BLOG: Metal a pop spolu nemusejí pořád bojovat

Vydáno 08.08.2019 | autor: Aleš Harazim

Zpěvák Hatebreed nemá rád Chvrches a dal to na Twitteru hlasitě najevo. Úplně zbytečně, protože metal i pop mohou existovat bok po boku. A všichni mohou mít rádi všechno. Nebyl by to krásný svět?

BLOG: Metal a pop spolu nemusejí pořád bojovat BLOG: Metal a pop spolu nemusejí pořád bojovat

Znáte jméno Jamey Jasta? Pokud jste fanoušky metalu, zcela určitě ho znáte. Jamey Jasta je člověk, díky kterému vznikla kapela Hatebreed. A není moc fanoušků metalu, kteří by neměli rádi Hatebreed. Teď se zeptám podobně. Znáte Chvrches? Pokud jste fanoušci kvalitního popu, určitě Chvrches znáte. Asi není moc protnutí - tedy lidí, kteří znají jak Chvrches, tak Hatebreed a jejího frontmana. To by samozřejmě vůbec nevadilo. Trošku hloupé je, když spolu tyhle dvě strany mají tendence úplně zbytečně bojovat.

BLOG: Být offline na koncertě je cool!

Proč o tom píšu? Jamey Jasta si totiž nedávno na Twitteru stěžoval, že skotská elektropopová kapela Chvrches byla na jednom festivalu v americkém San Diegu větším headlinerem než francouzští heavymetalisté Gojira. Přímo napsal: "Kdo jsou do p*dele Chvrches a proč hrají později než Gojira?" Pak ještě pár nesmyslů a sprostých slov a nakonec si postěžoval na to, jak "stojí hudební průmysl občas za prd".

Samozřejmě to spustilo klasický shitstorm jak na Twitteru, tak na některých hudebních webech. Metaloví fanoušci začali nadávat na Chvrches a jejich příšernou muziku, chytřejší se pokoušeli Jastovi vysvětlit, že Chvrches mají přeci jen komerčně větší zásah než Gojira (stačí se podívat na počet přehrání jejich songů na Spotify), a proto hrají na festivalu později a jejich jméno je na plakátu větší. Je snad díky tomu Chvrches lepší kapela? Ani v nejmenším a ani to nikdo netvrdí. Kdyby lepší kapely byly automaticky headlinery, na Rock for People nejsou Bring Me the Horizon, ale třeba Algiers... Ehm.

Metal a pop může existovat vedle sebe. Na Glastonbury se konečně otevřela metalová stage a všichni si ji pochvalují. Miley Cyrus ostatně na hlavní scéně Glastonbury zpívala cover Metalliky. A když už jsme u Metalliky, tahle kapela před dvěma lety vystupovala na Grammy s Lady Gaga. Krásné propojení metalu a popu.

LIVE: Glastonbury, den třetí: Překvapivě skvělá Miley Cyrus, překvapivě nudná Billie Eilish a standardně dobří The Cure

Nejkrásnější je, že i zpěvačka Chvrches, Lauren Mayberry, mu na Twitteru odpověděla. Jelikož Jamey Jasta zmiňoval konkrétní festival Dia De Los Deftones, který pořádá kapela Deftones a zve tam kapely, které se jí líbí, napsala mu, že poslouchá jak Gojiru, tak i Deftones. "To, že někdo hraje nebo poslouchá popovou muziku neznamená, že nerozumí nebo nedokáže ocenit i jiné věci." Má pravdu. A mělo by to být i naopak.

Metal a pop by se neměl hádat, ale žít v harmonii. A teď si, metaloví fanoušci, představte, že na takový festival vyrazí fanoušci Chvrches, kteří budou poprvé vystaveni energii, zvuku a síle metalu. A překonvertujete je na svojí stranu.

Když i Justin Bieber může mít rád Tool, možné je už na tomhle světě všechno.

Text: Aleš Harazim

Témata: Chvrches, Hatebreed, Jamey Jasta, Metallica, Lady Gaga, Tool, Justin Bieber, metal, pop

zavřít