Tove Lo

Vydáno 07.03.1996 | autor: Marta Šindlauerová

Tove Lo Tove Lo

 

Tove Lo (vlastním jménem Ebba Tove Elsa Nilsson) je švédská zpěvačka a skladatelka. Narodila se 29. října 1989 ve Stockholmu do rodiny psycholožky a podnikatele. Přezdívka "Lo" vznikla z její lásky ke kočkám a rysům (švédsky "lo"). Její rodina ji vychovávala ve velmi přísném duchu a když se Tove začala věnovat vážně hudbě, nebrali to příliš dobře. Vystudovala hudební školu Rytmus Musikergymnasiet, kde se mimochodem seznámila s Caroline Hjelt, která dnes působí ve švédském duu Icona Pop. Působila rovněž v několika dívčích skupinách, a také v math rockové kapele Tremblebee. Nakonec ale pochopila, že její vášní je pop. Začala sama skládat, produkovat, naučila se ovládat hudební programy a také hrát na bicí. Následně se jí podařilo podepsat skladatelskou smlouvu s Warner Records a díky tomu se přestěhovala do Los Angeles, kde začala spolupracovat s proslulým Maxem Martinem. To jí ale nestačilo.

Samostatně a nezávisle proto začala rozjíždět sólovou dráhu, a výsledkem byly první singly Love Ballad a Habits. Dostalo se jí především velké podpory a pochvaly ze strany online komunity a to se doneslo i k představitelům vydavatelství Island a Polydor. Za jejich pomoci vyšlo v březnu 2014 Tove její první EP Truth Serum, na kterém se objevil remix na Habits nově stylizovaný do názvu Habits (Stay High), kterého se ujalo americké dýdžejské duo Hippie Sabotage. Song se stal světovým megahitem a skvěle tak připravil půdu pro regulérní debutové album Queen Of The Clouds, jež vyšlo o půl roku později. Obdrželo poměrně dobré recenze a Tove Lo se ihned zařadila nejen k tomu nejlepšímu, co produkuje proslavený skandinávský pop. Stala se i miláčkem Ameriky.

Kromě sólové tvorby se Lo samozřejmě nepřestala věnovat skladatelství. Její jméno můžete vidět například u songů od Ellie Goulding, Icona Pop, Nicka Jonase, Florrie nebo Hilary Duff.

V roce 2016 vyšla deska Lady Wood, která už byla o něco temnější a explicitnější než její předchůdce, a nebylo už tolik úspěšně, i přesto z něj pochází skvělé hity Cool Girl a True Disaster. Zpěvačka na něm ztráci všechny zábrany: v jednom z klipů na podporu tohoto alba například otevřeně masturbuje.

Tove Lo předskakovala na turné takových hvězd, jako Katy Perry, Maroon 5 nebo Coldplay.

Diskografie:
Queen Of The Clouds (2014)
Lady Wood (2016)
Lady Wood (Phase 2) (2017)

Další články interpreta

Loreen

Interpreti

vydáno 13.08.1997

zavřít