Tomáš Fröde (Imodium) interview: Při psaní posledního alba jsme byli naštvaní. A jsme vlastně pořád

Vydáno 09.02.2019 | autor: Michal Ivanega

Frontmana a tvář kapely Imodium Tomáše "Thoma" Frödeho jsme zastihli v očekávání brzkého narození prvního potomka. I přesto si na nás udělal čas a poskytl rozhovor o připravovaném akustickém turné, o plánované kapelní pauze i o nadcházejícím rodičovství. Prozraďme, že syn Mikoláš se narodil krátce po našem setkání - hned druhý den ráno.

Tomáš Fröde (Imodium) interview: Při psaní posledního alba jsme byli naštvaní. A jsme vlastně pořád Tomáš Fröde (Imodium) interview: Při psaní posledního alba jsme byli naštvaní. A jsme vlastně pořád

Jak se těšíš a připravuješ na novou roli otce? Je to přece jenom velká změna, když to porovnáš se životem rockera na cestách, v backstagích a ve zkušebně.
Doufám, že tím nikoho nezklamu, ale zjistil jsem, že se na to víceméně nepřipravuju nijak, protože zaprvé vůbec nevím jak, a za druhé, dokud se to neděje, člověk si to vlastně ani neuvědomuje. Ano, musím říct, že ani já jsem nebyl na všemožných předporodních kurzech, ačkoliv je to poměrně běžné. Těším se samozřejmě úplně mimořádně, ty pocity si sdělíme, až se příště potkáme, až tu budu mít u sebe "parťáka". Je to kluk, mimochodem.

Imodium a Portless rozbouřili Rock Café a ohlásili plány na příští rok

Vraťme se k vašemu poslednímu albu Element, které je charakteristické, stejně jako singl No Man, velkou rockovou syrovostí a jakousi naštvaností. Měl jsi tehdy potřebu se vykřičet před tím, než přijmeš nastávající roli otce? Nebo jste prostě jen chtěli natočit "tvrdší" album?
Docela jsi mi udělal radost, protože jsi to odhadl poměrně správně - takový pocit z toho máme i my. Když se album tvořilo, byli jsme všichni v nějaké fázi opravdové naštvanosti, z různých věcí. Naštěstí se nikomu nedělo nic vyloženě vážnýho či výjimečnýho, spíš jen takové běžné strasti života. Pocity ze společnosti, ve které se tak nějak pořád všichni v kapele nemůžeme vyznat. Eskalovala v té době nálada podlomená jakýmsi strachem z "čehosi". Ve velkém se začala objevovat spousta bludů. A to je otravný. K tomu všemu jsme si album dotvářeli sami bez producenta. Kdykoliv se to v naší kapela dělo, například u alba Polarity, bylo to pak ve výsledku takové prudší, tvrdší. Nechci vyloženě říct, že člověk zvenčí něco umírňuje, ale když si něco vytváří kapela sama, asi to tak vždycky dopadá. Je možná víc utržená ze řetězu. Když nad tím tak přemýšlím, jsme naštvaní pořád. Jen mi to teď zmírnilo očekávání narození syna.

S tím souvisí i další otázka. Kde čerpáš inspiraci k textům, které jsou obzvláště na albu Element dost přemýšlivé, možná až filozofické?
To snad probůh ne. (smích) Ale vždycky jsem čerpal ze dvou věcí, které možná vyzní jako klišé, ale ono to tak opravdu je. Ta první je jednoduše životní zkušenost, kdy se člověku něco děje, nějaké vztahové záležitosti, nebo co pozoruju po okolí. Adruhá věc je čtení. Všem, kdo chtějí tvořit texty k hudbě, doporučuju hodně číst, nejenom z důvodu, že si člověk rozšiřuje slovní zásobu, ale jednoduše proto, že v knihách jsou příběhy. Třeba v období, kdy cítím, že bych chtěl psát, si regulérně koupím nebo půjčím novou sbírku básní. Poezie je žánr sám o sobě, jsou v ní krásný obraty, příběhy, jsou tam rýmy, díky kterým zjistíš, jak se dá se slovy pracovat.

LIVE: Imodium navázali na tradici Bytového turné, vzpomínali i na Wabiho Daňka

Na Elementu se vyskytuje velmi vydařená píseň Spirit, kterou jste nahráli společně s rapperkou SharkaSs. Jak toto spojení vzniklo? Máte rádi fúzi různých stylů?
Takhle bych to úplně neřekl, ale rozhodně platí, že jsme se vždy snažili tvořit muziku pokaždé trochu jinak a byli jsme sami zvědaví, co z toho vzejde. V době, kdy jsme začali pracovat na albu Element, jsme si řekli: Pojďme udělat zase něco trošku jinak. Jedna z možností je spojit se s umělcem z jiného žánru. To, že to byla SharkaSs, byla nakonec náhoda, potkali jsme se ve vydavatelství. Oslovil jsem ji s tím, aby rapovala můj text ve sloce, což odmítla se slovy, proč by měla zpívat můj text, že do sloky raději složí něco svého vlastního. Sami jsme pak byli zvědaví, jak si do sebe můj refrén s jejím textem ve sloce sedne. A dopadlo to skvěle. Naši fanoušci song Spirit přijali s nadšením, za což jsme byli moc rádi. Během křtu v Rock Café jsme měli problémy se zvukem, ale SharkaSs se nerada vzdává, tak to nakonec odzpívala sama, v podstatě jen v doprovodu našeho kytaristy Daniela a fanoušků.

