LIVE: Jana Kratochvílová s kapelou Illuminati.ca pokřtila nové album, fanoušci skákali radostí

Vydáno 01.12.2022 | autor: Aleš Materna

Jana "Uriel" Kratochvílová patří mezi legendární české rockové zpěvačky a se svým přítelem Jiřím Hrubešem překypují invencí a tvořivostí. Rok po vydání alba Anarchy & Ecstasy pokřtili v pražském klubu Futurum pod hlavičkou své kapely Illuminati.ca novou desku Alpha Codes a odehráli koncert, při němž se téměř zaplněný sál velice bavil.

LIVE: Jana Kratochvílová s kapelou Illuminati.ca pokřtila nové album, fanoušci skákali radostí LIVE: Jana Kratochvílová s kapelou Illuminati.ca pokřtila nové album, fanoušci skákali radostí

Jana Kratochvílová a Illuminati.ca
Praha, Futurum Music Bar
30. 11. 2022

Ač neprodukují zrovna jednoduše stravitelnou hudbu a mainstreamová média je ve většině případů ignorují, jejich skalní fanoušci je milují – Illuminati.ca v čele se showmankou Janou Kratochvílovou, ikonickou zpěvačkou disponující až neuvěřitelným chraplákem a provokující svými netradičními názory a roztodivnými kostýmy, na sebe nechala chvíli čekat, až to nevydržel jeden z fandů a zakřičel – „Kdo chce vidět Janu?“, načež mu ostatní sborově odpověděli „Já“ a poté fanoušci namačkaní před pódiem začali s netradičním až fotbalovým pokřikem – „My chceme Janu, my chceme Janu...“, který posléze nahradil pokřik „Uriel, Uriel, Uriel...“

Příběh českého hitu: Jana Kratochvílová – V stínu kapradiny

Zanedlouho se na pódiu objevili první muzikanti a spustili zatím bez Jany úvodní song Avanti. V průběhu předehry se pak na pódiu ukázala zpěvačka doprovázená dalšími dvěma tanečníky, všichni tři v exotických kostýmech. Jana Kratochvílová s tradiční jemnou rouškou přes ústa (kterou nosila dlouho před příchodem covidu) a na hlavě pokrývku, ve které připomínala egyptskou královnu Kleopatru.

A s nástupem jejího zpěvu se první řady rozhoupaly a rozeskákaly a bylo vidět, jak moc se na ni všichni těšili. Hned u druhé písničky Růží princezna si sloky i refrén zpívali společně se zpěvačkou a nutno říct, že se s tím kapela vůbec nemazala – celý koncert se nesl v duchu mixu metalové hudby a elektroniky, to vše doplněné charakteristickým hlasem připomínajícím chrčící cirkulárku, kterým zpěvačka disponovala s neuvěřitelnou jistotou ve všech různých, možných i nemožných pěveckých polohách a ukazovala po celý koncert, v jaké skvělé formě je.

I přes nesporné kvality písniček I´m Calling You, Quantum Ferries či Alien Princess, které poté zazněly a řádně rozhýbaly publikum, složené převážně ze starší generace fanoušků (ačkoliv v předních řadách se objevilo několik desítek vyloženě náctiletých, kteří s různými roztodivnými barevnými účesy a doplňky skákali a zpívali jako o život), všichni tak trochu podvědomě čekali na největší hit Jany Kratochvílové – V stínu kapradiny. Tuto písničku Jana dlouhá léta odmítala hrát, a když už konečně svolila, vytvořili pro ni zcela novou hudební formu, kterou ji obalili. Z vyloženě popové rádiové písničky udělali tvrdou rockovou vypalovačku. V jejím průběhu se na pódiu objevili opět oba tanečníci, tentokrát v kostýmech lesních víl, což v součinnosti s choreografií působilo velmi vtipně.

A pak už přišel na řadu samotný křest alba, který obstarali Jiři Hrubeš s šampaňským a skleničkami v ruce a kmotr alba Petr Kůsa přezdívaný Kusofka, hudebník a autor projektu rádia Fajn Rock Music, který popřál obligátně novému albu Alpha Code množství posluchačů a velký úspěch, stejně jako celé kapele. Poté si vzala mikrofon Jana Kratochvílová a možná až příliš dlouho mluvila, přičemž vtipně přiblížila zrod desky, kdy ji Jirka Hrubeš budil třeba v pět ráno, aby přezpívala nějaké pasáže, aby se stihl termín vydání. Pak ještě doplnila: „My vlastně ani neznáme samotné názvy písniček – my tu desku dokončili a hned druhý den s ní jeli do Rádia Beat, kde nám z ní pustili asi sedm písniček, a my si ty názvy ani nestihli zapamatovat – takový fofr to celé nahrávání bylo,“ čímž vyvolala salvu smíchu, a nakonec její řeč utnuli kytaristé, když spustili písničku z právě pokřtěného alba nazvanou Záře zlatá.

Příběh českého hitu: Jana Kratochvílová – Copánky

A znovu se strhla mela v mlýnku těl před pódiem a zazněly ještě hutné songy Re-Create či Mayday, v závěru pak nemohly chybět další ze starších předrevolučních hitů Korálky spásy (dříve nazývané Copánky) a Publikum tvé jsem já.

Rebelka s korálky Jana „Uriel“ Kratochvílová a skupina Illuminati.ca předvedli, že hrají a zpívají ve strhující formě a jejich koncert ukázal, že mají velmi slušnou fanouškovskou základnu, ke které se postupně přidávají i mladší ročníky, z nichž všichni oceňují nejen její hudbu a texty, ale také zajímavou a pro většinovou společnost stále dost netradiční filozofii. Nezaměnitelný hlas Jany Kratochvílové pak zněl v uších fanoušků ještě dlouho po skončení výborné produkce, mnoha z nich se pak ve snech zcela určitě přehrávala celá pestrá show plná energie, skvělých muzikantských výkonů a barevných kostýmů. A vzhledem k velice slušnému zájmu o nové album Alpha Codes ve stánku s prodejem merchandise předmětů to vypadá, že i nová nahrávka si ihned po vydání získá velkou pozornost.

Text a foto: Aleš Materna
Témata: Jana Kratochvílová, Jiří Hrubeš, Alpha Codes, Illuminati.ca, Futurum Music Bar, křest

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít