Nominační tipy Žebříku (III.): O nejlepší skladbu zabojují Lenny s Marpem i Mandrage, s videoklipy mají šanci Like-It nebo Kateřina Marie Tichá

Vydáno 16.02.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Hlasování v anketě Žebřík je za svou polovinou. Podpořit svého oblíbeného zpěváka, zpěvačku či skupinu mohou posluchači do 28. února, vyhlášení pak proběhne 21. května v DEPO2015 v Plzni. V kategorii skladba bojují o vítězství Lenny s Marpem, Klára Vytisková s Lake Malawi, Anna K., Škwor a Mandrage. Nejlepší videoklipy loni natočili Lucie, Like-It, Anna K., David Koller a Kateřina Marie Tichá.

Nominační tipy Žebříku (III.): O nejlepší skladbu zabojují Lenny s Marpem i Mandrage, s videoklipy mají šanci Like-It nebo Kateřina Marie Tichá Nominační tipy Žebříku (III.): O nejlepší skladbu zabojují Lenny s Marpem i Mandrage, s videoklipy mají šanci Like-It nebo Kateřina Marie Tichá


SKLADBA

Easy – Lenny x Marpo

Rozbité nádobí, hořící fotografie a toxický vztah dvou osob. Singl Easy vznikl pod taktovkou producentů Clinta Murphyho a Marcuse Trana, vizuální podobu mu pak dodal režisér Ondřej Kudyn. Ten se videoklip rozhodl natočit v úzkém kruhu bez štábu, aby dosáhl co nejautentičtějších hereckých scén. Dramatický song je odpovědí na předcházející úspěšný duet Kruh, který MarpoLenny vydali v roce 2017.

Gold – Klára Vytisková feat. Lake Malawi

Píseň Gold zařadila Klára Vytisková na svou druhou řadovku s názvem Love is Gold. Jak zpěvačka prozradila, song je jakousi netradiční milostnou písní zpívanou sobě a plnou respektu a odpuštění. „Gold je duet, v němž každý z nás zpívá sám sobě milostnou píseň. Je to nosná skladba desky o vnitřním dialogu, je o pokladu, o lásce, která v nás dřímá a my ji musíme opečovávat jako květinu,“ uvedla Klára Vytisková, která spolu s Albertem Černým, režisérkou Veronikou Jelšíkovou a kameramankou Veronikou Donutkovou pojala klip ke skladbě velmi poeticky.

Lake Malawi slaví úspěch v Eurovizi, České republice zajistili historicky třetí finálovou účast

Na malou chvíli – Anna K.

V době svého vydání byla píseň Na malou chvíli čtvrtou nejhranější v českých rádiích. Anna K. ji napsala ve spolupráci s Tomášem Varteckým, produkce a zvuku se ujal držitel pěti Grammy Chris Lord-Alge a o kytarové riffy se postaral člen Bon Jovi Phil X. K songu natočila zpěvačka také videoklip, který je plný pozitivní nálady. Zrežíroval ho Martin Linhart.

Už je to tak dávno – Škwor

O kapele Škwor nebylo až do loňského roku dlouho slyšet. Pak ale formace vydala album Tváře smutnejch hrdinů a sesadila mladé rappery z nejvyšších příček tuzemských žebříčků. Úspěch zaznamenala především skladba Už je to tak dávno, která na desce patří mezi ty nejostřejší, a fanoušci skupiny se ji dokonce nebáli označit za jakýsi „návrat ke starým kořenům“.

ROZHOVOR | Škwor: Zpátky se neohlížíme

V pokoře – Mandrage

Song V pokoře najdou fanoušci formace Mandrage na jejím posledním albu Vidím to růžově. Krátce po jejím vydání kapela oznámila konec svého působení na hudební scéně a rozloučila se s fanoušky koncertem v pražském Foru Karlín. Na něm se sice nepředstavil zpěvák Víťa Starý, Mandrage však dali díky přátelům svým příznivcům sbohem více než důstojné.