Nedávné turné s Portless mělo velký úspěch, například v Rock Café bylo narváno, odehrála se tam veliká rocková show se vším všudy. Jak bys ho zpětně zhodnotil?
To turné nebylo nijak zvláštní nebo specifické, bylo víceméně standardní, ale všechny koncerty byly super a poznali jsme na nich spoustu skvělých lidí a fanoušků. Kromě toho tam byl jeden nový zážitek s tvořením a nahráváním společného songu No Man. Bylo to něco naprosto jinýho, protože se spojily dvě kapely, a ještě s česko-anglickým textem, plus Henry D, rapper. Dát tohle všechno dohromady byla krásná nová zkušenost.

Jak jste si rozdělili práci při skládání společného songu No Man?
Hudba je víceméně prací Reného Rypara, což je člověk, kterej má naprostej přetlak autorské hudby, v podstatě každej den je schopen takzvaně vymyslet riff, song. A text byl tvořen podobně jako se SharkaSs - každý si napsal svůj part sám. Každopádně jsme si hned na začátku řekli téma, chtěli jsme udělat party song, u kterýho by si všichni na koncertech při turné společně zařvali. Klip jsme točili společně v Kasárnách Karlín.

Co plánujete pro nadcházející Jiná Místa Tour 2019, které je poslední před ohlášenou pauzou Imodium? Na co speciálního se fanoušci mohou těšit?
Turné Jiná místa je speciální už lokacemi. Když jsme ho plánovali, věděli jsme, že chceme hrát akusticky, a opět na neobvyklých místech. Začali jsme spekulovat, co kdy, kde a jak by šlo uskutečnit. Pokusili jsme se najít místa, kde jsme nejenom ještě nehráli, ale úplně nejlíp ta, kde vůbec nikdo ještě nikdy nehrál. Dokonce je možný, že i někteří fanoušci z daných měst na místech, kde budeme hrát, ještě nikdy nebyli. Rozjel se pak velkej maraton komunikace. Povezeme vlastní zvuk, protože ta místa na to nejsou moc připravená, například v Brně budeme hrát v bývalý Káznici, na Kladně v bývalým hornickým dole Mayrau. Lidi z těch objektů sice nemají s organizováním koncertů velké zkušenosti, ale o to víc je vidět, jak je to baví a jak jsou pro věc zapálení. Vrcholem turné bude pražské Planetárium, kde je ke všemu ještě připravená úchvatná projekce - jak jinak než vesmíru a nočních obloh. Bude to hodně atmosférické.

Plánuješ si dát během přestávky od hudby úplnou pauzu, nebo budeš alespoň pracovat na nových textech a písních?
To právě ještě nevím. Protože pořád ještě v tom procesu jsem, takže si nějak stále nedokážu představit, jaké to bude bez kapelního života. Možná se stane, že se párkrát probudím, aniž bych musel zařizovat něco pro kapelu, a třeba mi z toho začne hrabat v hlavě a zjistím, že to potřebuju. A v tom okamžiku bych začal něco dělat, něco si připravovat. A samozřejmě budu přemýšlet o tom, jestli ryze pro kapelu nebo něco jiného. Nikdy jsem neměl vyloženě touhu tvořit si sám pro sebe, ale mám docela chuť být v něčem jen jako interpret, a ne jako autor, třeba v nějakém jiném zajímavém projektu něco nazpívat.

Otázkou, která čtenáře zajímá určitě nejvíc, je, kdy se Imodium vrátí zpět na podia. A souvisí pauza s tvým otcovstvím?
V první řadě chápu, že to tak může vypadat, protože nadcházející rodičovství přišlo přesně ve stejnou dobu. To, že nastane pauza v roce 2019, jsme ale věděli už někdy na jaře 2018. S těmi rodinnými záležitostmi plánovaná pauza nemá moc souvislost. Na to, kdy se Imodium vrátí na pódia, se opravdu úplně jednoznačně odpovědět nedá. Interně v kapele si samozřejmě říkáme nějaké představy, plácnu, že třeba za dva, tři roky by se něco mohlo dít, ale žádný přesný plán v tuhle dobu daný nemáme. Není to taková pauza, jako kdyby někdo třeba odjel na půl roku do Ameriky a řekli bychom si, že hned potom jedeme dál. Je to pauza, kdy si od toho opravdu chceme odpočinout, myslet chvíli na jiný věci, užívat si jiná místa.

Často jste koncertovali na velmi neobvyklých místech. Bytové turné, věznice, nyní je v plánu planetárium. Předpokládám, že v tomto duchu hodláte pokračovat i nadále - už máte nějaké nápady, co speciálního vymyslíte dál?
Ještě jsme to nikde nestihli zveřejnit, ale opět máme v plánu navštívit další věznice, tentokrát v Kynšperku nad Ohří a ženskou věznici ve Světlé nad Sázavou. Tyto koncerty zatím moc nepromujeme, protože samozřejmě nejsou určeny pro veřejnost. Každopádně to budou také akustické koncerty a opět se na neobvyklé hraní velmi těšíme. Věznice jsou velmi silná místa plná velmi rozmanitých příběhů. Většinou těžkých, samozřejmě.

Ať se tobě, rodině i kapele daří a budeme se těšit na novinky! Máš na závěr nějaký vzkaz čtenářům?
Ať udrží přízeň hudbě, hlavně té české. Jo, a ať nám posílají hlasy do Žebříku, kde jsme nominovaní se skladbou No Man!

Text: Michal Ivanega, foto: Marek Holoubek, Michal Havlíček, Michal Ivanega

Témata: Imodium, rock, Element, Jiná místa

zavřít