Jana Kratochvílová vydává dvojalbum Now & Then, pokřtí ho na oslavě svých věčných sedmnáctin v Lucerně

Vydáno 23.10.2023 | autor: iREPORT

Jana Kratochvílová vydává unikátní dvojalbum Now & Then. Obsahuje reedici kultovního vinylu Jana Kratochvílová z roku 1980 a nedávnou koncertní nahrávku. Ta byla naživo bez publika zaznamenána v hudebním klubu Doupě v čase pandemie v listopadu 2020. Deska s bohatým výpravným obalem s dobovými i současnými fotografiemi, texty jednotlivých songů, průvodním slovem publicisty Josefa Vlčka vychází v limitované číslované edici. Křest alba je plánovaný na pátek 10. listopadu 2023 od 20 hodin do Velkého sálu pražské Lucerny. Diváci dvojalbum získávají již nyní jako dárek k nákupu vstupenek na křest.

Jana Kratochvílová vydává dvojalbum Now & Then, pokřtí ho na oslavě svých věčných sedmnáctin v Lucerně Jana Kratochvílová vydává dvojalbum Now & Then, pokřtí ho na oslavě svých věčných sedmnáctin v Lucerně

Jana Kratochvílová dlouhá léta zájem upoutává svou neutuchající excentričností, i po všech vizuálních a jiných proměnách stále zůstává především respektovanou, osobitou a dnes už legendární zpěvačkou, skladatelkou a textařkou, s jasně rozpoznatelným vokálním projevem. Kdo by neznal legendární hity jako jsou V Stínu kapradiny, Publikum tvé jsem já, Milování za svítání nebo Dlouhá, bílá, žhnoucí kometa. Tyhle písničky znají téměř všichni – a znají je i ti, kteří třeba neznají jméno Jany Kratochvílové.

„Slavíme každý den. Každý den vstupujeme čerstvě do nového dne. Oslavujme kdykoliv cokoliv,“ říká Jana Kratochvílová. Roky totiž už neslaví narozeniny. „My v kapele už čas chápeme tak, jak by ho měli chápat všichni. Tedy že minulost, současnost a přítomnost existují současně. Pokud se naladíme do budoucnosti, budeme tam žít. Když se naladíme do minulosti, můžeme ji takzvaně transformovat do současného stavu, a pokud nás tíží, lze ji pozměnit. Takže mně může být sedmnáct, kdykoli se rozhodnu. Stejně jako se můžete rozhodnout vy,“ odpovídá na otázku, co dělala v sedmnácti.

ROZHOVOR | Jana Kratochvílová: Duše je dnes už jen v pneumatice, spirit je prakticky sprosté slovo

Právě její další 17. narozeniny vyvrcholí 10. listopadu 2023 velkolepým koncertem ve Velkém sále pražské Lucerny. A už předem je jasné, že oslava to bude živelná a svěží, stejně jako sama oslavenkyně. „1 a 7 rovná se 8 a to značí, jak žijeme – do nekonečna! A na to jsou všechna lineární měřidla krátká,“ vysvětluje zpěvačka základní číslovku, okolo které se vše točí.

Ke vstupenkám na koncert je možné získat dárek, speciální dvojalbum – jeho součástí bude stěžejní, a ryze unikátní hudební tvorba, kterou Jana Kratochvílová za svá umělecká léta udělala jak s Pavlem Trnavským, tak i s Jirkou George Hrubešem. V první části bude reedice legendárního alba z osmdesátých let, které vydal Supraphon, a na kterém jsme si poprvé mohli poslechnout megahit V stínu kapradiny, ale i Smaragdové Lasery, No a Co, Trajler BX 60 a v druhé části se pak přeneseme do současnosti – na desce je nahrávka současného zvuku ze speciálního koncertu, který byl zaznamenán v hudebním klubu Doupě.

„Dvojalbum má pro nás nejen rockově romantickou cenu, ale i cenu silně emocionální. Kvůli dost pohnuté cestě našich osudů, ale je též - jak věříme - hudebním důkazem, že jsme se na naší nelehké životní cestě, neztratili, a stále jsme věrní ryzosti muziky ze srdce. Naše písně jsou jako malé hudební knížečky o našem někdy dost divokém dobrodružství. Moc doufáme, že toto dvojlabum udělá radost nejen nám, blízkým známým, ale i všem příznivcům naší muziky,“ dodává Jana Kratochvílová.

“Sedmdesátá léta nebyla v Československu k rockové hudbě příliš vstřícná, ale tu a tam se našla nějaká skulinka, kterou se rock nenápadně infiltroval i do středního proudu. Je zvláštní, že se to dařilo hlavně ženám. Po Věře Špinarové a Petře Janů na konci sedmdesátých let vyšla další hvězda takového typu – Jana Kratochvílová. Stručně řečeno, za Janou Kratochvílovou stála skoro nejlepší muzikantská parta té doby a z Jany Kratochvílové se stal miláček českého publika,” říká hudební publicista a dramaturg Josef Vlček.

Na listopadovém koncertu v Lucerně doprovodí zpěvačku její současná kapela Ulluminati.ca a skupina Heval Junior. Mezi hosty, gratulanty a těmi, kteří pokřtí novou desku budou Michael Kocáb, Skip McDonald, Ondřej Hejma, Richard Tesařík, Martin Kratochvíl, Michal Skořepa, Jana Koptová a také kapely Krucipüsk, Electric Lady a Zputnik. Akci bude moderovat František Ringo Čech.

Příběh českého hitu: Jana Kratochvílová – Publikum tvé jsem já

Všichni návštěvníci a fanoušci se mohou těšit na už příznačnou, vizuálně povznášející a futuristickou extravaganci, a na záplavu nových i legendárních hitů,  na přímo  Bombastickou Rockovou a Kosmicky zvedající Mega Show, což diváky – podobně jako současná hudba celého tohoto koncertu – přenese podle slov protagonistky do nových dimenzí umělecké extáze.

Unikátní limitovanou číslovanou serii dvojvinylu Now & Then vydává pro účastníky výjimečné hudební události v Lucerně pražský hudební klub Doupě, ve spolupráci s pořadateli z agentury Joe's Garage a festivalu Metronome Prague.

Vstupenky jsou k dostání na sítích TicketPortal a GoOut v různých kategoriích bez dvojalba i s dvojalbem jako dárkem od 590 Kč ke stání do 1490 Kč za VIP sezení.

TZ, foto: archiv Jany Kratochvílové
Témata: Jana Kratochvílová, Now & Then, křest, Lucerna

zavřít