ROZHOVOR | "Žili jsme si moc dobře, to nikdy nevydrží dlouho," říká Matyáš Vorda z Mandrage po roce od konce kapely

VIDEOKLIP

Chtěli jsme lítat – Lucie

Píseň Chtěli jsme lítat se v loňském roce zařadila mezi nejhranější v českých rádiích. Robert Kodym ji napsal přesně v den, kdy zemřel jeho oblíbený hudebník Chris Cornell. Videoklip pak představuje jakousi symboliku smrti, kterou si zahrál Roman Volák, a temnoty. Dalších rolí se v něm zhostili herci z divadla La Komika a dcera Kodyma.

Příběh českého hitu: Lucie - Oheň

Křídla – Like-It

Kapela Like-It o sobě dala poprvé více vědět singlem Nádech, který vypustila do světa před dvěma lety. Poté přišla úspěšná skladba Mrazí a minulý rok se mezi nejhranější písničky českých rádií zařadil také song Křídla, jehož videoklip Like-It natočili na střeše pražského klubu Roxy. Realizace se ujal režisér Daniel Růžička, hlavní postavu ušlápnutého mladíka si pak ve vizuálu střihla vycházející herecká hvězda Štěpán Kozub.

Na malou chvíli – Anna K.

Když se Anna K. rozhodla natočit klip k písni Na malou chvíli, měla jediný požadavek. Chtěla, aby byl vizuál pozitivní a nezatěžkaný komplikovaným scénářem. Vzniklo tak příjemné video, v němž zpěvačku sledujeme při jejích oblíbených činnostech. Společnost jí v něm dělají nejen rybička Ignác a fenka Tara, ale také životní partner Tomáš Vartecký. O režii se postaral Martin Linhart.

Anna K. představuje videoklip k písni Na malou chvíli. Zahrál si v něm zpěvaččin partner i milovaná zvířata

Planeta bez paměti – David Koller

O tom, jak má vypadat videoklip ke skladbě Planeta bez paměti, měl David Koller od začátku jasno. „Když jsem si vymyslel základní koncept o tom, jak se stále někam za čímsi ženeme, přišlo mi fajn nedávat do scénáře mladého člověka. To by udělal každý. Chtěl jsem tam vidět někoho, kdo má už něco za sebou,“ vysvětlil, proč se do vizuálu rozhodl obsadit kaskadérku Hanu Dvorskou. Její běh brdskými lesy zrežíroval Vít Hradil.

Sami – Kateřina Marie Tichá

Kateřina Marie Tichá patří mezi příjemné objevy minulého roku. Její debutová deska Sami je mixem různých žánrů, v písních se zpěvačka neschovává za otřepané fráze a nebojí se jít jinou cestou než ostatní. Příkladem budiž právě singl Sami, ze kterého vyloženě sálá Francie. Interpretka v něm zpívá o tom, jak i člověk ve vztahu může být vlastně sám. Za scénářem a režií videoklipu stojí Jonáš Červinka známý jako Lipo, který k natáčení vybral romantická zákoutí Prahy u břehu Vltavy.

RECENZE: Kateřina Marie Tichá si na svém debutu odskočila pro inspiraci do Francie. Za otřepané fráze se neschovává

Předprodej vstupenek a VIP passů na finálový večer probíhá na www.anketazebrik.cz/vstupenky

Kompletní nominace včetně zahraniční části ankety, obsáhlou historii Žebříku či tipy hudebních redaktorů nabízí www.anketazebrik.cz.

Facebook Anketa Žebřík
Událost Žebřík na Facebooku

Text: Andrea Štipčáková, foto: proma interpretů
Témata: Lenny, Marpo, Lake Malawi, Klára Vytisková, Anna K., Škwor, Mandrage, Like-It, Kateřina Marie Tichá, Lucie, David Koller

zavřít