CHVRCHES

Vydáno 06.07.1996 | autor: Dominik Pavliš

CHVRCHES CHVRCHES

Skupinu založili dva kamarádi, kteří hráli každý v jiné kapele – Iain Cook a Martin Doherty. Dle zpěvačky Mayberry: „Iain a Martin byli spolužáci na univerzitě, takže se znají již hodně velkou dobu“. Sama Mayberry vystudovala práva a aby toho nebylo málo, tak navázala studiem žurnalistiky. Když dostudovala, živila se jako novinářka na volné noze. S klavírem začala již jako dítě a později se naučila hrát i na bicí nástroje. Když jí bylo 15 – 22 let, jako bubenice hrála hned v několika uskupeních. Poté narazila na již zmíněné spolužáky, kteří se rozhodli založit úplně novou kapelu a Mayberry nabídli angažmá. Shodli se na názvu Chvrches, přičemž „u“ zaměnili za „v“ a také se nechali slyšet, že jejich název nemá žádnou náboženskou spojitost.

Psal se rok 2012 a květnu měl jejich song s názvem Lies premiéru. Mimo to byl na nějakou dobu zdarma k mání na webových stránkách nahrávací společnosti Neon Gold. Poté tentýž rok navázali dalším singlem nazvaným The Mother We Share. V červnu se pak kapela objevila v rubrice Nové kapely dne deníku The Guardian.

Skladba Lies se umístila na 28. místě Nejlepších skladeb roku 2012 časopisu NME. The Mother We Share se zařadila na 51. místo seznamu Top 52 skladeb roku 2012 deníku The Huffington Post.

Stylově by se Chvrches nechali zařadit jako electronic či synthpop. Kitty Empire z Observeru napsala, že "skládají přístupný elektro-pop, který se blíží ke skutečné brilantnosti".

Kapela mezi své oblíbence, neboli také vzory uvádí interprety jako Prince, Depeche Mode, Laurie Anderson, Robyn, Tubeway Army či Elliott Smith. Skupina také vlastní své suterénní studio v Glasgow.

 

Diskografie

The Bones of What You Believe (2013)

Every Open Ey (2015)

Love Is Dead (2018)

Další články interpreta

zavřít