Anna K

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

 

Anna K (vlastním jménem Luciana Krecarová) je česká zpěvačka a skladatelka. Narodila se 4. ledna 1965 ve Vrchlabí.

Anna K se narodila ve Vrchlabí v Krkonoších, vyrůstala však u své babičky ve Špindlerově Mlýně. I díky tomu měla blízko k zimním sportům, aktivně se věnovala lyžování. Ve třetí třídě se pak přestěhovala do Prahy, kde její rodiče oba pracovali ve sféře barů a restaurací. Luciana však šla jinou cestou a nakonec v Praze vystudovala konzervatoř.

Své umělecké nadání projevila už v osmi letech, kdy se objevila v roli Pacholete ve hře Kytice v divadle Semafor. Objevila se také v seriálu Malý pitaval z velkého města. 

Hned její první album Já nezapomínám (1993) bylo poměrně úspěšné, a nejinak tomu tomu bylo i s deskou Amulet (1995), na které se podílel třeba i P.B.Ch z kapely Wanastowi Vjecy nebo David Koller z Lucie. K třetí studiovce Nebe, který byla v podstatě průlomovou, si opět přizvala samé skvělé muzikanty, na desce se poprvé objevila její vlastní kapela. produkce se ujal Jan P. Muchow a autorsky se zde podílel i kytarista a skladatel Tomáš Vartecký (Kutrizány z 25. avenue), který je také životním partnerem zpěvačky. Nebe nakonec přineslo Anně K dva Anděly - za Zpěvačku roku a za píseň Nebe.

S Varteckým zpěvačka spolupracovala i nadále, například hned na dalším album Stačí, když se díváš (2001), na soundtracku k filmu Musím tě svést a především pak na vynikajících řadovckách Noc na zemi (2004) a Večernice (2006). Kromě hudby samotné je zpěvačka často oceňována i za velmi zajímavé a kvalitní obaly.

V roce 2010 byla zpěvačce zjištěna rakovina prsu, Anna K pak podstoupila léčbu a o nemoci otevřeně hovořila a snažila se podporovat povědomí o problému rakoviny, především pak upozorňovala na důležitost včasné léčby. Všechny své prožitky pak popsala na řadovce Relativní čas (2011). V roce 2017 se rakovina bohužel vrátila. Zpěvačka ale prozatím nehodlá rušit žádné koncerty, kterými podporuje vydání své nové desky Světlo.

Diskografie:
Já nezapomínám (1993)
Amulet (1995)
Nebe (1999)
Stačí, když se díváš... (2001)
Noc na zemi (2004, 2005)
Večernice (2006)
Relativní čas (2011)
Světlo (2017)

Další články interpreta

Anna K. vyjede s Večernicí

News

vydáno 23.02.2007

zavřít