AUDIO: Imodium představují Divokou řeku, nový singl z desky plné živlů

Vydáno 13.09.2017 | autor: redakce

Po singlech Proud a Spirit představují Imodium už třetí ochutnávku z nového alba Element. Jmenuje se Divoká řeka. Album vyjde 29. září, kapela ho pokřtí o dva dny dřív v Supraphon Musicpointu v Praze. 

AUDIO: Imodium představují Divokou řeku, nový singl z desky plné živlů AUDIO: Imodium představují Divokou řeku, nový singl z desky plné živlů

Albová novinka Element, která dle slov kapely měla "nejbolestivější průběh vzniku ze všech dosavadních nahrávek", letité fanoušky překvapí kořeněním vlastního zvuku a posouváním hranic. Napovídají to mimo jiné i první dva v úvodu zmíněné singly. I přesto ale Imodium zůstávají stále věrni sami sobě, kytarám a melodiím. Potvrzuje to aktuálně zveřejněná píseň Divoká řeka, k níž broumovská kapela zároveň vypustila také lyric video.

K poněkud "mystickému" názvu Element frontman Thom říká: "Když tvořím, tak potřebuji nějaké téma nebo zaštiťující pojem, čímž nechci říct, že děláme koncepční alba. Dost věcí se změnilo tím, jak u mě padla třicítka. Leccos jsem začal chápat jinak. Myslím si, že čtyři základní živly stále hýbou světem a vymyslet ten spirit, jenž má být tím pátým elementem, kterým je každý z nás jako osobnost, je dobré téma pro psaní textů. Symbolika pěti byla najednou všude. Jedná se o pátou desku a ano, jsem velký fanoušek Bessonova filmu Pátý element."

RECENZE: Na Imodium se šlo do kina. Ve svých dokumentech ukázali bytové turné i koncert ve vězení

Kromě výše zmíněného se na charakteru nahrávky také zásadně podepsalo místo, kde vznikla, tedy zbrusu nové nahrávací studio v pro Imodium domovském Broumově. "Ve chvíli, kdy se nám sesypal původní koncept nahrávání, někdo zmínil to, že v našem rodném městě vzniklo na dost atypickém místě studio. Vlilo nám to krev do žil a vytrhlo nás z letargie, z opakujícího se procesu. To klášterní prostředí se musí zažít. Nečekejte žádnou modlitebnu v rohu a Ježíše Krista na druhé straně. Je to běžné, moderní nahrávací studio, jde však o to, co se s vámi děje v momentě, kdy z něj vylezete. Což je vždycky daleko důležitější," komentuje to Thom.

Na vydání alba Imodium prakticky hned vzápětí naváže celorepublikovým turné, které odstartuje 5. října v brněnské Melodce a čítá celkem čtrnáct koncertů.

"Turné potrvá dva měsíce a rozhodli jsme se na každé zastávce desku aspoň symbolicky pokřtít a mít vícero hostů. Proto je určitě dobré říct, že pokud toto čtete a máte kapelu, běžte na náš Facebook a do události na vámi vybrané město nám hoďte odkaz na svou hudbu. Moc rádi dáme šanci někomu mladému a novému," vysvětluje Thom neobvyklý koncept turné. Kromě lokálních mladých nadějí tuzemské scény se na něm představí i spřátelená banda Stroy v čele s Michalem Skořepou, který si zahostoval v prvním singlu Proud.

tz, jm

Témata: Imodium, Divoká řeka, Element

zavřít