Nine Inch Nails

Vydáno 12.06.2013 | autor: Dominik Pavliš

Nine Inch Nails Nine Inch Nails

NIN jsou americká rocková skupina. Byla založena v Clevelandu v roce 1988 frontmanem Trentem Reznorem, který je nyní jediným původním členem kapely. Hrají velmi různorodý styl. Dali by se přiřadit ke stylům jako je industriální rock, alternativní rock či synthpop.

V období mezi alby Broken až po The Downward Spiral nepatřilo k vyjímkám ničení hudebních nástrojů a destruktivní chování. Hlavním důvodem byla drogová a alkoholická závislost samotného Reznora. Ten s alkoholem a heroinem v roce 2011 nadobro skoncoval. Hudebníků, kteří se v kapele vystřídali, je celá řada. Namátkou jmenujme například Davea Grohla, Robina Fincka nebo Dannyho Lohnera. Steve Huey ze serveru Allmusic uvádí, že "Nine Inch Nails jsou nejpopulárnější industriální skupinou všech dob a jsou do značné míry zodpovědní za zprostředkování tohoto žánru širokému okruhu posluchačů." Reznor sice svou tvorbu nikdy nenazýval industriální hudbou, ale přiznal, že si některé techniky vypůjčil například od skupin Throbbing Gristle nebo Test Dept., tedy jedněch z prvních uskupení industriálního žánru.

Po vydání The Downward Spiral si začali vlivu Nine Inch Nails všímat i umělci z tradičního proudu: například David Bowie přirovnal vliv Reznora ke kapele The Velvet Underground. Bob Ezrin, producent umělců jako Pink Floyd, Kiss, Alice Cooper nebo Peter Gabriel v roce 2007 popsal Reznora jako „nefalšovaného vizionáře“ a poradil začínajícím umělcům, ať se inspiují jeho nekompromisním přístupem k umělecké tvorbě. Při spolupráci Reznora a Dave Grohla na albu Sound City: Real to Reel Grohl prohlásil, že Trent je jeden z nejgeniálnějších lidí, jaké kdy potkal. Od roku 1989 do roku 2013 vydali celkem 9 studiových alb.

 

Diskografie:

Pretty Hate Machine (1989)
Broken (1992)
The Downward Spiral (1994)
The Fragile (1999)
With Teeth (2005)
Year Zero (2007)
Ghosts I-IV (2008)
The Slip (2008)
Hesitation Marks (2013)

Další články interpreta

zavřít