LIVE: Anna K. rozsvítila vyprodanou Hybernii, album jí pokřtili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

Vydáno 26.04.2017 | autor: Josef Martínek

Koncerty v pražské Hybernii bývají většinou akustické a komorní. Anna K. si ale pro fanoušky v rámci svého turné Ve světle, během kterého představuje nové album, přichystala plnohodnotnou rockovou show. Divadlo na několik posledních písniček postavila na nohy.

LIVE: Anna K. rozsvítila vyprodanou Hybernii, album jí pokřtili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř Anna K. rozsvítila vyprodanou Hybernii, album jí pokřtili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Foto: Marek Holoubek


ANNA K
DIVADLO HYBERNIA, PRAHA
25. 4. 2017

Světlo jakožto hlavní symbol nové desky prostoupilo i do Hybernie. Anna K. si totiž pro aktuální šňůru dopřála působivou scénu, která střídala barvy. "Svítila" ale i sama zpěvačka - sice ne kostýmem, který byl laděn do černé, pozitivní energií ale Anna K. překypovala. Diváky tak v průběhu večera bavila svými mluvenými vstupy, a především s vervou i citem zpívala staré i nové songy. Ty byly většinou rockového ražení, takže i když byl koncert pro diváky koncipován na sezení, nechyběl mu pro zpěvačku typický drive.

Anna K. interview: Jsem srdcař a jinak to nikdy nebude

Z novinky Světlo došlo na většinu písní, včetně prvního singlu Vždycky se budeme znát, který večer otevřel a na závěr zazněl i jako přídavek. Také živé provedení ale ukázalo, že jednou z nejvýraznějších skladeb alba je atmosférická Co mi za to dáš, která si aktuálně razí cestu k posluchačům jako druhý singl. Při ní diváci vrněli blahem z její krásně melancholické nálady a zároveň si pro její chytlavost tleskali do rytmu. "A Až mě zachráníš by mohla být taky singl," prohlásila zpěvačka po odehrání velkolepé popové balady s hymnickým refrénem. Má pravdu, mohla.

KŘEST S UHLÍŘEM, SVĚRÁKEM I LYONEM

S písničkou Milá si Anna K. poradila i bez nepřítomného Roberta Kodyma, jeho pěvecké party převzal kytarista Jiří Janouch. K vrcholům setlistu ale patřila spíš uhrančivá Pyramida boha slunce, v níž sice Kühnův dětský sbor zazněl pouze z reproduktorů, ale to skladbě vůbec neubralo na jejím náboji.

vložte odkaz, text nemažte

Někteří vzácní hosté Anně K. přece jen dorazili. Když na pódium při křtu vinylu Světlo vstoupili Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, kteří pro ni na nové album připravili píseň Prokřehlá, neskrývala dojetí. A ano, došlo i na již provařenou historku o sachr dortu v kavárně Slavia, kde jí písničku poprvé předzpívali. Nejenže ji Uhlíř doprovodil na klávesy při této skladbě, ale navrch přidal i její oblíbenou Ani k stáru a se Svěrákem publikum roztleskali notoricky známou hymnou Není nutno. Kromě těchto dvou pánů na křest dorazil i Steve Lyon, věhlasný britský producent, který album míchal - známý je i pro spolupráci s Depeche Mode nebo The Cure.

Závěr koncertu byl podle očekávání nabitý. Na Volá tě noc - tradiční koncertní hymnu Anny K. převzatou od Patti Smith - už proto Hybernia stála na nohou. Přidávalo se hned několikrát, přičemž letité hity jako Noc na zemi a Nebe ukázaly, že stále nejsou "obligátní".

RECENZE: Anna K. vpustila do svých výborných písní Světlo

Steve Lyon jakožto zmíněný host z Británie sice nemohl rozumět slovům jednotlivých písní, stejně jako česky hovořící diváci ale určitě pochytil to nejdůležitější. Světlo, které se skrz hudbu šíří řetězovou reakcí, totiž promlouvá ve všech jazycích stejně. A Hybernia byla ten večer světla plná až po střechu.

text: Josef Martínek, foto: Marek Holoubek

Témata: Anna K., Světlo, Ve světle tour, koncerty

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít