslavy svého čtvrtstoletí vydá CD s covery jejich největších a nejoblíbenějších hitů, které zpracují další kapely. Prozradíš, jakého songu se ujmete vy?
To musí prozradit kluci z Komunálu, abych neudělal nějakej průser, že jsem to vyzradil (smích).

Zúčastníte se křtu a oslav?
My i Komunál hodně hrajeme. Těžko říct, jestli se sladí naše vzájemný diáře.

Nedávno jsem objevila diskuzi, kde se ptalo několik desítek lidí na nějaký duet. Nechystáte něco takového v kapele?
Zatím nic takového není v plánu. Jedině, že bychom si střihli pěvecký duet s naším bubeníkem Milošem "Mildorem" Meierem. Ten má poslední dobou podezřelý pěvecký ambice (smích).

Tak to by stálo za to (smích). Tenhle rok se toho tedy chystá opravdu hodně. Můžeš vybrat několik věcí a událostí, který by si vaši fans neměli nechat ujít?
Rozhodně bych rád všechny pozval na naše tour, který začíná 17. února. Odehrajeme celkem šestnáct koncertů po celý zemi. Myslím, že jsme pro lidi připravili fakt velkolepou podívanou a poslouchanou! Kdo má zájem, může si v klídku a pohodě pořídit lupen už teď přes ticketstream.

text a foto: Nicola Bernard

Témata: Protheus, Dymytry, Komunál, Arakain, Lucie Bílá, Svět podle Protha, metal, koncerty, turné

zavřít