RECENZE: Anna K. vpustila do svých výborných písní Světlo

Vydáno 17.03.2017 | autor: Josef Martínek

Anna K. i na nové desce Světlo udržela vysoce položenou laťku a znovu nabízí to, v čem je dobrá - tedy sbírku silných písniček, které mají atmosféru, osobitou poetiku i tolik důležité vnitřní napětí. Víc než pět let dlouhé čekání se fanouškům vyplatilo.

RECENZE: Anna K. vpustila do svých výborných písní Světlo Anna K.vpustila do svých výborných písní Světlo. Foto: Martin Linhart


Anna K.

Světlo

Skladby:
Vždycky se budeme znát, Co mi za to dáš, Až mě zachráníš, Po dvou vteřinách, Milá, Děti krásy, Nebezpečná, V malinách, Pyramida boha slunce, Prokřehlá, Hold A Little Place

11 trax / 36 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: BrainZone

Jedno si ujasněme hned na začátku: Anna K. špatné desky netočí. Kdyby ano, nemusela by mezi nimi dělat pětileté intervaly. Přestože se svým hudebním i životním partnerem Tomášem Varteckým jsou již léty sehraný tým, i z novinky Světlo je patrné, že příprava písniček pro ně stále není rutina. A také to, že jejich symbióza i po těch letech stále funguje.

FOTOREPORT: Anna K. si na koncert v Mikulově přizvala Davida Kollera

První výrazný moment přichází v podobě songu Co mi za to dáš, až nečekaně elektronickém a roztančeném. Ani syntetické zvuky mu ale nesebraly "duši", snovou náladu a obsahovou pointu. Hodně tomu pomohl producent Jan P. Muchow, který se dostal ke slovu ještě v písni Pyramida boha slunce, kde má na budování atmosféry lví podíl výborný Kühnův dětský sbor.

POZITIVNÍ I MELANCHOLICKÁ

Titul Světlo a nádherný pestrobarevný booklet, za jehož designem stojí Daniel Kurz, nelžou, když slibují pozitivnější vyznění než třeba v případě minulé desky Relativní čas, kterou se Anna K. vyrovnávala s rakovinou. Naznačil to už první - v rádiích velmi úspěšný - singl Vždycky se budeme znát a potvrzuje to i skladba Děti krásy se svým sdělením: "Jasně že ne všichni putují za sluncem, nenech se otrávit takovým pitomcem." Na druhou stranu se ale nemusíte bát, že by se z písniček vytratil zpěvaččin cit pro melancholii, určitý druh éteričnosti a rocková poetičnost.

Nové desky: V březnu představují novinky Anna K., J.A.R. i Harlej

Krásným důkazem je například skladba Po dvou vteřinách, jejíž text by vynikal coby samostatná báseň, ale funguje i jako chytrá - na první poslech nenápadná - hitovka s dominantním zvukem elektické kytary. Stejně jako na minulých albech, ani tentokrát nechybí moment odlehčení, tedy písnička, ve které si Anna K. za mikrofonem tak trochu "zablbne". Tentokrát si k tomu přizvala Roberta Kodyma a vznikla rozverná legrácka Milá.

Na to možná nejlepší se ale vyplatí počkat až téměř na konec. Song Prokřehlá totiž Anně K. napsal Jaroslav Uhlíř, Zdeněk Svěrák přidal text a zpěvačka v šansonové poloze úplně pookřála. "Život je ulice dlouhá sto mil, někdy je krásná, když déšť ji omyl, jindy je ledová, až to bolí, chodníky nikdo jí neposolí," zpívá se v ní.

Anna K. patří mezi zpěvačky, které si během dosavadní kariéry vybudovaly svou "značku" a posluchač už tuší, co od nich očekávat. Novinka Světlo tedy nestojí v opozici proti tomu, co nahrála v minulosti, naopak je důrazem na silné vyznění jednotlivých písní plynulým pokračováním její životní i kariérní cesty. Cesty, která mnohdy není lehká, ale všechny její nástrahy i tentokrát převážil záblesk Světla.

text: Josef Martínek, foto: Martin Linhart

Témata: Anna K., Světlo, Robert Kodym, Jaroslav Uhlíř, Zdeněk Svěrák

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít