Ewa Farna

Vydáno 06.02.2012 | autor: admin

 

Ewa Farna je česko-polská zpěvačka, která se narodila 12. srpna 1993 v české části česko-polského města Těšín. Narodila se v Polsku a polsky plynně a má státní občanství České republiky.

Ewa studovala nejprvě základní školu ve Vedryni a poté gymnázium v Českém Těšíně, obě výuky probíhaly v polském jazyce. Po dobu jednoho roku také studovala univerzitu ve Varšavě - od studia však upustila. Ve třinácti letech ji objevil Lešek Wronka, producent rovněž pocházející z podobého česko-polského zázemí. Díky němu tak Farna vydala v roce 2006 svou první desku Měls mě vůbec rád, která také obsahovala stejnojmenný hit. Ten se stal obrovskou senzací na naší scéně a mladičká zpěvačka to nakonec dotáhla až na Objev roku v Českém slavíkovi.

O rok později vyšla další nahrávka Ticho, která se stala platinovou. Ve výsledku získala v roce 2008 bronzového Českého slavíka a stala se tak nejmladší držitelkou tohoto ocenění. Rok 2009 pak přinesl další album této produktivní zpěvačky nazvané Virtuální, a všechny tyto úspěchy a píle jí vynesli prestižní cenu Anděl v kategorii Zpěvačka roku.

Byla také porotkyní v pěvecké soutěží Česko Slovenská Superstar ve triu s Pavlom Haberou a Ondřejem Soukupem.

Kromě českých desek vydává Ewa Farna i desky pro polské publikum, kde zpívá samozřejmě polsky (jedná se o desky Sam na sam, Cicho, EWAkuacja, (W)INNA?). Většina jejích desek byla v obou zemích platinová či zlatá.

Od roku 2013 žije s dne již bývalým kytaristou své kapely Martinem Chobotem, za něhož se od čtyři roky později provdala. Má za sebou také vztah s Tomášem Klusem. Ewa umí hrát na bicí, klavír a kytaru. Je také známá vlastní verzí písně All About That Bass od Meghan Trainor, v češtině tento song získal název Boky jako skříň.

Koncem roku 2021 Ewa sklidila uznání veřejnosti i kritiky pátým studiovým opusem Umami, které obsahuje 12 skladeb a nedlouho poté vyšlo i v polské vezi.

Ewa Farna (občanským jm. Ewa Chobot) je také několikanásobnou držitelkou Hudebních cen Žebřík.

14. října 2023 absolvovala svůj dosud největší koncert v pražské O2 Areně, který pojala jako oslavu 30. narozenin a na němž ji kromě její kapely doprovodili i hostující Sofian Medjmedj, Vojta Dyk, Martin Chobot, Zespol Folklor a řada tanečníků i artisté. 

Diskografie:
Měls mě vůbec rád (2006)
Ticho (2007)
Blíž ke hvězdám (2008)
Virtuální (2009)
Leporelo (2014)
Umami (2021)

Další články interpreta

zavřít